Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Moje Car audio i parę pytań

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez rapart » 23 gru 2013, o 22:15

Maty - ile osób, tyle opinii ;) Ja kupiłem taśmę dekarską Soudal, 54 zł starczyło na parę drzwi. Wiele osób z tym jeździ i sobie chwali, ponoć są lepsze od tanich mat z allegro (kruszą się i sypią), ale oczywiście gorsze od dobrych mat. Podobno dekarka śmierdzi w gorące dni i może spłynąć (nie zgodzę się z tym, wiele razy stałem w pełnym słońcu tego lata i zupełnie nic). Faktem jest, że profi zakłady śmieją się i z dekarki i z tanich mat. Nie doradzę niestety, sam musisz wyrobić sobie opinię ;)
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez tommygun26 » 23 gru 2013, o 22:23

znafcą nie jestem nie ja tu błyskam wiedzą i tak pewnie zaczerpniętą z netu.Cycu20 poślij mi mejla na prif coś ci poślę.Coś co na pewno ci się przyda.Już to gdzieś kiedyś napisałem...a z opinią jest często jak z pupą,każdy ma swoją.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96
Województwo: Śląskie

Postprzez rapart » 23 gru 2013, o 23:11

A, właśnie - tweetery. Wykorzystałem oczywiście seryjne trójkąty, na nie przykleiłem obudowy (są w zestawie PB), potem żywica z włóknem, szpachla i na koniec materiał wykończeniowy, który wziąłem z... tylnej części kanapy Subaru Imprezy, którą kupiłem razem z fotelami ;) Pisałem - budżetowy zestaw ;) Dla mnie to było logiczne rozwiązanie, ponieważ cała elektryka audio jest w drzwiach, kiedy w przypadku chyba lepszego umiejscowienia jakim są słupki (wysokie tony są kierunkowe, więc powinny być skierowane na facjaty), musisz wrócić do wnętrza kablami. Ale to mało - w Colcie słupki mają fakturę, której nie odtworzysz w przypadku szpachli i samego lakierowania. Trzeba obijać całe słupki materiałem, żeby to "ujednolicić". Kleju to przerabiał, o ile dobrze pamiętam, więc ma wiedzę w tym temacie większą ode mnie.
rapart

Postprzez Cycu20 » 23 gru 2013, o 23:38

No właśnie teraz zobaczyłem że są w zestawie zrobię tak jak Ty masz zrobione i będzie dobrze.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt

Postprzez Lala » 25 gru 2013, o 09:52

No to wracając do kabli to zasilając wzmak dobrze mieć przewody przynajmniej o przekroju 20mm2. Do tego wstawiłbym kondensator rak aby długość przewodów nie przekraczała między wzzmakiem a kondziem 30cm:d
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Kleju » 25 gru 2013, o 11:57

Kondensator nie jest potrzebny przy głośniku niskotonowym poniżej mocy 500W. Poza tym, mało który tani wzmacniacz ma taką moc...

Co do przewodów, ich przekroju, odległości i mocy urządzenia:
Obrazek

I z doświadczenia wiem, że najlepiej minus też pociągnąć z aku. Wyeliminuje nam to jakieś szumy, zakłócenia itd. I jeszcze jedna uwaga, żeby przewodów zasilających i sygnałowych nie ciągnąć tym samym miejscem.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Lala » 25 gru 2013, o 12:03

Kleju napisał(a):Kondensator nie jest potrzebny przy głośniku niskotonowym poniżej mocy 500W. Poza tym, mało który tani wzmacniacz ma taką moc...

Ja w moim CA0 przy mocy 300W rms bez kondzia gasły mi lampy kiedy tylko trochę głośniej włączyłem muzykę.

Po za tym fajna tabelka, a co myślisz o przewodach aluminiowych tylko że pokrytych miedzią??
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Cycu20 » 25 gru 2013, o 13:07

Aluminium to ja wiem tyle że się utlenia i na przewodnik sama miedź najlepsza tabelka fajna dzięki.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Postprzez Kleju » 25 gru 2013, o 23:07

Lala napisał(a):...a co myślisz o przewodach aluminiowych tylko że pokrytych miedzią??

W mieszkaniówce są już wykorzystywane. Nawet sam jak wymieniałem u siebie w domu kabel między słupem a domem kupowałem 40m 4x25mm aluminiowy... Niestety koszty 99,99% miedzi są "zabójcze"... A przy car-audio? Hmm myślę że kupując te kilka metrów, nie ma co oszczędzać... W marketach już są w promocji kable miedziowane...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Lala » 25 gru 2013, o 23:50

Zasilający do kondzia mam 4m dzietza 20mm2 alu miedziowany. Reszta lgy 25mm2 sama miedź. Akurat jestem elektrykiem więc się zdarza mi dość często jakieś krótsze kawałki do 0,5m dorwać za darmo. Do zasilania domów żadko kiedy używa się miedzi:d
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Cycu20 » 26 gru 2013, o 13:53

No w domach rzadko miedź ale jak było w bloku u mojej babci aluminium to często były jakieś awarie typu utleniony przerwany przewód itp mój tata tam pomagał to zrobił z miedzi i nie ma problemu.
Cycu20

Postprzez Lala » 26 gru 2013, o 15:20

Cycu teraz w domach się daję tylko i wyłącznie miedź bo nie produkują przewodów alu o przekroju mniejszym jak 16mm2. Żeby nie było awarii z alu przewodami wystarczy co jakiś czas je dokręcać lub tawotem posmarować łączenia:D
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Cycu20 » 26 gru 2013, o 15:41

No teraz tak w nowym budownictwie zgadzam się ale jak blok ma z 200 lat to było amelinium to lepiej zmienić na łatwo dostępną miedź i po problemie.
Cycu20

Postprzez Lala » 26 gru 2013, o 15:43

Cycu zmienić całą instalacje to dość kosztowna sprawa:D tak więc jak nie ma problemów z tym to nie ma co wymieniać:D
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Cycu20 » 26 gru 2013, o 15:53

Ale jako że w rodzinie to tam robocizna praktycznie za darmo tylko tyle co materiał a mieszkanie i tak do remontu było to teraz wszystko jest git.
Cycu20

Postprzez Cycu20 » 5 sty 2014, o 19:10

Wracając do colta zestaw odseparowany spalony :( nowy i spalony bo gamoń jestem i tyle kabli było że się spaliło ale podłączyłem solidnie wzmacniacz przewody wszystko po prowadzone teraz się pomęczyłem aby upchnąć głośniki 6x9 w tylne boczki jutro porobię fotki i zobaczę może jakoś filmik zrobię. Zamieniłem te radio JVC na Sony Xplod CDX-5500 z pilotem dobrze łupie bez żadnego wzmaka. Pozdrawiam.
Cycu20

Postprzez rapart » 5 sty 2014, o 19:13

Łupie, ponieważ Sony, zwłaszcza Xplod, został do tego zaprojektowany. Spaliłeś wszystko? Jak, co, gdzie? ;) Może tylko zwrotki, albo tweetery.
rapart

Postprzez Cycu20 » 5 sty 2014, o 19:19

Podłączyłem tweeterki i głośniki pod zwrotnice i miałem w pokoju aku i wzmaka i radio wszystko podłączone minus był tylko plus trzeba było i chwyciłem plus od aku i aż mi się płakać chciało głośniki tylko tak za szarpały i dym poleciał i wszystko sie spaliło bo podłączyłem sam głośnik do kolumny altusa od kompa i nie drgnął.
Cycu20

Postprzez Cycu20 » 12 sty 2014, o 17:49

Obrazek

Obrazek

I do tego wzmacniacz Magnat Power Bull 4600 i z przodu 10cm MDS i w miarę to gra ale w planach jest coś wiele lepszego na pewno to co rapart proponuję i mam samą skrzynię bassową bez głośnika ale myślę nad głośnikiem PowerBass s124x. Wtedy na pewno będzie wypas. Pozdrawiam.
Cycu20

Postprzez Cycu20 » 19 sty 2014, o 19:23

Temat pod tematem ale cóż mało kto opisuje moje wynalazki z car audio na razie spokój gra tak jak gra na razie starczy do wiosny coś się wymyśli. Zamieniłem swój złoty wzmacniacz Sound Wave na Cb-Radio Midland Alan 48 Plus Multi i do tego Antena Midland dokładny model zapomniałem ma z 165cm długości i pięknie ściąga innych kierowców bo pytałem jak mnie słychać w centrum a po za miastem mi mówili że świetnie. Cb wstawiłem pod zwykłe radio wykręciłem to coś pod radiem nie używałem tej kieszonki i wpasowało się na wymiar.
Cycu20

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum