Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Podpięcie 1.6 do skrzyni 1.3

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez brccrx » 2 lis 2013, o 16:48

A wskazowka to Ci poza licznik nie wychodzi jak pokazuje te 8.8 tys obrotow?

Caly ten przejazd zmieniales na 6tys obrotow lub troche ponad, przynajmniej tam gdzie obrotomierz widac reszte to slychac bardziej niz widac :)

Taki masz licznik prawda z czerwonym polem od 6.5 tys?

http://img18.tablica.pl/images_tablicap ... -torun.jpg

Haha, widzialem ten post Pioruna, troche sie chlopak pomylil, ale mam nadzieje ze glowe popiolem posypal? :)
Jedyne na swiecie FTO......1.3......turbo ;)

http://www.fto-ireland.com/forum/viewto ... &start=125

Life its Mitsutastic!
brccrx

Dostał piw: 16
Auto: FTO 1.3 turbo (135hp)
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Greklimus » 2 lis 2013, o 17:07

Obroty obrotami, czy to jest ważne? Licznik mam inny czerwone pole zaczyna się na 8, a kończy na 9 tyś. (nie znalazłem zdjęcia podobnego w googlach).
W zamyśle tego wątku było uzyskanie info nt. podłączenia skrzyni. To, że auto kręci pow 8 tyś. i nie ma awarii jest faktem, czy to zdrowe dla silnika, wątpię. Suma sumarum nie chodzi o to jak wysoko się kręci ale w którym momencie ma najlepszy moment do wpięcia trzeciego biegu. Z pełnym szacunkiem dla moich szanownych kolegów :) obyśmy tą rozmową nie poszli w kierunku paranoi. Tak na marginesie, kiedyś za dzieciaka sprawdzało się ile auto ma na liczniku i to było wykładnia "fajnej fury" :) Nie idźmy w tym kierunku.
"Siadam w fotelu, zakładam kapcie, ale ciągle jest to fotel rajdowy, a kapcie w zależności od nawierzchni: szutrowe, albo slicki." Krzysztof Hołowczyc
Greklimus

Dostał piw: 1
Auto: Mitsubishi Colt CA0 1.6 16V
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez piorun » 2 lis 2013, o 17:22

brccrx napisał(a):
Haha, widzialem ten post Pioruna, troche sie chlopak pomylil, ale mam nadzieje ze glowe popiolem posypal? :)

Jest git, deszcz leje ale wskoczyłem do auta by obczaić. Faktycznie, sorki u mnie odcinka jest na ok 8000rpm. Mam nawet filmik. Wrzuce ale nie dziś bo ide zaraz weekendową zrobić w gości
Kiepsko wyskoczyłem z tymi 9krpm ale tak to już jest po paru piwkach.
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez brccrx » 2 lis 2013, o 17:31

Greklimus napisał(a):Obroty obrotami, czy to jest ważne? Licznik mam inny czerwone pole zaczyna się na 8, a kończy na 9 tyś. (nie znalazłem zdjęcia podobnego w googlach).
W zamyśle tego wątku było uzyskanie info nt. podłączenia skrzyni. To, że auto kręci pow 8 tyś. i nie ma awarii jest faktem, czy to zdrowe dla silnika, wątpię. Suma sumarum nie chodzi o to jak wysoko się kręci ale w którym momencie ma najlepszy moment do wpięcia trzeciego biegu. Z pełnym szacunkiem dla moich szanownych kolegów :) obyśmy tą rozmową nie poszli w kierunku paranoi. Tak na marginesie, kiedyś za dzieciaka sprawdzało się ile auto ma na liczniku i to było wykładnia "fajnej fury" :) Nie idźmy w tym kierunku.

Ah to nam nie grozi :mrgreen:

juz wiesz jak to jest ze skrzynia teraz Ty z nami sie podziel informacja jak nakrecic 4g13 do prawie 9k bo moge Ci obiecac ze zabieram sie do roboty nawet teraz zeby to osiagnac, bez zartow, czy jakiegos sarkazmu.
Jedyne na swiecie FTO......1.3......turbo ;)

http://www.fto-ireland.com/forum/viewto ... &start=125

Life its Mitsutastic!
brccrx

Dostał piw: 16
Auto: FTO 1.3 turbo (135hp)
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez ryba_84 » 3 lis 2013, o 01:29

lepiej sie nie zabieraj za to bo gwarantuje Ci ze to da sie zrobic ale duzo kosztuje :)
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez Greklimus » 6 lis 2013, o 18:02

Obroty obrotami, ale zacząłem się zastanawiać, czy w tym moim 1.3 mam założony oryginalny obrotomierz. W jakich modelach spotykano skalę do 9 tyś. z czerwonym polem od 8-9 tyś? To tak z czystej ciekawości pytam.
"Siadam w fotelu, zakładam kapcie, ale ciągle jest to fotel rajdowy, a kapcie w zależności od nawierzchni: szutrowe, albo slicki." Krzysztof Hołowczyc
Greklimus

Postprzez Krzychu » 6 lis 2013, o 18:17

w GTI :)
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Greklimus » 7 lis 2013, o 23:29

To chyba muszę poszukać gdzieś licznika z 1.6 z obrotomierzem :)
Greklimus

Postprzez ślepy » 7 lis 2013, o 23:40

ryba_84 napisał(a):lepiej sie nie zabieraj za to bo gwarantuje Ci ze to da sie zrobic ale duzo kosztuje :)

da sie to zrobic za darmo i gwarantuje ci ze 4g13 zakreci sie dobrze ponad 10tyś/min :)

ps. Greklimus obrotek z Gti w 1.3 bedzie najprawdopodobnie wajchował obroty : )

gdzieś kiedyś było na forum ,1.6 odcinka ok.6750,1.3 ok. 7000
ślepy

Dostał piw: 2
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez YoPiciowy » 7 lis 2013, o 23:44

A tam, rozpędź się na 4 aż obrotek zawędruje na 8000 rpm/min i redukcja do 3, ponad 10 000 obr/min gwarantowane :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez piorun » 8 lis 2013, o 00:20

Dobre dobre :D
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez ryba_84 » 8 lis 2013, o 02:03

ryba_84 napisał(a):nie wydaje mi sie zeby ten silnik tak wysoko sie krecil...chyba ze tylko raz :)

no to pisalem o tym :) ze wiecej jak raz tak sie nie zakreci
ryba_84

Dostał piw: 36
Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez Greklimus » 19 lis 2013, o 13:01

No jak pisałem wcześniej jestem w trakcie przekładki 1.3 na 1.6. Wystąpił mały problem. Mam wrażenie że dolny wąż od chłodnicy z 1.3 będzie za krótki. W 1.3 wyjście z silnika jest skierowane do dołu a w 1.6 ku górze. Może tylko mi się wydaje, ale czy ktoś miał ten sam problem? Muszę kupić wąż od 1.6? Dzięki za pomoc.

A i z tego co widzę chyba czeka mnie wymiana sprzęgła z dociskiem bo nie podejdzie. Co z kolektorem wydechowym, też muszę zmienić?

Powyższe problemy rozwiązane :) natomiast PILNIE! potrzebuję wiązki elektrycznej silnika do 1.6. Pomoże ktoś?
Greklimus

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum