Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Zmienne, niestałe obroty na luzie, jałowym biegu.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Przemcio » 26 wrz 2013, o 18:15

Czesc, zastanawia mnie od niedawna delikutaśne falowanie obrotów na jałowym biegu "na luzie" w moim CA4A.
Czy samodzielnie moge przeczyscic przepustnice? Jak sprawdzic silniczek krokowy?
Kompa pare dni temu resetowałem, pozniej nauczył się obrotów i jest identycznie po tym zabiegu.
Dodaje film jak to wygląda:

Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez bonsao » 26 wrz 2013, o 22:45

Też jestem zainteresowany tym bo u mnie dzieje się podobnie.A przepustnice czyściłem.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez Krzychu » 27 wrz 2013, o 12:09

Przemcio napisał(a):Czy samodzielnie moge przeczyscic przepustnice? Jak sprawdzic silniczek krokowy?

Przepustnice jak najbardziej jesteś w stanie samemu wyczyścić, najszybciej i najmniej inwazyjnie poprostu zdejmij rure od filtra powietrza, weż kawałek szmatki, benzyne ekstrakcyjną i poczyść. Przed i za motylkiem, tyle co dasz rade. Optymalnie byłoby zdjąć, rozkręcić i wtedy wyczyścić. Ale samo czyszczenie przepustnicy to i tak taki półśrodek - jak już będziesz czyścił to wyczyść też krokowy to będzie porządniej:)

Jak wszystko wyczyścisz, to zrób kompletną regulację obrotów i powinno być dobrze :)
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Alkanick » 27 wrz 2013, o 23:43

Masz tak od kiedy? Bo chyba masz to samo co ja. Kiedy jest zimno lub wilgotno Colt chce obniżyć obroty trochę przesadnie i myślę że to wina albo kabli albo aparatu. Czyściłem przepustnicę i całą resztę nawet ustawiłem TPS i linkę gazu, myślałem że to jest to ale problem powrócił wraz z deszczem i chłodem.
Staje się to uciążliwe na skrzyżowaniach w tym momencie kiedy obniża obroty, auto nie ma przez chwilę mocy.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez Przemcio » 13 paź 2013, o 01:43

a Czy to jest normalne?

Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ozzy89 » 13 paź 2013, o 13:02

Masz za niskie obroty. Najlepiej jest wykonać czyszczenie przepustnicy z pełną regulacją obrotów. Przy okazji warto zajrzeć do krokowca i na nowo go nasmarować.
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

Postprzez Kct » 13 paź 2013, o 13:29

Wszystkie Colty sie zmowily chyba, moj ma to samo, czyszczenie przepustnicy i regulacja obrotow pomogly chwilowo
jak nasmarowac krokowy?
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez ozzy89 » 13 paź 2013, o 17:05

Krokowy smaruje się prosto ;) wyciągasz z niego wszystkie zębatki, czyścisz, ładujesz na to jakiś smar teflonowy i montujesz ;)
ozzy89

Postprzez Przemcio » 13 paź 2013, o 18:14

A czy istnieje jakas inna przyczyna w/w niskich obrotów?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ozzy89 » 13 paź 2013, o 20:05

Jeśli chodzi o niskie(stałe) obroty, to raczej winy trzeba szukać w układzie obrotów biegu jałowego. Poza brudem w krokowcu i przepustnicy, może też padać czujnik położenia przepustnicy lub być źle ustawiony.
ozzy89

Postprzez Szafiq » 23 paź 2013, o 21:39

Podepnę się pod temat,żeby nie zakładać nowego.
U mnie w CJ4A występuje falowanie obrotów jedynie na zimnym silniku, czy ktoś miał coś takiego u siebie?
Jest to dosyć mocne falowanie,jak jeszcze jest na ssaniu,obroty spadają od ok. 1500-1000obr/min
Po przejechaniu kawałka jak się rozgrzeje już nic takiego nie występuje. Mam założony gaz,ale to dzieje się na benzynie i chwile na gazie po przełączeniu.
Świece wymienione,przewody,fajki , dodatkowo zamieniałem cewki od galanta i jest tak samo.Galant jeździ na cewkach od colta bez problemu.
Przepustnicy nie czyściłem i nie sprawdzałem jeszcze czujnika położenia przepustnicy.Nie wiem czy to by pomogło jeśli objaw występuje tylko na zimnym silniku.
Szafiq

Dostał piw: 0
Auto: Galant EA2W,Colt CJ0 1,6

Postprzez rebeliant » 23 paź 2013, o 22:22

Podobne objawy z tym, że tylko benzyna gdyż gazu nie mam. Silnik 1.3 75km. Podobnie z tym, że u mnie obroty spadały bardzo nisko na zimny aż do 500 nawet i na zimnym silniku spadek mocy. Sprawdzałem to samo co ty jednak przyczyna leżała w uszczelce pod głowicą. uciekała kompresja pomiędzy dwoma środkowymi tłokami co sprawiało, że na zimno chodziło tylko na 2/3 baniaki. Gdy był ciepły to uszczelka się rozpychała i chodził już normalnie na wolnych obrotach jak i moc wracał.
rebeliant

Auto: CJ0 1.3 12v
Województwo: Opolskie

Postprzez Szafiq » 23 paź 2013, o 22:28

U mnie nie ma spadku mocy, czuć że wszystkie cylindry pracują. Nie ma żadnych objawów wydmuchanej uszczelki pod głowicą. Nie jest to jakoś szczególnie uciążliwe,jeździć się da normalnie.
Szafiq

Auto: Galant EA2W,Colt CJ0 1,6

Postprzez virusik » 19 lis 2013, o 14:28

Przemcio napisał(a):a Czy to jest normalne?

w podsumowaniu co pomogło ?
bo po odłączeniu akumulatora mam to samo :?
virusik

Dostał piw: 1
Auto: Colt cao 1.6 /seat leon 1.9tdi

Postprzez Przemcio » 19 lis 2013, o 14:42

Przy wymianie innych czesci u mechanika, po prosilem aby przeczyscił mi silniczek krokowy, przepustnice, dodatkowo poustawiał obroty jałowe. Po tym juz ładnei utrzymują się na odpowiednim poziomie.
Odnosnie spadajacych obrotow po odlaczeniu akumulatora, odpal autko,wyłącz wszystkie odbiorniki prądu i niech autko pochodzi do ok. 3-go włączenia wentylatora przy chłodnicy, maksymalnie 15 minut to zajmie.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum