Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez marjab21 » 3 paź 2013, o 00:30

Mam problem kupiony Colt 2005 -1500 po pewnym czasie po zapaleniu i przejechaniu 2-3 km przechodzi na awaryjne - zapala się kontrolka temperatury silnika i o oczywiście silnika - po pewnym czasie wszystko się uspokaja i można jechać ale przy następnym postoju przy skrzyżowaniu występuje ta sama sytuacja - nie można ruszyć stwarzam zagrożenie nie mogąc szybko przejechać -ostatnio problem się pogorszył gdyż wcześniej mogłem zapalić ponownie ale ostatnio po zapaleniu się tych kontrolek zgasł i nie mogłem go uruchomić - stacyjka odmówiła posłuszeństwa - zapalił na drugi dzień jak gdyby nigdy nic -przejechałem spokojnie rozgrzał się i znowu wszedł w awaryjne + kontrolka temperatury -komp nie podaje żadnego błędu -mechanik mówi iż może gdzieś na wiązce przerwa nie wiem zmienić mechanika czy ktoś miał taki problem
marjab21

Dostał piw: 0
Województwo: Łódzkie

wchodzi na awaryjne

Postprzez Tovija » 3 paź 2013, o 08:00

Kontrolka temperatury wskazuje na to, że przegrzewasz silnik. Radzę już więcej nie kombinować tylko sprawdzić czy w ogóle otwiera się duży obieg cieczy chłodniczej. Jeżeli węże będą zimne lub letnie to zapewne termostat poszedł się walić. Komputer widocznie gdy temperatura jest już skrajnie wysoka odcina zapłon aby nie doprowadzić do wywalenia uszczelki pod głowicą lub pęknięcia samej głowicy. Sprawdź najpierw ten trop.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez Schizo » 3 paź 2013, o 13:08

Też obstawiam tu termostat.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez marjab21 » 3 paź 2013, o 21:50

Oczywiście jutro mam w dostawie nowy termostat wymieniamy i sprawdzę w weekend . Dzięki jak będzie ok macie panowie u mnie Piwo
marjab21

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez Major » 4 paź 2013, o 02:44

ja nie pomoglem ale piwo chce, bo wierze ze sie uda !
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe
Województwo: Śląskie

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez milosz44 » 12 paź 2013, o 10:59

Witam,
Również mam problem z kontrolką temperatury silnika. Na szczęście jeszcze nie tak poważny.
Po każdym uruchomieniu silnika zapalają się kontrolki temperatury wysoka i niska oraz lampka usterki silnika. Oprócz tego jest emitowany sygnał dźwiękowy. Po chwili gasną kontroli od wysokiej temperatury i lampka usterki silnika (przestaje brzęczeć). Zauważyłem również że mimo niskiej temperatury otoczenia po jakimś czasie włącza się wentylator na chłodnicy, chłodnica jest raczej zimna. Właściwie prócz tego nic się nie dzieje. Samochód jest nowy, a nie pamiętam żeby wcześniej sygnalizował takie błędy przy uruchomieniu silnika. Może ktoś miał podobny problem, czy mam się czymś przejmować ? A może od razu jechać do mechanika na sprawdzenie ?
milosz44

Województwo: Lubelskie

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez szybajker » 12 paź 2013, o 12:20

U mojej lubej w aucie (co prawda nie CZ, a Z34, ale silniki te same są) wymienialiśmy ostatnio płyn chłodniczy - oczywiście ja jeżdżę niemieckim barachłem i tam wszystko jest prostsze - m.in. układ sam się odpowietrza poprzez zbiornik na płyn chłodniczy - w pistolecie (ciągle się uczę logiki małego żółtego inżyniera) są 2 korki do układu chłodzącego - w związku z tym dolewałem płynu nie tam gdzie trzeba (w zbiornik wyrównawczy, a nie w chłodnicę)...

Co do Twojego pytania milosz44 - płynu wlaliśmy za mało (o czym jeszcze nie wiedziałem bo lałem w zbiornik wyrównawczy, a z niego w zasadzie nie ma jak zassać płynu do układu chłodzenia), a układ chłodzenia był zapowietrzony (w końcu spuściłem stary płyn). Odpowietrza się standardowo - odpalasz auto, włączasz ogrzewanie i czekasz aż zacznie płynąć ciepłe powietrze w kabinie - tutaj wiało lodem... W pewnej chwili włączył się wentylator na piewszy, a potem na drugi bieg. Chłodnica zimna (zapowietrzona), w kabinie zimno, węże gorące (od powietrza z silnika), a wentylator naparzał zdrowo. Kontrolka się nie zdążyła zapalić, bo zaniepokoiły mnie te objawy, więc silnik wyłączyliśmy. Dopiero po jeździe testowej zassało trochę płynu, a ja skumałem, że trzeba odkręcić korek chłodnicy i tam lać płyn - od tej pory wentylator się nie włącza podczas normalnej (nawet nieco ostrej) jazdy (chyba, że włączysz klimę).

Moim zdaniem - może gdzieś Ci trochę płynu ucieka (dziwne w nowym samochodzie, ale sprawdzić nie zawadzi), w układ weszło powietrze i przegrzewasz przez to silnik? Czujnik temperatury załączający wentylator jest gdzieś w bloku silnika, nie w chłodnicy - stąd silnik gorący, więc wentylator działa, a chłodnica zimna. Węże nagrzewnicy w Colcie są stosunkowo wysoko, więc ogrzewanie może jeszcze działać, natomiast wąż doprowadzający wodę do chłodnicy jest najwyższym punktem układu chłodzenia, w którym zalega powietrze i niespecjelnie ma się ono gdzie podziać (i tu jest problem, bo najwyższym punktem powinien być zbiorniczek - wtedy układ sam by się odpowietrzał).

Sugerowałbym sprawdzić poziom płynu chłodniczego (tylko nie na zbiorniczku, a poziom w chłodnicy). Jak to zrobić? Na zimnym silniku odkręć korek chłodnicy (ważne, bo gorący płyn może z układu wystrzelić i Cię poparzyć!). Ściśnij delikatnie wąż doprowadzający wodę do chłodnicy (stojąc przed otwartą maską jest to ten po prawej stronie - patrzymy oczywiście w stronę tyłu samochodu - przy ściskaniu powinieneś czuć w nim ciecz) i zobacz, czy powoduje to pojawienie się w chłodnicy płynu - jeśli nie, to dolewasz bezpośrednio w korek chłodnicy - sugeruję przez lejek lub przez przeciętą plastikową butelkę - wlew wąski i zachlapiesz płynem bebechy auta niepotrzebnie.
Typ płynu masz podany w książce samochodu - nie pamiętam czy jest to glikol monopropylenowy czy monoetylenowy, a różnych typów płynów mieszać ze sobą nie wolno, bo mogą zżelować i zapchać układ! Powtarzasz ściskanie węża aż płyn wniknie do jego wnętrza.
Procedurę powtarzasz, aż ściskanie węża nie spowoduje dalszego ubytku płynu. Potem zakręcasz korek, odpalasz auto i włączasz temperaturę nawiewu na maksimum. Czekasz, aż się układ odpowietrzy - do włączenia wentylatora chłodnicy. Wąż zasilający chłodnicę (który ściskałeś) powinien być bardzo gorący, wąż powrotny powinien być ciepły - gorący. Jeśli jest tylko ciepły - odpowietrzasz dalej.

Porada bazująca na moich doświadczeniach - może jednak być tak, że problem leży gdzie indziej.

P.S. Czy ktoś może montował zegar pokazujący temperaturę płynu? Jak rozwiązaliście konieczność umieszczenia w silniku kolejnego czujnika temperatury?
szybajker

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez milosz44 » 12 paź 2013, o 15:56

WIELKIE dzieli za szybką odpowiedź. Bardzo cenne uwagi odnośnie sprawdzenia i uzupełnienia płynu chłodniczego. Sprawiłem poziom płynu w chłodnicy, jest odpowiedni. Jednak martwi mnie cały czas kontrolka wysokiej temperatury oraz sygnał dźwiękowy przy włączeniu silnika.
milosz44

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez szybajker » 12 paź 2013, o 16:33

Powiedz dokładnie jeszcze raz co się dzieje.
Jeśli dobrze zrozumiałem: silnik jest zimny, siedzisz za kierownicą, masz zapięty pas i wskaźnik paliwa nie pokazuje rezerwy (ostatnie czynniki jeśli nie spełniają założeń, to na pewno uruchomią sygnał dźwiękowy). Włączasz zapłon, zapalają się termometry niebieski i czerwony, pojawia się także sygnał dźwiękowy. Uruchamiasz silnik, termometry gasną (po jakim czasie? jednocześnie? jeśli nie, to który pierwszy i po jakim czasie drugi?), a sygnał się wyłącza?

Nie chcę nic sugerować w ciemno, stąd dodatkowe informacje by się przydały...
szybajker

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez milosz44 » 12 paź 2013, o 18:32

Dokładnie: silnik jest zimny, po uruchomieniu silnika zapalają się kontrolki temperatury czerwona i niebieska oraz lampka usterki silnika (oraz reszta kontrolek co zawsze). Oprócz tego jest emitowany sygnał dźwiękowy. Po 3 sygnałach dźwiękowych gasną kontrolki od wysokiej temperatury i lampka usterki silnika (przestaje brzęczeć)- wszystko jednocześnie. Silnik nigdy się nie przegrzał, nie pamiętam czy kiedykolwiek zapaliła się czerwona kontrolka, nawet jak stałem w korkach. Tak że martwi mnie to brzęczenie.
Dziękuje za zainteresowanie
milosz44

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez szybajker » 13 paź 2013, o 09:12

Wg mnie skoro gaśnie po krótkim czasie, to na razie nie ma się czym przejmować - samochód zwraca Ci uwagę, że coś się dzieje w układzie chłodzenia. Skoro nam przy niedostatecznym poziomie płynu nic nie zgłaszał, a tylko kręcił wiatrakiem, to raczej nie ma czujników (poza czujnikiem temperatury silnika), które monitorowałyby stan układu chłodzenia. Jeśli ten czujnik byłby uszkodzony - samochód na pewno nie zgasiłby lampki "check engine". Można spróbować odczytać kod błędu, ale skoro lampka gaśnie, to być może kod się nie zapamiętuje w sterowniku. Bez komputera ciężko będzie podjąć dalsze dywagacje...

Skoro poziom płynu masz ok i raczej układ się nie zapowietrzył, to jedyne co przychodzi mi do głowy na obecną chwilę, to sprawdzić poziom czynnika chłodzącego w klimatyzacji - nie wiem niestety jak jest w Mitsubishi, ale niektóre modele aut (np. mój niemiecki sprzęt) pokazują kontrolką układu chłodzenia, że jest coś nie do końca dobrze z klimą - po sprawdzeniu u większości użytkowników, którzy problem zgłaszali zazwyczaj okazywało się, że poziom czynnika był już poniżej akceptowalnej granicy i po dopełnieniu kontrolka gasła. Ale tak jak mówię - sugestia na podstawie innej marki - w miśku mojej lubej póki co takiej jak u Ciebie sygnalizacji jeszcze nie mieliśmy, a i klima działa super, więc informacja nie jest sprawdzona :)
Do serwisu zawsze zdążysz podjechać - na początek sprawdź, czy klimatyzacja nie straciła pierwotnej wydajności chłodzenia. Im mniej czynnika, tym mniej skutecznie działa.
szybajker

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez marjab21 » 13 paź 2013, o 16:38

Witam ale nadal wchodzi w awaryjne -wymieniono czujnik i termostat może jeszcze tylko ,że termostat nowy jest walnięty gdyż stwierdziłem iż przewód gumowy na dole chłodnicy jest chłodny nawet po ostrej jeździe na górze ciepły wentylator się włącza .Płyn uzupełniony przez wlew chłodnicy i dopełniony wyrównawczy. Co ciekawe prawie zawsze tryb awaryjny jest po jeździe i małym postoju np na światłach . Na postoju chodzi normalnie ruszam i tryb awaryjny możne bo nie widziałem jak mechanik kładł odwrotnie termostat ( młody uczeń) czy jest to w ogóle możliwe w mercedesie np można było go wstawić w dwóch pozycjach włożony odwrotnie nie działał prawidłowo i można było przegrzać silnik.Chyba będę musiał to zrobić osobiście ktoś mi powie abym nie zrobił błędu przy wymianie termostatu i jak się do tego zabrać troszkę mechaniki łyknąłem ale jak to mówią jestem całkowitym amatorem .Pozdrawiam M.
marjab21

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez szybajker » 14 paź 2013, o 20:35

marjab21 - wprowadź trochę poprawnej interpunkcji w wypowiedzi, bo ciężko zrozumieć o czym piszesz. Termostatu w pistolecie raczej nie da się włożyć w drugą stronę.

Sorry za szczerość, ale jeśli z Twoich ust padają takie słowa:
marjab21 napisał(a):ktoś mi powie abym nie zrobił błędu przy wymianie termostatu i jak się do tego zabrać troszkę mechaniki łyknąłem ale jak to mówią jestem całkowitym amatorem .
to nie wróżę Ci sukcesu w samodzielnych pracach. Mierz siły na zamiary. Po prostu.

A teraz garść materiałów do przemyśleń i parę sugestii:
Jaki kupieś termostat? Oryginał? Zamiennik? Jaką ma temperaturę otwarcia i przy jakiej osiąga pełne otwarcie?
Generalnie każdy poradnik serwisowania auta zaleca sprawdzenie działania nowego termostatu poprzez zanurzenie go w gorącej wodzie i ocenę stopnia jego otwarcia w trakcie tego zabiegu. Pytanie - zrobiłeś to? Odpowietrzyłeś przewód zasilający chłodnicę? Jest on w najwyższym punkcie układu i jeśli zapowietrzysz przewód, to płyn chłodniczy nie będzie przepływał, tylko się przelewał... Oczywiście poziom będzie pod korek chłodnicy, a kłopoty nadal będą. Też może to dawać takie objawy, jakie opisujesz...

Moim zdaniem sprawdzić trzeba jak się nagrzewa chłodnica, dotknąłbym także przewodu zasilającego chłodnicę i ocenił temperaturę. Problem może leżeć zarówno w nieotwierającym się termostacie, w niewłaściwym płynie chłodniczym do zanieczyszczenia układu chłodzenia włącznie.

Ostatnia hipoteza też ma sens, gdyż opisane przez Ciebie objawy by pasowały: podczas jazdy silnik mocno się grzeje, jednak pompa wody przepycha płyn przez przytkaną (na przykład) chłodnicę i nie doprowadza to (chwilowo) do przegrzania silnika. Płyn przepływa dużo wolniej, więc się mocno chłodzi (ledwo ciepły wąż powrotny), ale silnik grzeje się bardzo szybko (bo gaz jednak wciskasz) - równowaga w granicach bezpieczeństwa jest jednak zachowana. Gdy sie zatrzymasz - chłodnica nie jest chłodzona tak wydajnie, pompa wody pracuje na małych obrotach - płyn płynie bardzo wolno (o ile w ogóle) więc temperatura silnika wzrasta. Ruszając gorący płyn pchnięty przez pompę trafia na czujnik i ten sygnalizuje przegrzanie... Pasują objawy?

Równie dobrze możesz mieć termostat, który zaczyna się otwierać o 10 st. C za późno - będzie się działo to samo. W poprzednim moim aucie były 3 wydania termostatu - do diesli otwierały się o jakieś 15 stopni więcej. W benzynie można było zakatować silnik montując niewłaściwy typ - mocowania takie same. Nie wiem jak w miśku jest.

Jak pisałem wcześniej - zmiana płynu chłodzącego na niewłaściwy typ (zamiast glikolu etylenowego na propylenowy albo na jakiś inny wynalazek) może doprowadzić do zżelowania chłodziwa. Właściwości lepkościowe i w zakresie przewodzenia ciepła takiego żelu na pewno są biegunowo odległe od zakładanych przez producenta pojazdu.
szybajker

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez marjab21 » 20 paź 2013, o 19:33

Po wielu zmaganiach oddałem auto do serwisu Mitsubishi walczyli - ostatecznie po 4 godzinach pierwsza wizyta podłączenie komp 150 PLN - na następna wizyta 280 PLN -z tego co mi powiedziano ponownie odpowietrzono układ chłodzący wymieniono świece - jak do tej pory nie wszedł ani razu w awaryjne.Dzięki wszystkim za pomoc Pozdrawiam M.
marjab21

[CZ] Wchodzi na awaryjne

Postprzez szybajker » 24 paź 2013, o 19:50

Cieszy mnie to, że rozwiązałeś problem. Odpowietrzenie układu sugerowałem już wcześniej. Wymiana świec moim zdaniem kompletnie bezzasadna w takim przypadku. Grunt, że masz zrobione - jak to mówią: drogo, ale cieszy :)
szybajker

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum