I tak:
- 95g smaru wchodzi w przegub 1.3 firmy NTN
- 126g smaru wchodzi w przegub MMC w silnikach 1.3, 1.6, 2.0D.
- 120g smaru wchodzi w przegub w silnikach 1.8.
Wynika z tego czarno na białym, że przynajmniej w początkowych rocznikach GTI miało inne przeguby wewnętrzne. Potwierdzają to moje obserwacje przegubów, które mam u siebie.
Dodatkowo, długie półosie mają zawsze ten sam tłumik drgań, niezależnie od pojemności silnika. Natomiast krótkie półosie mogą mieć wąski tłumik o dużej średnicy (1.3, 1.6) lub szeroki tłumik o małej średnicy (1.8, 2.0D). Prawa półoś ponadto tłumik ma zawsze w tej samej odległości od przegubu zewnętrznego (200 mm dla każdej pojemności), podczas gdy w lewej półosi odległość ta jest zależna od silnika (437 mm dla 1.3, 451 mm dla 1.6, 365 mm dla 1.8 i 2.0D).
Kolejna różnica wynika z budowy skrzyni biegów. F5M21 (1.3, 1.5) ma na dyferencjale łożyska kulkowe i dlatego przegub wewnętrzny ma krótszy wieloklin. F5M22 (1.6, 1.8) ma łożyska stożkowe i wieloklin przegubu wewnętrznego jest dłuższy. W obu przypadkach ilość zębów i średnica wieloklina jest ta sama. Niestety nie da się ich zamontować zamiennie, bo jeśli w dyferencjał F5M21 wsuniemy półoś z 1.6 lub 1.8 to przegub nie wejdzie dostatecznie głęboko aby uszczelnić skrzynię. Jednakże po skróceniu wieloklina i wyfrezowaniu nowego kanalika na pierścień blokujący przegub z F5M22 można zastosować również do F5M21.
Co więcej występują przynajmniej 2 znane mi różne kształty gumowych osłon przegubów wewnętrznych. Jeden z nich ma okrągłą wewnętrzną krawędź (typ MMC), drugi na obwodzie posiada trzy półksiężyce (typ NTN) - oba pokazane poniżej:

Prawidłowy komplet półosi MMC z Colta 1.3 i 1.6 widać poniżej (zwróćcie uwagę na wąski tłumik na długiej półosi):

Tutaj przykładowe półosie z 2.0D (wyraźnie widać inny tłumik drgań na długiej półosi):

Nie zauważyłem różnic w przegubach zewnętrznych niezależnie od pojemności silnika czy wyposażenia w ABS lub jego braku.
I przechodzimy do sedna sprawy. To czego szukam, to półoś krótka z przegubem wewnętrznym z poniższego zdjęcia. Jest to przegub NTN ale innego typu niż stosowane powszechnie w 1.3, 1.6 czy 2.0. Oprócz zielonego koloru (tamte są z reguły czarne) posiada dodatkowo zgrubienia w połowie kielicha.