Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Strefa klubowicza ‹ To My ‹ Nasze Hobby
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Łucznictwo wszelakie

Czyli kącik hobbystyczny.
Tutaj prezentujemy nasze zainteresowania, "osiągnięcia" fotograficzne itp.
Odpowiedz

Łucznictwo wszelakie

Postprzez Filoniasty » 3 lis 2013, o 22:03

Aloha!

Czy znajdę wśród coltmaniakowej braci jakiego zapaleńca łucznictwa? Ja na urodzinki dostałem jako prezent łuk, ktoś musiał przejrzeć moje myśli bo o łuku marzyłem od zawsze. Ale co by nie przedłużać i sentymentalnie się nie robiło zarzucę kilkoma fotami z ostatniej sesji!

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji moja szpetna morda.

Ogólnie zabawa wciąga jak bagno! Jak zabrałem zabawkę na rodzinnego grilla, to ludzie nie mogli przestać strzelać. A to uczucie kiedy strzała trafia w cel! BEZCENNE!

Zapraszam do wzięcia udziału w dyskusji! Może ktoś strzela? może ktoś chciałby postrzelać? Pisać, pisać!!!
Filoniasty

Dostał piw: 0
Auto: Colt

Łucznictwo wszelakie

Postprzez Aquarius » 3 lis 2013, o 23:09

Jaką masz w tym łuku siłę naciągu cięciwy, jakich strzał używasz?
Osobiście rzuciłem się na łuk bloczkowy, siła naciągu 25 kg i zdecydowanie polecam strzały aluminiowe. Węglówki nie używałem, na pewno są lepsze jeżeli chodzi o celność czy nośność, ale cena mniej zachęcająca, więc pozostałem przy alu.
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 135
Auto: Mazda 6, Eclipse GSX
Województwo: Wielkopolskie

Łucznictwo wszelakie

Postprzez Filoniasty » 4 lis 2013, o 15:12

Łuk jest czysto amatorski więc siła naciągu jest raptem 9 kg. Jak się poduczę to na pewno się przeżucę na coś mocniejszego. Łuki bloczkowe mnie nie jarają nie paewno takiego sobie nie kupię.
A co do strzał to aktualnie strzelam z drewnianych i z włókna. alu nie mam, bo cena jest zaporowa.
Filoniasty

Łucznictwo wszelakie

Postprzez Aquarius » 4 lis 2013, o 23:06

Ciekawi mnie dlaczego nie jarają Cię łuki bloczkowe...? Jak nie patrzeć jest to ten sam łuk co zwykły łuk sportowy, jedyna różnica to bloczki umożliwiające uzyskanie większej siły łuku i prędkości początkowej strzały. W podstawowych modelach różnica w wyglądzie jest niewielka.
Strzały drewniane są bardzo delikatne, w początkach strzelania zanim wyrobi się oko można bez większego problemu połamać kilka strzał pod rząd. Dlatego przerzuciłem się na aluminiowe i zdecydowanie polecam. Drewnianych złamałem już chyba koło 7 a alu nie zniszczyłem żadnej. No zgubiłem jedną :D
Gdybyś wypróbował łuk bloczkowy, zobaczył efekt wystrzelenia z niego strzały, na pewno zmienił byś co do niego zdanie ;)
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Łucznictwo wszelakie

Postprzez Filoniasty » 5 lis 2013, o 15:04

Powiem Ci, że jestem tradycjonalistą jeśli chodzi o łuki. Nie twierdzę oczywiście że łuki bloczkowe są złe, natomiast ja wolę czuć przez cały czas strzelania tą siłę naciągu. A jednak ten let off w bloczkowych mnie trochę odrzuca, taki wspomagacz a ja nie lubię wspomagaczy ;)

Co do strzał to głównie na razie ze względów finansowych zakupiłem sobie strzały drewniane. Oczywiście już 4 połamałem, jednak zniknęła :D Mam też 2 strzały węglowe. przymierzam się do strzał aluminiowych, słyszałem wiele dobrych opinii na ich temat. Myślę że w najbliższym czasie dokupię sobie taki strzały.

A co do siły naciągu to sprawdziałem dokladnie no i mój łuk ma 20 lbs. Na razie starczy, jak wyrobię sobie rękę i oko, przejdę wyżej.

Mam natomiast pytanie do jakiej tarczy strzelasz?
Filoniasty

Łucznictwo wszelakie

Postprzez Aquarius » 6 lis 2013, o 00:10

bardziej odpowiednim pytaniem było by do czego strzelam. Do wszystkiego co się rusza :D
A na poważnie stosowałem bloki styropianowe. Fajną rzeczą są też tarcze słomiane i najważniejsza sprawa by ustawiać je w świetle czegoś dużego, by po chybionym strzale nie szukać strzały i nie zastanawiać gdzie w co lub w kogo się wbiła ;)
Aquarius
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do Nasze Hobby

Powrót do Strona główna forum