Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Ok czyli podpięcie proste potem głośniki nie do radia tylko do wzmacniacza dobrze rozumiem? A co do allegro to są już za 50 tyle ze ja nie wiem nic o dźwięku i nie wiem ile do takich prostych wymagań potrzebuje W bo domyślam sie ze muszą być 3 kanały? Na nisko wysoko i mid tonowe głośniki?
Islan, nigdy w życiu Voice Kraft, "Buszman" itd. Kup coś używanego, starego, ale markowego i dobrego. Wystarczą 2 kanały - jeden na przedni zestaw, drugi na skrzynkę. Ja mam 4x50W (realnie trochę więcej), więc mam 2x50W na przód prawy/lewy i zmostkowane 100W na skrzynkę. Poluj na aukcje.
Ten co podałeś, to chłam. Szukaj używek kenwooda, Magnata, sony itd.
Tak głośniki podpinasz pod wzmacniacz. Najlepiej 3 kanałowy, bo masz wtedy 2 kanały na głośniki przednie (prawy/lewy) i zostaje Ci jeden kanał na subwoofer. Zestaw odseparowany ma już zwrotnice. Do zwrotnicy podłączasz dwa głośniki (gwizdek, midbas) i jednym kablem wychodzisz do wzmaka.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem
Ok pogadałem z Przemciem i wiem już co będę robił. - Wyciszę drzwi - Kupie zestaw odseparowany - Wzmacniacz - Sub Teraz tylko takie pytanie jakie maty polecacie? I czy już szykować dystans czy dopiero po zakupie głośników?
Na pewno nie kupuj tanich mat, wystarczy poczytać opinie na ich temat. Moim zdaniem, po wielu przeczytanych forach - albo taśma dekarska, albo profesjonalne maty audio. Ja wybrałem tę pierwszą opcję i za 54 zł wykleiłem dokładnie drzwi prawe i lewe, w środku i na zewnątrz (rolka Soudal, Castorama). Trzeba się tylko do tego przyłożyć - dokładnie umyć powierzchnię, odtłuścić, nagrzewać maty i wtedy dopiero przyklejać. Dystanse wyciąłem sam, przykręcone do fabrycznych miejsc. Tak to u mnie wygląda:
Przejeździłem wakacje i w największe upały nic się nie działo, zero zapachu itd.
To dobrze że ma taką grubość o to chodzi, trzeba było mate pod dystans dać. Tyle jej wykleiłeś i pożałowałeś kawałka więcej. Chyba że wygłuszasz po to by nie było słychać szumu opon podczas jazdy, a to wtedy zwracam honor. Tu nie chodzi o drganie tego dystansu tylko o drzwi. Dystans to nie wszystko
P.S. To wogóle jest mata akustyczna?? Jakaś cieniutka. Jakiej firmy jest?
Nie słyszałem, żeby kawałek maty pod dystansem robił wielką różnicę, a tym bardziej najważniejszą rzeczą bym tego nie nazwał To nie jest profesjonalna mata audio - zwykła taśma bitumiczna Soudal, na słusznego Dynamata mnie nie stać było Różnica przed i po jest kolosalna, zamierzony efekt osiągnąłem w pełni. Drzwi nie drgają, ani pod dystansem porządnie skręconym z drzwiami, ani gdziekolwiek indziej... Soudal, o ile dobrze pamiętam - ma grubość 1.55 mm, czyli porównywalnie do mat. To cieniutkie, co widzisz zapewne, to taśma klejąca z włóknem (zrywa się z lakierem...) - wszystkie krawędzie tym zabezpieczyłem. Spójrz proszę na ostatnie zdjęcie po lewej stronie, nad dystansem - tutaj widać porównanie grubości.
Chodzi o to by dwie dosyć twarde powierzchnie nie stykały się razem, ale wątpie by ten głośnik wytworzył tak silne wibracje. Dynamat jest drogi na maxa, jest sporo dobrych firm o wiele tańszych. Ogólnie spoko i dobra robota.. Sam się przymierzam na Wiosne wsadzić audio. Ale ja zostaje przy sprzęcie Alphasonik
A, to widzę idziesz w profesjonalne nagłośnienie. Ja w sumie nigdy audio się nie interesowałem, do tej pory nie znam się na tym i bazuję tylko na przeczytanych opiniach. Stąd też moje nagłośnienie jest totalnie amatorskie, budżetowe, ale marki powiedzmy... taki amatorski markowy poziom Prócz Soudal oczywiście Chociaż i on zbiera bardzo pozytywne opinie wśród amatorów
3lata temu sprzedałem auto z całym tym sprzętem, do tej pory żałuje, choć wiem że decyzja była słuszna. Firma dobra. Wejdź na ich oficjalną stronkę. Mają mega design subwoferów