Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Podpięcie 1.6 do skrzyni 1.3

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Greklimus » 31 paź 2013, o 16:09

Witam
Przeglądnąłem wszystkie wątki w dziale i wyłania mi się trochę mglisty obraz, a potrzebuję fachowej porady.
Mianowicie czytałem już o wsadzeniu do Colta 1.6 skrzyni z 1.3, Wiązało się to z wycinaniem dziury pod łapę i przedłużaniu jej (1.3 linki, 1.6 hydraulika)
Ja mianowicie idę w drugą stronę Chcę zmienić silnik z 1.3 na 1.6 ale zostawić skrzynię z 1.3.
Pytanie mam następujące. Czy w tą stronę również będzie to wymagało takich przeróbek, czy po prostu silnik 1.6 podejdzie pod całą resztę z 1.3?
"Siadam w fotelu, zakładam kapcie, ale ciągle jest to fotel rajdowy, a kapcie w zależności od nawierzchni: szutrowe, albo slicki." Krzysztof Hołowczyc
Greklimus

Dostał piw: 1
Auto: Mitsubishi Colt CA0 1.6 16V
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Stanlley » 31 paź 2013, o 18:54

Było to gdzieś omawiane, zmieniasz tylko silnik, skrzynia i sterowanie sprzęgłem pozostaje bez zmian
Stanlley
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 7
Auto: Rx8
Województwo: Lubuskie

Postprzez Greklimus » 31 paź 2013, o 19:43

Faktycznie jest chyba tak jak mówisz. Poczytałem jeszcze raz dokładnie. Ta zmiana w mocowaniu łapy była w odwrotnej konfiguracji - dokupiona skrzynia z 1.3 do wersji 1.6. U mnie będzie dokupiony silnik 1.6 do wersji 1.3. Chyba w takim przypadku będę musiał też chłodnice zmienić na większą?
"Siadam w fotelu, zakładam kapcie, ale ciągle jest to fotel rajdowy, a kapcie w zależności od nawierzchni: szutrowe, albo slicki." Krzysztof Hołowczyc
Greklimus

Postprzez Stanlley » 31 paź 2013, o 20:09

Z tego co pamiętam chyba Nitrus robił swapa na 1.6 i zostawił małą chłodnice
Stanlley
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 7
Auto: Rx8
Województwo: Lubuskie

Postprzez Greklimus » 31 paź 2013, o 20:15

No tak, ale u mnie przez 80% OS-u silnik chodzi na 7000-8000 obr/min :)
Greklimus

Postprzez piorun » 31 paź 2013, o 23:53

Skrzynia podejdzie bez problemu. Chłodnice zostaw w spokoju!!
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Kleju » 1 lis 2013, o 00:07

Greklimus napisał(a):...na 7000-8000 obr/min :)

Odejmij ten tysiączek :D ;)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Greklimus » 1 lis 2013, o 01:53

Kleju nie da rady... auto musi lecieć do "odcięcia" jak potrzeba :) a to już na 9000,przynajmniej u mnie :)

Nowy rozrząd, dobry olej w wyższej specyfikacji (u mnie Millers 10w40 półsynt., ale po swapie zmieniam na 10w60 pełny synt.), świeże uszczelki i to auto kocha takie naprężenia :)
Greklimus

Postprzez jerrylos » 1 lis 2013, o 02:06

Pelny syntetyk zaczyna sie od 5, np 5w40. Z 10 z przodu sa polsyntetyki, a z 15 mineralne ;-)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez Greklimus » 1 lis 2013, o 02:13

Jerrylos mylisz się. Nie chcę być tu posądzany o jakąkolwiek kryptoreklamę ale pozwolę sobie powiedzieć, że Millers CFS 10w60 NT (olej estrowy) jest olejem w pełni syntetycznym.
Greklimus

Postprzez ryba_84 » 1 lis 2013, o 06:12

to fakt ze to mozliwe ze 10w...jest pelnym syntetykiem choc ogolna zasada jest jak napisal jerrylos

Chlodnice zmien jesli bedzie temperatura rosła, a tak to zostaw.
ryba_84

Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez Kleju » 1 lis 2013, o 21:34

Greklimus napisał(a):Kleju nie da rady... auto musi lecieć do "odcięcia" jak potrzeba :)...

No ale odcięcie w 1.6 jest przy 6500obr (+-200obr) więc nie wiem skąd bierzesz te wartości 7-8-9tyś? :P

Co do klasy lepkości olei, każdy ma trochę racji... Full syntetyk zaczyna się od 0W, od 10W pół-syntetyk, 15W mineral. Ale ta zależność jest przy olejach "cywilnych". W olejach do sportu może być nawet 15W określony pełnym syntetykiem (ja mam 15W50 i to syntetyk).
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez jerrylos » 2 lis 2013, o 00:19

O olejach wyczynowych nie wiedzialem ze jest z tym troche inaczej. W kazdym badz razie w normalnych olejach jest tak jak napisalem :-)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez Greklimus » 2 lis 2013, o 01:21

Jerrylos - masz rację. Cywilne oleje zachowują taką zależność jaką opisałeś, ale wyczynowe to inna bajka, dlatego zaszła mała różnica między naszymi spostrzeżeniami :)
Kleju - Niecałe 9000 obr/min to odcięcie w moim 1.3 a nie w 1.6. Tego drugiego jeszcze nie założyłem. ktoś się mnie pytał czy ja w ogóle odcięcie mam.. na wtryskach to już sprawa obligatoryjna... musi być i u mnie jest przy około 8800 obr/min na drugim biegu.
Greklimus

Postprzez Kleju » 2 lis 2013, o 01:59

Greklimus napisał(a):...Kleju - Niecałe 9000 obr/min to odcięcie w moim 1.3 a nie w 1.6. Tego drugiego jeszcze nie założyłem. ktoś się mnie pytał czy ja w ogóle odcięcie mam.. na wtryskach to już sprawa obligatoryjna... musi być i u mnie jest przy około 8800 obr/min na drugim biegu.

Jakim sposobem jest to osiągnięte?

Kleju

Postprzez Greklimus » 2 lis 2013, o 02:09

Kleju: Bez sarkazmu oczywiście... Ten 1.3 to seria. Nic nie "dłubałem w nim". Kręcił mi do prawie 9000 obr/min i odcinał, To działo się na 2 biegu. Generalnie tak jak napisałem to 80% konkursowej jazdy było robione na obrotach rzędu 7500 - 8800 obr/min. Jedyne co zauważyłem to lekki wyciek spod uszczelki pod głowica, ale miał prawo. Rzadki olej, pierwszy raz takie obciążenia i trochę wypłukało :)
Greklimus

Postprzez ryba_84 » 2 lis 2013, o 03:31

nie wydaje mi sie zeby ten silnik tak wysoko sie krecil...chyba ze tylko raz :)
swoja droga moc powinna juz spadac przy tych obrotach jesli nic nie robiles z silnikiem
ryba_84

Auto: Colt C5x 91r 2.0T
Województwo: Lubelskie

Postprzez brccrx » 2 lis 2013, o 04:08

Greklimus napisał(a):Kleju: Bez sarkazmu oczywiście... Ten 1.3 to seria. Nic nie "dłubałem w nim". Kręcił mi do prawie 9000 obr/min i odcinał, To działo się na 2 biegu. Generalnie tak jak napisałem to 80% konkursowej jazdy było robione na obrotach rzędu 7500 - 8800 obr/min. Jedyne co zauważyłem to lekki wyciek spod uszczelki pod głowica, ale miał prawo. Rzadki olej, pierwszy raz takie obciążenia i trochę wypłukało :)

Ja tez sie zastanawiam jakim cudem dales rade prawie 9k obrotow wycisnac z tego silnika? Jak koledzy wspominali moc max osiagasz okolo 6tys (dobrze nie pamietam, niech ktos podpowie jak sie myle :) ) Wiec nasuwa sie drugie pytanie, po co? :P

Po zmianie z 2 na 3 bieg obroty spadaly Ci do ilu, okolo 7tys/ to nadal fabryczny limiter bys przekraczal a jezeli nie to tuz przed.
Na ilu obrotach miales odciecie na innych biegach?

Masz moze jakis filmik z obrotomierzem tak zeby mozna bylo zobaczyc jak go (4g13) tak meczysz? :mrgreen:
Jedyne na swiecie FTO......1.3......turbo ;)

http://www.fto-ireland.com/forum/viewto ... &start=125

Life its Mitsutastic!
brccrx

Dostał piw: 16
Auto: FTO 1.3 turbo (135hp)
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Greklimus » 2 lis 2013, o 10:51

Może faktycznie mam coś poprzestawiane w tym silniku. Bynajmniej w momencie kiedy przy około 7500 wchodziła trójka obroty spadał do około 5000 i auto nie chciało jechać. Napędzało się strasznie powoli. Mam jeden filmik z przejazdu nr 1, ale tam akurat pod 9000 go nie żyłowałem, tylko jakieś 7000/max 8000. Na pierwszym przejeździe raczej jechałem spokojniej (nie znasz warunków i przyczepności).

Greklimus

Postprzez Kleju » 2 lis 2013, o 16:40

Panowie nie popadajmy w paranoje :D To jest silnik 1,3 SOHC o zawrotnej mocy 75KM... Silnik nie będzie się kręcił nawet do 7tyś obr... Max moment jest przy 3000obr, a moc jest przy 6000obr. Nie da się bez awarii przesunąć sobie odcinki do 9tyś obr w silniku seryjnym...

Swoją drogą, ostatnio na forum panuje jakaś moda, żeby max obroty silnika zawyżać o kilka!!! tysięcy... :lol:

Kleju

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum