Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Strefa klubowicza ‹ Przywitaj się
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

CZT - pierwsze wrażenia

Jesteś nową osobą na naszym forum i planujesz zostać z nami na dłużej?
Załóż swój wątek i przybliż nam swoją osobę.
Odpowiedz

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez maniac » 4 sty 2014, o 21:36

Use Google, Luke:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Colt
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:37

Hamulce zamówione :-)

Konsultowałem się w kontekście zakładania nacinanych i nawiercanych tarcz na tył do CZT.
Okazało się, że jest to przerost formy nad treścią.
Dystrybutor powiedział to samo, mimo że miałby większy zarobek.

Na tył wskoczą więc gładkie tarcze EBC + klocek Green Stuff.
marceliszpak

Dostał piw: 2
Województwo: Nie dotyczy

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:37

mani4c napisał(a):Jak zrobiłeś z 328i 250 koni? W serii ma może 193 KM i prawie 300 Nm momentu, ale mimo to, jest to straszny muł. :)

Z serii to była 328i, lecz silnik zrobiony przez Hammana i przez tą firmę przyglebiona. Jedyną upierdliwością tego autka była automatyczna skrzynka z biegami i tylko dlatego po 6-ciu latach eksploatacji zdradziłem markę i się przesiadłem na Japsa. Przez 20 lat jeździłem tylko Beemkami(2xE21, 1x E30 i 1x E36). Nadal tęsknię do tylnonapędowca ;)))
gajor

Auto: był Colt CZT, teraz Madzia mps
Województwo: Wielkopolskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:39

Kleju napisał(a):Coś kiepsko szukałeś :P http://www.brakes.pl/index.php/15-2004- ... 7548_47552

Może i kiepsko szukałem, ale w czerwcu w polskich katalogach EBC, Zimmerman, Mintex, Brembo, ATE, wierconych tarcz w ofercie nie było. Ale faktycznie - to jest przerost formy nad treścią, bo przy tej masie samochodu dają tylko szpanerski wygląd ;))) Z tych ATE jestem całkiem zadowolony, koszt wraz z klockami 375 z/kpl (mam rabat). Oryginały w Mitsu - 580 zł/szt i są "z sera" ;))))
gajor

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez maniac » 4 sty 2014, o 21:39

Dziwne, że ktoś się podjął dłubania w 328i... Wszyscy omijają ten silnik szerokim łukiem. ;) Szkoda, że przeskoczyłeś kilka klas w dół, bo Colt przy E36 jest wykończony po prostu żałośnie. Tak samo jest z zawieszeniem, komfortem podróżowania, poziomem natężenia hałasów (różnego pochodzenia) w środku.
Gdyby ktoś mi zaoferował wymianę mojego SE na dobrze utrzymane E36 2.5L zrobiłbym to bez wahania. ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez Tovija » 4 sty 2014, o 21:40

ty marudo jedna - Colt to Colt a dobrze utrzymana beta to beta, ja wybieram Colta - jest piękny, oryginalny i nietuzinkowy. Jak jadę przez miasto zawsze jakaś para oczu zawiśnie na Cejotce dłużej i o to chodzi. Maniac to oddaj mi swoje SE ja je przygarnę i opatulę matczyną dłonią ;d
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:42

mani4c napisał(a):Dziwne, że ktoś się podjął dłubania w 328i... Wszyscy omijają ten silnik szerokim łukiem. ;) Szkoda, że przeskoczyłeś kilka klas w dół, bo Colt przy E36 jest wykończony po prostu żałośnie. Tak samo jest z zawieszeniem, komfortem podróżowania, poziomem natężenia hałasów (różnego pochodzenia) w środku.
Gdyby ktoś mi zaoferował wymianę mojego SE na dobrze utrzymane E36 2.5L zrobiłbym to bez wahania. ;)
To auto zostało ściągnięte z Reichu, a jeździło w tamtejszych jakichś specsłużbach, czyli pewnościowo na ichnie zamówienie było strojone. A przesiadłem się na Japsa tylko dlatego, że chociaż raz w życiu chciałem mieć nówkę samochód i CZT było najtańszym samochodem nie napędzanym "silnikiem od kosiarki". I właśnie pierwsze, co mnie sponiewierało, to technologia budowy tego samochodu... W porównaniu do Beemy, to nawet nie ma porównania ;))) No ale chciałem się zmieścić w 80 tysiączkach. Natomiast nie wiem, co chcesz od standardowego silnika 2,8 l na vanosie.... Owszem, te stare silniki montowane w E30 były smutne, ale jeździłem zwykłą E36 na manualu i zbierało się toto nieźle ;)))) Ale marzeniem nadal pozostaje M3, ale nie E46, bo zawieszenie smutne.
gajor

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:42

Powoli zbliża mi się wymiana oleju, aktualnie CZT zalany jest Castrolem EDGE SPORT 0W-40 Full Syntetic.
Prawdopodobnie przy nim zostanę.
Cieszy mnie to, że Mitsu nie wziął ani grama - poziom na bagnecie cały czas taki sam.
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez maniac » 4 sty 2014, o 21:43

Czego się dziwisz? ;-) Mój Colt SE ma już trochę ponad 190 tysi, a na bagnecie zawsze ten sam poziom pomimo nieciekawych, zimowych (no ok, jest chłodno) warunków.
Silniki Mitsu o ile nie były katowane, są naprawdę długowieczne. ;]
maniac
Klubowicz
Klubowicz

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:44

heheh to mój pierwszy "japoniec", do tej pory same "Helmuty" miałem :-)
Nawet jednego jeszcze mam, ale ten to dożywocie :-D
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez novy » 4 sty 2014, o 21:47

Marcel nie ma się czym cieszyć :) może się płyn z chłodnicy przedostawać. I na odwrót. Oczywiście to tylko moje sugestie , wązne jest czy płyn w chłodnicy nie jest taki trochę galaretkowaty , jęśli tak to powoli (uszczelniaczy czas zacząć).Mojemu szwagrowi tak się w Subaru zaczęło no ale na szczęście szybko zaczął działać.
novy

Dostał piw: 0

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:48

No no, nie strasz, wszystko jest oki :-)

Przebieg motoru to dopiero około 64kkm. Nie powinno się nic takiego wydarzyć. Chociaż wykluczyć takich przykrych niespodzianek oczywiście nie można.
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez novy » 4 sty 2014, o 21:48

kupiłeś nowego z salonu czy od kogoś, handlarza, czy sam wyruszyłeś na łowy za granice ? ile go już masz
novy

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez YoPiciowy » 4 sty 2014, o 21:49

novy, nie przesadzaj..
Jak by był płyn chłodniczy toć majonez by był pod korkiem ;)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez novy » 4 sty 2014, o 21:50

W mitsubishi powyżej 2005r ponoć nie ma już czegoś takiego jak majonez. Tylko "galaretkowo" a żeby i tak się to dowiedzieć trzeba zbadać olej na zawartość w nim wody lub na odwrót , trochę w laboratoryjny sposób. Majonez o którym piszesz to już jest zaawansowana sprawa , uszczelki , ja mówie o początku problemów spraw związanch z usczelką, bardzo wczesnym początku.Którego nie można zlekceważyć.:)

To tak jakbyś zlekceważył kaszel przed grypą.
novy

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez Krzychu » 4 sty 2014, o 21:51

Nie bardzo rozumiem skąd tutaj wogóle temat o płynie w oleju? Ktoś pisał coś że mu ubywa albo coś w tym stylu? z tego co zauważyłem to marceliszpak pisał tylko że poziom oleju cały czas taki sam jak był przy nalaniu ;) to skąd pomysł że płyn sie przedostaje do oleju? Że niby oleju ubywa, płyn chłodniczy przedsotaje się do oleju i na bagnecie cały czas ten sam poziom? Mocno naciągane ;)

novy napisał(a):W mitsubishi powyżej 2005r ponoć nie ma już czegoś takiego jak majonez.

A to nie wynika z właściwości oleju / wody po zmieszaniu? Bo ja zawsze w ten sposób kombinowałem ;)
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez marceliszpak » 4 sty 2014, o 21:52

Pozostaje życzyć Wszystkim, żeby Nikogo to nie spotkało :-)

Novy, CZT kupiłem od mojego kolegi - szefa serwisu Mitsubishi.
Mam go od jakichś 3 miesięcy, przez ten czas zrobiłem jakieś 8tyś km.
marceliszpak

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:52

marceliszpak napisał(a):Powoli zbliża mi się wymiana oleju, aktualnie CZT zalany jest Castrolem EDGE SPORT 0W-40 Full Syntetic.
Prawdopodobnie przy nim zostanę.
Cieszy mnie to, że Mitsu nie wziął ani grama - poziom na bagnecie cały czas taki sam.

ten olej jest na ogół do silników wolnossących. W serwisie zalecają 10W60 - jest to olej do silników z turbo, w wykonaniou Castrola jest niewiele droższy niż 0W40. Taka jest moja rada; zrobisz jak chcesz ;))) Poza tym przy dynamicznej jeździe zaleca się wymianę co 10 tys. km, przy jeździe jak 22/7pa można pokręcić do 15 tysięcy
gajor

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez gajor » 4 sty 2014, o 21:53

YoPiciowy napisał(a):novy, nie przesadzaj..
Jak by był płyn chłodniczy toć majonez by był pod korkiem ;)

hehehe ;))) Kiedyś przyjechał do mnie zimą pacjent VWejem Garbusem, by mu uszczelki pod głowicą wymienić. Na moje pytanie: DLACZEGO :??? odpowiedział, że majonez mu się na korku od oleju robi... LUDZIE :!!! Przecież istnieje coś takiego jak wilgoć w powietrzu i różnica temperatur. A czy jest woda, czy płyn w oleju, to w prosty sposób można sprawdzić:
w zimnym, nie odpalanym, silniku wystarczy popuścić korek w misce olejowej. jeżeli chłodziwo dostaje się do oleju, to przy luźnym na gwincie korku pokapie płyn :!!!! A silniki Mitsu, to nie prodikcja na "f" i oleju nie biorą; powyżej 200 tysiaków lubią puścić zimmeringi na wałkach rozrządu, ale i wtedy nie ma zauważalnego ubytku oleju, bo się tylko pocą.
Dlatego nie starszcie chłopaka wyciekiem spod uszczelki ;)))))
gajor

CZT - pierwsze wrażenia

Postprzez kojomedal » 4 sty 2014, o 21:54

ja tam zalewam Castrolem Sport 5w40 i silnik pracuje idealnie,"Rekomendowany przez HKS* jako sprawdzona ochrona wysilonych silników japońskich samochodów"
idealny i na zimę i na lato
kojomedal

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Przywitaj się

Powrót do Strona główna forum