Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Wymiana uszczelki pod głowicą

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez bizonek069 » 1 gru 2013, o 12:22

Witam, odekalem ta sprawe juz dlugo ale chyba mnie to nie ominie, auto strasznie rzyga olejem w tym miejscu i bierze plyn chlodniczy. Wie ktos moze jaka jest cena wymiany takiej uszczelki w serwisie? poniewaz sam nie jestem w stanie tego wykonac, z gory dziekuje za odpowiedzi
bizonek069

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Małopolskie

wymiana uszczelki pod głowicą

Postprzez ozzy89 » 1 gru 2013, o 13:25

razem z częściami, sprawdzeniem i ewentualną naprawą głowicy powinieneś się zmieścić w 1000 zł ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez bonsao » 1 gru 2013, o 13:37

ozzy89 napisał(a): powinieneś się zmieścić w 1000 zł ;)

Jakas duża ta kwota ci wyszła .Mojm zdaniem powinno sie to zamknąć w połowie tej kwoty
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez ozzy89 » 1 gru 2013, o 15:50

Podałem cenę maksymalną. Nie pamiętam ceny części, ale trzeba kupić uszczelkę pod głowicę, do tego najlepiej też pod kolektor wydechowy, uszczelniacze zaworowe, wałka rozrządu (można kupić cały zestaw elringa), sprawdzenie i planowanie głowicy też trochę kosztuje, przy okazji wymienić rozrząd, olej, płyn chłodniczy. Nieco zabawy z tym wszystkim jest, więc mechanik też swoje weźmie. Oczywiście można zrobić po kosztach, ale po co ?
ozzy89

Postprzez bonsao » 1 gru 2013, o 18:52

Nie no jeśli z tym wszystkim co napisałeś wymienimy to masz racje.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jerrylos » 1 gru 2013, o 19:44

Ja mysle ze nawe wyjdzie wiecej niz tysiac i to jest cena minimalna nie maxymalna. Poczytaj sobie u mnie w temacie, bo robilem to w tamten weekend, jest tam spoooooryu post z odpowiednim opisem:

colt-ca0/jerrylos-grafitowe-ca0-1-6-t34-20.html

Czwarty post od dolu
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI

Postprzez bizonek069 » 2 gru 2013, o 08:35

Z tego co tutaj piszecie to dochodze do wniosku ze nie ma sensu robic tego przy moim silniku 1.3 bo chce cos mocniejszego wiec szkoda sie pakowac w koszta
bizonek069

Postprzez ozzy89 » 2 gru 2013, o 20:17

no to zabieraj się za tego swapa póki czas, bo tak padnięta uszczelka to tykająca bomba zegarowa ;)
ozzy89

Postprzez bonsao » 2 gru 2013, o 22:17

bizonek069 napisał(a): bo chce cos mocniejszego wiec szkoda sie pakowac w koszta

A jaki silnik chciałbyś wrzucić zamiast tego 1.3?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bizonek069 » 4 gru 2013, o 13:02

zastanawiam się w ogóle nad zmianą samochodu ponieważ ten oprócz swapa silnika musiałby przejść jeszcze porządną naprawe lakieru co wiąże się ze sporymi kosztami;/
bizonek069

Postprzez Renegat » 6 gru 2013, o 01:32

Robiłem swapa z 1.6 do 1.3 i generalnie jak nie masz zaplecza albo zaprzyjaźnionego warsztatu który Cię nie wychucha, to nie polecam.
Te dwa warianty różnią się znacząco - w 1.6 masz hydrauliczne sprzęgło, w 1.3 mechaniczne, co wiąże się z wymianą zestawu pedałów i przewodów, a to tylko na początek ponieważ dochodzi jeszcze elektronika, wiązki, czujniki itp.

Tak jak pisali koledzy powyżej, cena 1000zł to są już górne widełki ale powinieneś się z tym liczyć - zwłaszcza jak będzie trzeba planować głowicę.
Polecam zabrać się do tematu w miarę żwawo, ponieważ jak Ci wydmucha tą uszczelkę jeszcze bardziej to możesz różne nieprzyjemne skutki uboczne.
W moim przypadku instalacja LPG tak wydmuchała uszczelkę, że temperatura silnika szybko wskoczyła na czerwone pole.
Renegat

Postprzez bizonek069 » 7 gru 2013, o 14:46

może przyszły właściciel Colta to zrobi gdyż ja jeżeli dobrze pójdzie w poniedziałek będę jechał po nowy samochód. Nie opłaca mi się w takim wypadku już tego robić ani pakować kasy w coś co za chwile sprzedam, nawet jeżeli bym chciał to po prostu mnie nie stać na to teraz ze względu na kupno nowego auta :)
bizonek069

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum