Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Jakie Car Audio w CA1A?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Islan » 27 paź 2013, o 00:13

Witam jestem laikiem w tych sprawach ale irytuje mnie dźwięk w moim Colcie
Basu 0 (nie to że chce by mi się auto rozpadło) do tego jak coś dam głośniej (jestem ostatnio przygłuchy) To wszystko charczy. No i już nie mówiąc o tym że ciężko pogadać w tedy z kimś z tyłu. Fador polecił mi zestaw odseparowany. A co wy możecie polecić. I jak macie rozmieszczone głośniki. Jeśli można prosiłbym o zdjęcia.

No i czy opłaca się wycinań otwory w drzwiach?
Islan

Dostał piw: 1
Auto: dawniej CA1A teraz Cinkol
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Jakie Car Audio w CA1A?

Postprzez GrzesiekTNT » 27 paź 2013, o 09:07

Ja mam głośniki Hertza w standardowych miejscach plus "gwizdki" pod szybą. Dodatkowo wzmacniacz i tuba w bagażniku.
Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek

Zdjęcia tylnych nie mam ale są tam gdzie standardowe.
Wszystko ładnie gra.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

Jakie Car Audio w CA1A?

Postprzez rapart » 27 paź 2013, o 10:10

Zestaw odseparowany jest bardzo dobrym rozwiązaniem. U mnie system wygląda tak:
- przód PowerBass S6C (od ESSY kupowałem: http://allegro.pl/powerbass-s-6c-zestaw ... 54758.html),
- wzmacniacz Sherwood A50x4 serii 12V pod fotelem pasażera (stary, klasyczny, mocny i tani),
- kable Dietz + rozgałęźniki RCA (w radiu miałem tylko jedno wyjście RCA - potrzebowałem 2, jeden na zestaw przedni, drugi na zmostkowaną skrzynię),
- skrzynia własnego pomysłu w boczku bagażnika z głośnikiem 20 cm (na razie jest LW800, ale zostanie w końcu zmieniony na słuszny, np. ES200 albo RE-8D),
- tweetery w trójkątach własnej konstrukcji,
- OEM boczki z Protona serii 300 z maskownicami głośników,
- drzwi wygłuszone matą bitumiczną Soudal.

Kilka zdjęć znajdziesz w moim temacie:
1. colt-ca0/zaczynamy-od-zera-mitsubishi-colt-ca4a-t44-620.html
2. colt-ca0/zaczynamy-od-zera-mitsubishi-colt-ca4a-t44-600.html
3. colt-ca0/zaczynamy-od-zera-mitsubishi-colt-ca4a-t44-520.html
4. colt-ca0/zaczynamy-od-zera-mitsubishi-colt-ca4a-t44-660.html

Obrazek
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

Postprzez Lala » 27 paź 2013, o 19:31

Zamiast tuby lepsza jest skrzyneczka:D
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez GrzesiekTNT » 27 paź 2013, o 19:54

Miałem skrzynie i teraz mam tubę. Wydaj mi się że tuba jest praktyczniejsza. A parametry zależą od ustawienia pod siebie na wzmacniaczu. Wydaje mi się że dźwięk jest porównywalny.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

Postprzez rapart » 27 paź 2013, o 19:56

Ależ oczywiście, że skrzynia lepsza od tuby - albo dźwięk, albo łupanie... Poza tym typowa tuba, z prawdziwą tubą audio nie ma nic wspólnego ;) Tak mniej więcej tuba wygląda:
Obrazek

A - zakupiłem RE 8D do skrzynki w końcu. Dzięki temu tematowi przypomniałem sobie o tym zakupie ;)
rapart

Postprzez Lala » 27 paź 2013, o 22:17

Grzesiek miałem i tube i skrzynie. Tuba daje [cenzura - złamanie punktu 4.8 Regulaminu Forum] i hałas:d skrzynka to głębszy bas. Tak więc kto co woli:d

edit by wiwi: Kolejne złamanie tego punktu Regulaminu Forum skutkować będzie ostrzeżeniem.
Nie ma i nie będzie
Lala
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 8
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Islan » 28 paź 2013, o 22:22

Ok a ile mogę szykować na przyzwoity sprzęt (nie dla audiofila) pieniędzy?
Islan

• Strona WWW

Postprzez Kleju » 28 paź 2013, o 22:35

Kupując używki markowe, budżetowo (nie mylić z chińszczyzną z marketu albo giełdy!):
- Radio z wyjściem na suba - 200-300zł
- Wzmacniacz min 3 kanałowy - 150-200zł
- Zestaw odseparowany - nowy 200-300zł, używany +-100zł (chociaż bałbym się kupić używany)
- subwoofer - 200-400zł
- kable (RCA + zasilające + bezpiecznik) - 100-150zł
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Islan » 28 paź 2013, o 22:45

Czyli około 1k :/ Moze zrobimy inaczej ja jutro podam jakie mam 2 radia (dziś wypiłem wiec do auta nie wsiądę by spisać nazwę) I powiecie co do tego muszę mieć by czysto grało :) I czy jest o możliwe.

Mam takie radia
JVC KD-X30
Sony CDX-GT40U
Islan

• Strona WWW

Postprzez Kleju » 29 paź 2013, o 23:15

JVC KD-X30 i Sony CDX-GT40U to niemal ta sama półka - z tyłu ma tylko 2 RCA, czyli albo podłączysz pod to zestaw odseparowany, albo subwoofer... Więc lipa trochę bo i sub i zestaw musi być zasilany piecykiem... A zestawu odseparowanego nie ma sensu dawać pod samo radio, bo będzie kicha. Można jeszcze próbować połączyć sub'a przez kable z kostki (są takie przejściówki) ale to marne rozwiązanie... Zero wtedy mamy jakiejkolwiek korekcji dźwięku.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez Islan » 29 paź 2013, o 23:20

No ok i to was może trochę sprowadzi na ziemie bo ja chce w sumie by te radia po prostu nie charczały i fanie grały nie potrzebuje suba wystarczy głośnik z lepszym basem. da sie pod te 2 coś wsadzić by czysto grało? I które radyjko lepsze?
Islan

• Strona WWW

Postprzez rapart » 29 paź 2013, o 23:21

Pamiętaj, że nie musisz wszystkiego kupować od razu. Ja dla przykładu kompletowałem wszystko bardzo powoli, ale starałem się przy tym dużo czytać i pytać mądrzejszych.Ceny w moim przypadku:
- zestaw odseparowany PB S6C, z okablowaniem i zwrotnicami - 149 zł (nowe),
- wzmacniacz - 42 zł (używany),
- kable do wzmacniacza i skrzynki - 20 zł (używane),
- rozgałęźniki RCA - 10 zł (nowe),
- wytłumienie drzwi - 54 zł,
- głośnik RE Audio do skrzynki - 135 zł (używany),
- radio Kenwood - 30 zł (używane).
Nie liczę mojej pracy. A, jeszcze kilka zdjęć mojej skrzynki w fazie produkcji:
Obrazek
Obrazek

Kleju, ja RCA rozwiązałem tak - rozgałęźniki przy samym wzmacniaczu, na dwa kanały:
Obrazek
rapart

Postprzez Kleju » 29 paź 2013, o 23:28

Islan napisał(a):No ok i to was może trochę sprowadzi na ziemie bo ja chce w sumie by te radia po prostu nie charczały i fanie grały nie potrzebuje suba wystarczy głośnik z lepszym basem. da sie pod te 2 coś wsadzić by czysto grało? I które radyjko lepsze?

Na ziemie to radzę zejść Tobie ;) Nie da się z radia za 200zł zrobić ładnego grania, żadne nie jest lepsze, są takie same... Nawet jakbyś kupił głośniki za pierdylion złotych :roll: To radio rzekomo ma 4x50W, a mocy rzeczywistej ma w granicach 4x16/18W. Więc każde głosniki będą pod tym charczeć, a nie grać. Żeby mieć czysty dźwięk potrzebny jest wzmacniacz i odpowiednie głośniki. A subwoofer nie jest po to, żeby Ci dudniło w bagażniku, tylko po to, żeby była cała dostępna scena muzyczna. Czyli potocznie głośniki gwizdki (tony wysokie) na wysokości uszu, głośniki midbassy (średnio-tonowe) w drzwi i subwoofer (tony niskie) w bagażniku. To jest absolutne minimum do dobrego grania, gdzie będziesz mógł muzykę posłuchać na 30vol a nie na 5volume... Prościej się nie da.

rapart napisał(a):...Kleju, ja RCA rozwiązałem tak - rozgałęźniki przy samym wzmacniaczu, na dwa kanały...

Też dobre rozwiązanie, zapomniałem o tym. Tracimy tylko wtedy możliwość wysterowania odpowiednio parametrów sub/głośniki. Ale przy wzmacniaczu 2-kanałowym ujdzie ;)

PS. To można jeszcze taniej niż podałem skompletować zestaw ;)

Kleju

Postprzez Islan » 29 paź 2013, o 23:36

No ok kleju wybacz :) Nie znam się na tym na tyle by wiedzieć że przy tych radiach zawsze będzie charczeć. W takim wypadku jakie radyjko na start polecacie i czy warto te opylić i za ile. Myślę że jak mam zacząć to zacznę pomału i chyba od radia.
Islan

• Strona WWW

Postprzez rapart » 29 paź 2013, o 23:39

Dokładnie, nic dodać nic ująć ;) I tak, 2 kanałowy wzmacniacz z regulacją kanałów pozwala jakoś to ogarnąć. Nie jest to oczywiście optymalne rozwiązanie, ale... przy takich cenach nie wymagam wiele ;)
rapart

Postprzez Kleju » 29 paź 2013, o 23:43

Islan spoko Obrazek Zawsze lepiej dopytać o wszystko :D
Radio to jest drugorzędna rzecz. Pod wzmacniaczem to tylko puszka która daje sygnał/dźwięk. Nawet nie da się odróżnić radia za 200zł a za 1200zł jeśli będzie podłączone pod ten sam zestaw. Fakt, to za 200zł ma wiele mnie możliwości i funkcji, ale na początek wystarczy. Więc nie zmieniaj, tylko szukaj wzmaka i głośników. Subwoofer możesz dokupić później.

Kleju

Postprzez rapart » 29 paź 2013, o 23:46

Też tak zrobiłem - najpierw kupiłem zestaw na przód, potem wzmacniacz, a teraz w końcu dobry głośnik do skrzynki. Nie masz dużego budżetu, a wymagasz wiele? Nie da rady, rozłóż to lepiej w czasie i kompletuj słuszne elementy układanki.

A, jeszcze jedna sprawa. Kiedyś bym w to nie uwierzył, ale teraz to dla mnie normalne - zestaw PB, który wymaga ok. 50W mocy na samym radiu po prostu pierdzi, trzeszczy. Podpięty do wzmacniacza gra prawidłowo ;)
rapart

Postprzez Islan » 29 paź 2013, o 23:52

No ok a jaki wzmacniacz możecie polecić i czy mając jedna kostkę w radiu mogę to wszystko podpiąć?
Islan

• Strona WWW

Postprzez Kleju » 29 paź 2013, o 23:56

rapart napisał(a):...A, jeszcze jedna sprawa. Kiedyś bym w to nie uwierzył, ale teraz to dla mnie normalne - zestaw PB, który wymaga ok. 50W mocy na samym radiu po prostu pierdzi, trzeszczy. Podpięty do wzmacniacza gra prawidłowo ;)

Bo moc w radioodbiorniku jest bardzo mała, a do tego mega zakłócona :) To wystarczy, żeby głośniej posłuchać debaty w sejmie, ale o jakiejkolwiek muzyce, można zapomnieć...

Islan wzmacniacz podpinasz "czinczami" pod radio. Kostka idzie sobie do kostki z auta. A jaki wzmak? Trochę tego jest na allegro, trzeba poszukać takiego ile masz kasy na niego. Dolicz też kable RCA, plusowy i minus + bezpiecznik.

Kleju

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum