Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Spawanie/Wymiana pasa przedniego

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez crips » 2 wrz 2013, o 15:40

Witam. Colt trzyma się nieźle, natomiast dopadła go w Polsce ruda, które od podwozia robi niezły bałagan.
Tym razem na odstrzał poszedł fragment pasa przedniego. Zajechałem do panów majstrów z wulkanizacji z następującym problemem.

Obrazek

Colt, którego kupiłem był lekko puknięty z lewego przodu. Jest lekka wgniotka na zderzaku. Pociągnęło to jednak za sobą inne problemy. Element zaznaczony na ŻÓŁTO jest lekko wgięty do dołu. Wydaje mi się, że to jest przyczyną opadającego zderzaka oraz lewego reflektora. Jeśli te elementy na siebie, aż tak nie wpływają to wyprowadźcie mnie z błędu.

Fragment w kolorze CZERWONYM tak wyjadła ruda, że zniknął, a na ZIELONO zaznaczony jest element, który jest w rudej ale jeszcze się trzyma.
Panowie zaproponowali mi wspawanie kawałka blachy i wyklepanie mojego "wgięcia" tak, aby podnieść zderzak.
Zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem będzie kupienie całego pasa przedniego np.
http://allegro.pl/pas-przedni-wzmocnien ... 73391.html

Coltmaniaków proszę o rady, może ktoś rozwiązał już taki problem i wie, która opcja będzie lepsza, ja mam dylemat, bo nie chcę stworzyć jakiejś fuszery :/
crips

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ0 1.3 GLX
Województwo: Mazowieckie

Postprzez tresorex » 2 wrz 2013, o 17:15

Jeśli nie ma tragedii to lepiej wyklepać. Jakby nie patrzeć to jest ot element konstrukcyjny, trzyma się na nim silnik, spina podłużnice itp. Każde cięcie i wstawianie konstrukcji to już spora ingerencja...

Ja bym dał do klepania tą górę. To cienka blacha więc da się ładnie wyklepać, a dół dobrze oczyścić i zakonserwować. Pionową blaszkę możesz dorwać używaną i ją wspawać :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez bWFja28 » 2 wrz 2013, o 20:10

Co do pionowej blaszki to lubi czasem pękać, ale ja ze ślimakiem to już przerabialiśmy i zostały wspawane trochę lepsze mocowania (dorwać kawałek mocnej blachy) :D będę miał okazję to wrzucę fotkę. Z wykonaniem szału nie ma ale moim zdaniem lepiej niż oryginał :) Chyba że na razie jest ok to zostawić.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2
Województwo: Łódzkie

Postprzez crips » 2 wrz 2013, o 21:05

Nie panowie, nie ma tak dobrze :D trzeba będzie wspawać element pionowy i do tego dużą część poprzecznego u dołu, bo inaczej to wizyta u blacharza po zimie byłaby grana znowu. W każdym razie czekam na foto jak to wygląda, Dzięki!
crips

Postprzez bWFja28 » 3 wrz 2013, o 19:08

Jak obiecałem wrzucam fotki wzmocnienia pionowego (robione "na szybko"). Moje pękło w połowie i został wstawiony nowy kawałek:

Obrazek

Obrazek

Trzyma się o wiele lepiej :D U ślimaka trocha lepiej to wygląda.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jerrylos » 3 wrz 2013, o 20:42

Prysnij to jakims lakierem z puszki np. czarnym, bo sam podklad nie wiele ci da, zaraz bedzie rude od rdzy
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI

Postprzez bWFja28 » 3 wrz 2013, o 22:02

dzięki za radę, na pewno skorzystam :)
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez crips » 3 wrz 2013, o 23:00

widze że u Ciebie robiony nie był tylko "pion", ale także pozioma belka u dołu. Pamiętasz może ile Cię to kosztowało, co bym nie przepłacił :D Proszę o szybką odpowiedź bo jutro śmigam do blacharza
crips

Postprzez bWFja28 » 3 wrz 2013, o 23:08

Oj nie pamiętam, bo jeszcze wtedy miał być wymieniany tłumik końcowy i w drodze do mechanika ukręciłem półośkę musiał mnie holować :D
za półośkę dałem 100 zł + robota, razem jakieś 250 - 300zł chyba. Z tym że ja to robiłem u znajomego mechanika i nie w jakimś profesjonalnym warsztacie tylko u niego w domu.
Poziomej belki też nie ruszałem, psiknął mi go jedynie podkładem. Jedynie górny pas przy zamku zaczął pękać to go pospawał.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ślimak » 3 wrz 2013, o 23:22

No u mnie też była zabawa która skończyła się przebitą chłodnicą.
Ale cieszę się z jednej strony że był taki motyw. Bo chłodnica wleciała jak należy a nie cienki badylek jak to chłopaki widzieli na zlocie.
Też raz dwa pospawane dospawany kawałem hmm grubego metalu i wsio pięknie działa i zamek się zamyka i maska nie lata same plus.
Więc działaj z blaszką jak nie chcesz mieć pękniętej chłodnicy.
Obrazek
ślimak
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 43
Auto: CA1A with 4G63

Postprzez crips » 3 wrz 2013, o 23:56

Przekonaliście mnie do spawania, jutro śmigam do mechanika to dam wam znać po całej operacji jak wygląda.
crips

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum