Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Tłumik końcowy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 22 paź 2013, o 19:53

Witam, jako, że na cały fachowy wydech zaraz po zakupie nie mam $$, a w colcie nadal znajduje się katalizator to przyszedł mi do głowy taki oto pomysł. Zabieg trzeba by zacząć od wycięcia katalizatora i wstawienia tam odpowiedniej rurki. Za kasę z kata + troszkę $$ chciałbym zainwestować w jakiś tłumik końcowy. Teraz padają 2 pytania:

-czy w CA0 1.6 16v 113km (wersja malibu) występują 2 sondy?O ile dobrze spojrzałem to jest jedna przed katalizatorem, ale wolałbym dopytać :)
-jaki tłumik zamontować zamiast ori? Nie chce żadnego super bass czy innego tego typu syfu, chodzi o to,żeby lepiej przepuszczał spaliny, a jednak dawał podobne wyciszenie do oryginalnego(wiadomo,cichszy raczej nie będzie,ale niech oszczędza moje bębenki uszne:) )
Peres

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA0
Województwo: Lubelskie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Kleju » 22 paź 2013, o 20:32

W CA0 jest jedna sonda, przed katem. Jak wstawisz rurkę zamiast katalizatora, to będzie metaliczny dźwięk, przy wyższych obrotach. Najlepsze rozwiązanie to poszukanie dedykowanego Remusa (można trafić za 150-200zł na alledrogo).
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 22 paź 2013, o 21:32

Rozważam pomysł Remusa, jednak kiepska dostępność i fakt,że nigdy nie wiadomo w jakim stanie jest używany tłumik w pewnym stopniu przekreśla ten plan. Czy poza remusem nie da się do colta dostać czegoś sensownego do ok 500zł ? :)
Peres

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez ozzy89 » 22 paź 2013, o 22:35

proex.pl ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez dreagloth » 23 paź 2013, o 17:43

Szczerze nie polecam :( mam u siebie i nie jestem zadowolony
Obrazek
Popacz jeśli chcesz na mojego prawie SE
dreagloth

Auto: Colt CJ4A

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 23 paź 2013, o 18:56

Obsłucham na jakimś lubelskim spocie :)
Peres

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez LHP » 23 paź 2013, o 19:36

dreagloth napisał(a):Szczerze nie polecam :( mam u siebie i nie jestem zadowolony

dreagloth napisz coś więcej , co Ci w nim nie pasuje gdyż też jestem na etapie kupna i ciężko się zdecydować :D
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez dreagloth » 24 paź 2013, o 08:10

Przede wszystkim dzwiek,mial byc w stylu mugena a po zalozeniu praktycznie nie bylo roznicy miedzy nim a seryjnym.Po wywaleniu kata i srodkowego sluchac go ale to nie jest to czego sie spodziewalem.Montaz zajal prawie 3 godz.bo na tlumiku nie bylo zadnych uchwytow i wszystkie trzeba bylo dospawac ze starego.A pozatym koncowka byla z tlumika WMSport tylko spolerowana tak ze prawie nie widac napisu.Niewiem czy wszystkie ich tlumiki takie sa czy to mi sie bubel trafil :(
Obrazek
Popacz jeśli chcesz na mojego prawie SE
dreagloth

Auto: Colt CJ4A

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 25 paź 2013, o 18:27

No i kur** dałem do pieca :P Niechże się jakiś spec wypowie co z tym fantem zrobić :) Katalizator został wycięty a w jego miejsce poszła rurka o tej samej średnicy co cały wydech,elegancko na flanszach,żadnego klejenia :) Teraz tak jak opisał Kleju jest metaliczny dzwięk,ba dowala przy pewnych obrotach tak,że moje uszy tego nie wytrzymują,najgorzej przy ok 3 tyś obrotów -.- . Kat sprzedany i teraz jest lekka lipa. Mechanior mówi, że aż taki efekt brzęczenia(jego stopnia) może być spowodowany kończeniem się tłumika(no ma już 5 lat latania po conajmniej 100km dziennie). Jak myślicie forumowicze,czy zmiana tłumika na nowy(ori czy jakiś inny) pozbawi mnie tego strasznego dzwięku? A może w miejscu kata dać jakiś tłumik przelotowy, bo brzęczenie bierze się z braku tej komory rozprężnej jaką był katalizator? Pomocy :)
Peres

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez YoPiciowy » 25 paź 2013, o 18:42

Nie masz kata będzie dzwonił, choćbyś nie wiem jaki nowy tłumik końcowy dał. A pisali... xD Możesz dać jakiś tłumik w to miejsce, albo... nowy kat uniwersalny.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Kleju » 25 paź 2013, o 18:45

No to Ci napisałem, że będzie metaliczny dźwięk :P Ja tak wytrzymałem chyba miesiać i wstawiłem kata znowu... :D

Wymiana na nowy seryjny nic Ci nie da... Albo wymiana na jakiś pseudo sportowy, być może trochę polepszy dźwięk (z podkreśleniem: być może :D ), albo tłumik przelotowy zamiast rurki i zostawić seryjny końcowy.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 25 paź 2013, o 19:01

Chciałem się pozbyć kata i tak zrobiłem. Jak się powiedziało A w udrażnianiu wydechu to trzeba teraz powiedzieć B,a nie się cofać. Tak podpowiada internet Kleju z tym przelotem i od tego zacznę, ale jak myślisz, ma to szanse zadziałać? Wiem,wiem, mówiliście o tym metalicznym dźwięku, ale takiego szału się nie spodziewałem :D W najgorszym,powtarzam,najgorszym przypadku prędzej wstawię środkowy tłumik dodatkowy niż katalizator, na pohybel ekologom :D
Peres

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Kleju » 25 paź 2013, o 21:58

Peres napisał(a):Chciałem się pozbyć kata i tak zrobiłem. Jak się powiedziało A w udrażnianiu wydechu to trzeba teraz powiedzieć B,a nie się cofać. Tak podpowiada internet Kleju z tym przelotem i od tego zacznę, ale jak myślisz, ma to szanse zadziałać?...

Tłumik przelotowy powinnien trochę wytłumić dźwięk, ale ręki nie dam sobie za to obciąć...

Kleju

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez GrzesiekTNT » 26 paź 2013, o 16:56

Tłumik środkowy wycisza tłumik końcowy. Wiem to z własnego doświadczenia.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 14 lis 2013, o 12:39

No nic, w poniedziałek montuje takie oto cudo i zobaczymy czy pozbędę się tego wrednego brzęczenia :P

http://allegro.pl/katalizator-atrapa-ka ... 18544.html

Miejmy nadzieje,że pomoże choć spalanie mi niesamowicie spadło odkąd tłumik brzęczy bo biegi zmieniam przy 2,5 tyś obrotów :D
Peres

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez tresorex » 14 lis 2013, o 13:26

Ja w swoim CA miałem wydłubany wkład z katalizatora i zostawioną oryginalną jego obudowę. Reszta to seria i nic nie brzęczało, żadnych metalicznych dźwięków nie było. Jedynie przy ostatniej rurze było ciche mruczenio-pierdzenie.

Peres, możesz nagrać jakiś filmik jak to u Ciebie brzmi?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 14 lis 2013, o 13:38

zaraz idę grzebać w samochodzie to coś nakręce :)

//edit.
proszę bardzo,nawet nieźle dźwięk złapało :P

http://www.youtube.com/watch?v=ZSZhLeaR ... e=youtu.be
Peres

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez Peres » 18 lis 2013, o 13:53

No i tak jak pisaliście wsadzenie tłumika pomogło. Gościu był bardzo zaskoczony, że tłumik końcowy ma ponad 5 lat i jest w takim świetnym stanie. Sam odradził mi wymianę :)

Skoro jedna pierdoła naprawiona mogę wrócić do szukania remusa,choć codzienne wklepywanie hasła "colt remus" nie dają rezultatów :( może źle szukam szanowni forumowicze ?:)
Peres

Re: Odp: [CA0] Tłumik końcowy

Postprzez PIoterMG » 18 lis 2013, o 15:20

Nie Ty jeden szukasz remusa do CA. Generalnie to ostatni jaki widzialem na alledrogo to byl do Cj jakies 2-3 miesiace temu
PIoterMG

Dostał piw: 1
Auto: CA4A
Województwo: Wielkopolskie

[CA0] Tłumik końcowy

Postprzez GrzesiekTNT » 18 lis 2013, o 21:21

Był ale gościu dał cenę zaporową. Nikt nie kupił a jak do niego napisałem to się nie odezwał.
GrzesiekTNT
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: Colt 1.6 16V
Województwo: Mazowieckie

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum