Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO 1.3] Falujące oraz za małe wolne obroty

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez rebeliant » 18 wrz 2013, o 22:14

Witam Serdecznie. Panowie od kilku dni jestem posiadaczem Colta CJ0 w wersji GLX z silnikiem 1.3 12V. Historia auta jest taka, że zostało sprowadzone z zagranicy. Stało w szopie jakiś rok, bo typ nie wiedział co z nim zrobić aż do momentu gdy wypatrzył go jakiś polak w tym wypadku ja. A więc autko już w Polsce, przyjechało na kołach mimo tego, że rok przestany w szopie. Odpaliło od strzała, podczas jazdy żadnych zgrzytów czy tym podobnych rzecz poza jednym wyjątkiem który jest do teraz.
Mianowicie chodzi o to, że gdy auto jest na biegu jałowym i pracuje na wolnych obrotach to ma strasznie niskie obroty które falują. Głownie utrzymują się przy 700obr/min wzrastając czasami do 1000obr/min żeby potem znowu opaść i tak w kółko.
Dodam, że gdy następują ta zmiana obrotów to słychać taki dźwięk jakby "chrobotania". Właściwie nie wiem jak nazwać ten dźwięk ale nie jest to na pewno normalne. Panowie ktoś ma jakieś sugestie ?
Od siebie wpadłem na pomysł sprawdzenia : świec zapłonowych, przewodów zapłonowych. Świecę były lekko brudne i zostały przeczyszczone, przewody raczej przebicia nie mają i wyglądają ok. Jutro mam zamiar przeczyścić przepustnicę ale w prawdziwe nie wiem czy to ma sens.
Dodam, że Colt niedawno przed tym zanim został postawiony w szopie przechodził przegląd i miał wymienione wszystkie filtry. Wina benzyny też raczej odpada bo zalana była już różna i dalej to samo bo początkowo myślałem, że może to wina benzy bo skoro stała rok to mogła stracić trochę oktanów.

Czytałem też o resecie ECU i nauce wolnych obrotów ? Może z tym coś pomyśleć ?
rebeliant

Dostał piw: 0
Auto: CJ0 1.3 12v
Województwo: Opolskie

Postprzez dominikks » 18 wrz 2013, o 22:40

Sprawdz też śilniczek krokowy..
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

Postprzez Kuba2020 » 19 wrz 2013, o 13:41

zrób może reset kompa i regulacja śrubą na przepustnicy ja miałem podobnie to kolega SCANIA mi pomógł i jest lepiej może nadal lekko faluje ale było zdecydowanie gorzej..
Dla Ciebie jest to wkładanie pieniędzy w starego złoma...
Dla mnie wkładanie serca w pasje...
Kuba2020

Dostał piw: 6
Auto: Colt CJ0 COOL edytion
Województwo: Mazowieckie

Postprzez FTOrek » 19 wrz 2013, o 15:49

Gratuluję zakupu.IMO zrób jak pisałeś.Zresetuj ECU ,wyczyść przepustnicę,naucz go chodzić.Gdy to nie pomoże,to sprawdz krokowy,przeczyść go również.Powodzenia.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez eddie19 » 20 wrz 2013, o 20:31

U mnie to była wina przepustnicy, wyczyść ją porządnie :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 21 wrz 2013, o 09:17

Po pierwsze to zapytaj się go najpierw co go boli . sprawdż czy ma jakieś błędy . po co wyważać otwarte drzwi. jeżeli nie wykaże żadnych to oblukaj dolot czy nie dziurawy nigdzie, reset ECU , pełna regulacja obrotów i jak nie pomoże to zainteresuj się silnikiem krokowym
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Przemcio » 26 wrz 2013, o 15:24

Czesc, zastanawia mnie od niedawna delikutaśne falowanie obrotów na jałowym biegu "na luzie" w moim CA4A.
Czy samodzielnie moge przeczyscic przepustnice? Jak sprawdzic silniczek krokowy?
Kompa pare dni temu resetowałem, pozniej nauczył się obrotów i jest identycznie po tym zabiegu.
Dodaje film jak to wygląda:

Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez ozzy89 » 27 wrz 2013, o 02:15

olej to, przyjdzie wiosna i przestanie ;) kiedy wymieniałeś kable WN ?
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

Postprzez Przemcio » 27 wrz 2013, o 02:27

To zaczelo się własnie w wakacje. :D Chodzi o kable do swiec?
Nie mialem okazji wymieniać.
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez ozzy89 » 27 wrz 2013, o 13:04

tak, o kable do świec ;) najlepiej jest kupić z NGK, są drogie, ale warte swojej ceny.
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum