Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Jak dostać się do łożyska w alternatorze?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Jak dostać się do łożyska w alternatorze?

Postprzez krzysiekn4 » 7 lis 2013, o 12:09

Witam, ostatnio wymieniałem szczotki w alternatorze z kolegą, lecz przydałoby się zmienić łożysko, bo hałasuje.
Teraz moje pytanie, czy żeby dostać się do łożyska to droga jest tylko jedna - odkręcić tą dużą śrubę na rolce?

Obrazek

Bo my ją próbowaliśmy zblokować tą całą rolkę by się nie kręciła i wtedy mieliśmy nadzieje że uda się odkręcić tą śrubę, za nić w świecie nie mogliśmy. Jakieś pomysły coltmaniacy?
Mitsubishi Colt CA0 1.3 1995
krzysiekn4

Dostał piw: 1

Jak dostać się do łożyska w alternatorze?

Postprzez Kleju » 7 lis 2013, o 17:42

Musisz rozebrać jeszcze raz alternator, bo łożyska i tak są wbijane od środka.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Bartła » 7 lis 2013, o 18:08

A ktoś mógłby podać rozmiary tych łożysk?
Bartła

Dostał piw: 11
Auto: Volvo 850
Województwo: Mazowieckie

Postprzez krzysiekn4 » 7 lis 2013, o 22:40

A mój koleszka z zawodu mechanik, dobry dłubacz przy furmankach, twierdzi że jest jak w każdym, że odkręca się tą śrubę właśnie, ale i tak chyba czeka mnie wymiana całego alternatora, bo to wyjdzie taniej niż wymiana łożyska i regulatora napięcia tak mi się wydaje.
Mitsubishi Colt CA0 1.3 1995
krzysiekn4

Dostał piw: 1

Postprzez adamovicius » 10 lis 2013, o 00:11

Tą nakrętkę można odkręcić pneumatem.Ręcznie nie da rady.
Następnie trzeba wybić wirnik z tylnego łożyska,trzeba zostawić tę nakrętkę lekko załapaną i stukać w przednią część obudowy alternatora.
Uzwojenie musi zostać w dolnej częsci alternatora.
adamovicius

Dostał piw: 6
Auto: IS200
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum