Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Moje Car audio i parę pytań

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Cycu20 » 22 gru 2013, o 18:07

Witam radio na razie stare JVC z mp3 4x50W. Przednie głośniki w desce to MDS X-400 10cm. W drzwiach dziur nie ma i jak na razie nie robię, z poprzedniego auta zostały mi jajka MDS FGP-700 i jedno jajko już wcisnąłem z tyłu ale jeszcze muszę odizolować je od blachy tylko czym, kumpel mówi że dętka styknie ale to jakaś wiocha. I teraz mam pytanie bo mam wzmacniacz SoundWave BO-830 4x200W i jakie polecacie przewody do podłączenia tego sprzętu, jeszcze posiadam oryginalną skrzynię JBL na głośnik 30cm lecz nie posiadam głośnika więc jaki głośnik byście mi zaproponowali. Za pomoc z góry dziękuję, pozdrawiam.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Pomorskie

Postprzez Kleju » 22 gru 2013, o 20:00

Jakie przewody polecamy? Obojętnie jakie, bo do tego "sprzętu" nic lepszego nie ma sensu... Ogólnie mówiąc, to nie car audio, tylko w większości zbieranina jakiś przypadkowych chinoli...

Ja bym zaczął od wywalenia wszystkiego oprócz radia i obudowy pod suba. I wtedy można zacząć składać budżetowy sprzęt do car-audio.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Cycu20 » 22 gru 2013, o 20:28

Ja wiem czy firma MDS to chinole na pudełkach wyraźnie pisało Made in Sweden brzmienie w poprzednim aucie było super także przełożyłem to z tym że przewody były byle jakie to zostawiłem je a skrzynkę dostałem od kumpla w prezencie, dlatego się pytam o nie byle jakie przewody bo z czasem mogę sprzęt zmienić mam jeszcze drugi wzmacniacz Magnat Bull Power 4700 i też samą skrzynie Blaupunkta 1000W ciągnął. Tak myślałem nad sprzedażą wszystkiego i zacząć od nowa co wtedy krok po kroku kupować?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Cycu20

Re: Moje Car audio i parę pytań

Postprzez tommygun26 » 22 gru 2013, o 21:14

zbieranina chinoli...biorąc pod uwagę że 70% jakiegokolwiek sprzętu i tak jest wyprodukowana w chinach domyślam się że kolego kleju też wozisz se sobą chinski sprzęt.Kolega cycu napisał o konkretną poradę,takowej nie dostał.Ja zaczoł bym od wymiany radyjka na jakieś konktretne.Za Jvc nie przepadam mam model tej firmy w Colcie i mnie wnerwia osobiście.Rozglądnij się za jakim Alpine'm,Clarionem bądź Soniaczem.Mam w Bmw Soniacza 4x50w z wbudowanym s-mofsetem.Brak wzmacniacza,suba,głośniki Herz przód,jaja Alpine tył,seryjne tweetery i całość gra całkiem przyzwoicie.Zainwestuj w dobre radio i głośniki.Do czasu jak skołujesz dobrego suba i wzmacniacz nie ma potrzeby wymieniać kabli.Jak kupisz reszte poprowadzisz sobie nowe.Jest pełno stronek z forami na temat car audio na pewno ci rozsądnie doradzą zamiast dać poradę by wszystko wyrzucić do kosza nie dając żadnej.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96
Województwo: Śląskie

Postprzez jerrylos » 22 gru 2013, o 22:03

a ja ci dam rade, twoja fura wkladaj tam co chcesz ;) przede wszystkim podczas kupowania kabla do wzmacniacza zwroc uwage na grubosc zasilajacego czerwonego przewodu. zwroc uwage nie na jego srednice calkowita, a na to ile jest w nim miedzi a ile gumy. producenci robia czesto ludzi w konia i daja cenki drucik miedzi a duzo gumy w kolo. im miedz grubsza tym lepiej dla ciebie na przyszlosc ;) wiadomo masy tez sie to tyczy :)

pozdro ;)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez rapart » 22 gru 2013, o 22:21

Ja mam tak: cb-radio/jakie-car-audio-w-ca1a-t2286.html#p48040
tommygun26 napisał(a):Zainwestuj w dobre radio i głośniki

Ja bym to inaczej ujął - zainwestuj w dobry wzmacniacz i głośniki ;) I na pewno nie inwestuj w "jajka".
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6

Postprzez Cycu20 » 22 gru 2013, o 23:11

Hmm to jajka najlepiej sprzedać i kupić coś dobrego to co mam kupić bo zasilający wzmacniacz mam niby przekrój 1 cm ale rzeczywiście sama miedziawka ma 7 mm, jeszcze potrzebne mi są przewody RCA, a kable głośnikowe dam 2 x 2,5 mm takie typowo głośnikowe tylko teraz jakie szukać w tylne boczki głośniki i jaki do skrzyni bo kumpel mówił że kierować się częstotliwością głośnika niskotonowego ale z czym to się je. Pzdr.
Cycu20

Postprzez Kleju » 23 gru 2013, o 00:50

tommygun26 napisał(a):...Brak wzmacniacza,suba,głośniki Herz przód,jaja Alpine tył,seryjne tweetery i całość gra całkiem przyzwoicie...

Bez obrazy, ale przyzwoicie to nie zagra! Przyzwoicie to zagra zestaw odseparowany puszczony przez wzmacniacz, z subem. Radio jest to drugorzędna rzecz.

Co do tematu, po co polecać coś, czy dawać jakieś porady, jeśli niemal cała podstawa jest zła? Moja wypowiedź odnośnie wywalenia tego "sprzętu", nie była ironiczna, tylko obrazująca sytuację. Z malucha nie zrobisz dobrego auta do track day, tak jak z tego sprzętu nie zrobi się car audio.

tommygun26 napisał(a):...Zainwestuj w dobre radio i głośniki... Jest pełno stronek z forami na temat car audio na pewno ci rozsądnie doradzą zamiast dać poradę by wszystko wyrzucić do kosza nie dając żadnej.

Nawet jakby kupił radio za 2tyś zł, a głośniki za drugie tyle, to bez wzmacniacza zagra to jak kupa. Ja też polecam takie stronki z car-audio. Gwarantuję, że napiszą to co ja.

Cycu20 przeglądnij temat raparta, ma sensownie zrobiony u siebie system, za przyzwoite pieniądze.

Fundamentem przyzwoitego nagłośnienia auta jest:
- radio z wyjściem na głośniki przód, dobrze jakby miało też wyjście na sub
- dobrze wytłumione drzwi przednie, w których umieścisz głośniki średniotonowe (165mm)
- zestaw odseparowany (tweetery i midbassy/średniotonowe) ze zwrotnicą
- wzmacniacz 2/3 kanałowy
- subwoofer
Jest to minimum. Żeby dźwięk był dobrej jakości, muszą być 3 podstawowe pasma, tony wysokie, średnie i niskie. Wtedy mamy całe spektrum.
Głośniki z tyłu Ci nie są potrzebne, chyba że jeździsz często z tyłu, albo wozisz kogoś. Ale to wtedy puszczasz je przez radio. Jajka, 10cm głośniki i współosiowe omijaj szerokim łukiem. Radio które "marketingowo" ma 4x50 w rzeczywistości ma +-18W na kanał jeszcze przy dużym zniekształceniu. Więc żaden głośnik pod samym radiem nie zagra Ci głośno, czysto i dynamicznie.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez tommygun26 » 23 gru 2013, o 13:35

Kolego kleju czasy w których jeździłem samochodem z muzą na full żeby po całej wiosce było słuchać pezpowrotnie mineły.Słyszałeś żeby twierdzić że przyzwoicie nie gra.Widzę że odrobiłeś lekcje i zaczerpnołeś wiedzy internetowej by się wygadać.Mi moje nagłośnienie wystarczy całkowicie nie potrzeba mi wzmacniaczy czy suba.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96

Postprzez YoPiciowy » 23 gru 2013, o 14:48

Kleju Ty gówniarzu z beemki spod remizy! :lol: :lol:

Tommy akurat Kleju się zna na sprzęcie i tworzył na forum niejeden poradnik CA, a z Twoich postów właśnie bije brakiem wiedzy o CA. Nawet internetowej :(
Porządny odseparowany zestaw z przodu i subwoofer w bagażniku to podstawa każdego systemu! Nie żadne wzmacniacze z radia i głośniki jajka, no chyba, że komuś słoń na ucho nadepnął :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92

Postprzez Tovija » 23 gru 2013, o 16:33

Lecę po chipsy i colę! :mrgreen:
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez rapart » 23 gru 2013, o 17:28

To, czy komuś wystarczają jajka i brak wzmacniacza akurat nie ma znaczenia przy doradzaniu - niektórym wystarcza Tico w gazie i nie potrzebują większej mocy, lub latania bokami. To po prostu nie jest żaden odnośnik... Kleju ma całkowitą rację i pięknie wypisał podstawy dobrego nagłośnienia, tutaj nic nie trzeba dodawać. Polemizować, wybierać można jedynie wśród dostępnych gratów ze względu na ich cenę i nasz dostępny budżet, jednak cały czas trzymamy się podstawowych założeń. Temat CA, jak i wiele innych zagadnień, jest prosty do ogarnięcia, jeśli słucha się mądrzejszych od nas ;) Kiedy ja planowałem zająć się CA, długo czytałem fora audio, pytałem obeznanych w temacie itd. Potem tylko sprowadziłem to do własnej "kieszeni" i wybrałem w miarę dobre rzeczy. Nie kupiłem profesjonalnych mat audio, kupiłem maty bitumiczne. Nie kupiłem nowego, markowego wzmacniacza, nabyłem używany, stary, ale bardzo dobry jakościowo piecyk. Inaczej się nie da.

Cycu20, radio zostaw - kup zestaw odseparowany, wzmacniacz, wygłusz drzwi i już będzie naprawdę dobrze. Potem możesz dodać niskich tonów ze skrzyni i więcej nie potrzeba. W bardzo sensownych pieniądzach możesz kupić nowy zestaw Hertz, albo PowerBass (ja wybrałem ten drugi zestaw). Dalego nie masz, wpadnij do Gdyni i sobie posłuchasz ;) U mnie mogę narzekać tylko na trochę za mało niskich tonów, ale to była świadoma decyzja budowy małej, ok. 10 litrowej, skrzynki w boczku - często wożę wędki, zakupy itp., więc nie mogłem wrzucić skrzyni "normalnej". Mam też na tyle rozpórkę, która dodatkowo utrudnia dostęp do bagażnika. To w sumie można trochę obejść, ale musiałbym dokupić drugi wzmacniacz do aktualnego RE Audio, żeby go porządnie napędzić - monoblocka najlepiej, stabilnego w 2 omach, albo bardzo mocnego w 8.

Zestawy:
1. Powerbass S-6C - http://allegro.pl/powerbass-s-6c-zestaw ... 55092.html tutaj możesz poczekać na większą promocję, za 149 zł często mają w Essie
2. Hertz DSK 165 - http://allegro.pl/2-sztuki-glosniki-her ... 90815.html

I jeszcze jedna rzecz a propos mocy radia - JVC 4x50 W, głośniki PB charczą, podłączone do normalnego wzmacniacza 4x50 W - grają pięknie i czysto. Dla mnie to logiczne, ale widać nie dla każdego...
rapart

Postprzez Cycu20 » 23 gru 2013, o 20:50

Ja mam dwa wzmacniacze jak na razie nie podłączone bo nie mam sprzętu kupionego. Pierwszy z nich to Magnat Bull Power 4600 http://www.magnat.no/indeksfiler/katalo ... r_4600.htm
A drugi to SoundWave BO 830 http://www.ebay.de/itm/SOUNDWAVE-Versta ... 7675.l2557 Czy któryś z nich nadał by się do tego sprzętu odseparowanego bo skrzynie tą co mam JBL chciałbym też w bagażnik zapakować tylko jaki głośnik? Ja myślałem http://allegro.pl/glosnik-basowy-alpine ... 15715.html lub http://allegro.pl/jbl-cs-1214-subwoofer ... 20283.html. Teraz doradźcie mi tylko czy to wszystko pociągnie na którymś wzmaku bo przewody widziałem peying ma za 70zł komplet z bezpiecznikiem takie zwykłe, Bo jak rozumiem odseparowany zestaw na przód w tylne boczki nic i w bagażniku skrzynia bassowa nigdy nie miałem w ręku zwrotnic jak to się podłącza tam gdzie jest IN+ i IN- to przewody ze wzmaka na głośniki i wtedy R+ i R- dajmy na głośnik tak? Dobrze rozumiem wszystko? Radio to dopiero na przyszły miesiąc wtedy będziemy rozmawiać co wybrać. To dzięki Panowie za pomoc i sorry za kłopot. Pzdr.
Edit: Teraz tak oglądam jakby sprzedać za parę groszy obydwa moje wzmacniacze i kupić jeden taki co pociągnie ten zestaw odseparowany i skrzynię jednocześnie to miało by to wszystko ręce i nogi znalazłem taki mówcie co to jest za marka i czy warto http://allegro.pl/wzmacniacz-4-kanalowy ... 56206.html i wtedy można podłączyć dwie strony przód i sub zmostkować i sądzę że pociągnie to z resztą to nie ma być ideał po prostu żeby siary nie było.
Cycu20

Postprzez Kleju » 23 gru 2013, o 21:11

Tovija napisał(a):Lecę po chipsy i colę! :mrgreen:

Niestety, ale zawiodę Cię tym razem i nie będę odpisywał na post "znafcy" - tommygun26. Wezmę sobie do serca podpis kolegi Cycu20 :mrgreen:

Wracając do tematu.

Wzmacniacze możesz sobie przetestować i wybrać lepszy. Magnat trochę mocniejszy, ale nie o to chodzi. Okablujesz wszystko, to możesz się pobawić wzmacniaczami.

Jaką tą skrzynie masz? Z bassreflexem czy zamknięta? Jaki litraż, wymiary itd? Bo teoretycznie skrzynie dobiera się do głośnika...

Zestaw odseparowany podłączasz do wzmacniacza. Musisz pociągnąć kable z drzwi, aż do bagażnika (jeśli tam będziesz miał wzmacniacz). Kable do wzmacniacza najlepiej pociągnąć prosto z aku. Bezpiecznik wpinasz około 15cm za klemą.
Zwrotnice podłączasz tak: (tylko zamiast radia na schemacie, będziesz miał wzmacniacz)
Obrazek
Pomylić się raczej jest ciężko ;)

Kleju

Postprzez rapart » 23 gru 2013, o 21:17

Zacznę od zwrotnic - masz je pięknie opisane, na obudowie, na pewno sobie poradzisz. Zestaw PB, który zawsze polecam w tej kwocie, ma je oczywiście w komplecie. Tutaj mniej więcej widać:
Obrazek
Do zwrotnic wpuszczasz po dwa przewody na stronę, ze wzmacniacza (mieszczą się spokojnie w gumowe, seryjne peszle w drzwiach), a wypuszczasz z nich po 2 zestawy na stronę - jeden idzie do tweeterów, drugi do średniotonowych.
Obrazek

Przewody. Pisałem wcześniej, że nie chciałem wydawać dużych kwot na audio, więc kupiłem używane Dietz, na allegro za 32 zł? Jakoś tak. Do tego dwa rozgałęźniki RCA 1w2, 5 zł sztuka chyba. Możesz zrobić tak samo.

Wzmacniacz. Jeden i drugi spokojnie ogarnie zestaw przedni. Dla PB zalecana moc to ok. 50-70 W. Ja puszczam na nie katalogowe 50 W na stronę (w praktyce trochę więcej, taki urok wzmacniacza) i jestem bardzo zadowolony. Na zestaw przedni puścisz 2 kanały, pozostałe dwa mostkujesz i jedziesz pełną mocą na suba.

Głośnik basowy. Czytając fora audio i pytając ludzi wyrobiłem sobie opinie taką - do małych skrzyń kupuje się: RE Audio, Hertz serii DS/ES, Intertechnik MDS08. Ja się nie znam, cytuję w streszczeniu wiedzę w interesujących mnie kwotach. W moim przypadku wybór padł na RE Audio.
rapart

Postprzez Cycu20 » 23 gru 2013, o 21:38

Dobra wzmacniacz mam zestaw PB odseparowany zamówiony okablowanie kupię na miejscu z tym że w drzwi nie wiem jak wpakować głośnik bo nie mam otworów w boczku, tak myślę że wytnę i dam z zewnątrz maskownice i chyba będzie dobrze. Wymiarów skrzyni dokładnie nie mogę znaleźć ale oryginał całość tak wyglądało:
http://sprzedajemy.pl/jbl-cs-1204b-skrz ... wa,2453837. Głośnik do skrzynki zamówię po nowym roku, bo tak czy siak poczta i kurierzy teraz są mocno obciążeni.
rapart mógłbyś pokazać całość jak to u Ciebie wygląda.
Cycu20

Postprzez rapart » 23 gru 2013, o 21:51

Kupiłeś PB? Będziesz zadowolony - moim zdaniem nie ma niczego lepszego w tej cenie. A kable, dwie aukcje na szybko:
1. http://allegro.pl/kable-cinche-wzmacnia ... 51097.html - trochę cienkie, ale cena śmieszna
2. http://allegro.pl/kable-sygnalowe-do-wz ... 10965.html - a te grube, wyglądają na bardzo solidne

Z boczkami właściciele Coltów mają problem - były maskownice OEM, nawet dwa rodzaje, ale bardzo rzadko można je spotkać. Pierwsze to oryginalne w niektórych wersjach Malibu (chyba w DE je czasem wkładali), a drugie to piękne, gładkie JDMy. Te drugie można znaleźć też w... Protonach serii 300. Trzeba szukać na allegro wśród aut na części - mnie się udało namierzyć boczki na aukcji z żółtym lusterkiem Protona i wylądowały u mnie za naprawdę śmieszne pieniądze, całe boczki. Fakt, że przejrzałem dosłownie wszystkie aukcje i zadzwoniłem w 20 miejsc chyba. Oczywiście możesz pójść po najmniejsze linii oporu i wyciąć po prostu otwory w tych co masz ;)

Fotki? Ciężka sprawa, ja mam wszystko poukrywane ;) Kilka takich mam:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rapart

Postprzez Cycu20 » 23 gru 2013, o 22:00

No ja pójdę po linii i w miarę estetycznie wytnę otwory w boczkach wygłuszę całe wnętrze bo tylne boczki będę ściągał to tam też wygłuszę. Mogą być takie maty bitumiczne? http://allegro.pl/maty-wygluszajace-bit ... 96144.html . Super wyszły ci te trójkąty z tweeterami ale ja też coś wykombinuje oryginalnego. To jak na razie dzięki za pomoc. Jak zrobię wszystko na tip top to pokażę jakieś fotki lub nagram jakąś małą prezentację.
Cycu20

Postprzez Kleju » 23 gru 2013, o 22:00

Cycu20 napisał(a):...z tym że w drzwi nie wiem jak wpakować głośnik bo nie mam otworów w boczku, tak myślę że wytnę i dam z zewnątrz maskownice i chyba będzie dobrze...

Dobrze będzie, u mnie było tak:
Obrazek

Obudowa jest zamknięta, to kup dowolny głośnik na jaki pozwoli Ci budżet.

Kleju

Postprzez Cycu20 » 23 gru 2013, o 22:03

Zamówiony jest zestaw odseparowany PowerBass i tam są już głośniki to takowe wsadzę w przednie boczki.
Cycu20

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum