Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Kable do świec?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Przemcio » 31 sie 2013, o 13:54

Co da zmiana kabli do świec? Chcialbym wymienić, KN jakieś szukac czy cos innego jest intratnego?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Kable do świec?

Postprzez szybajker » 31 sie 2013, o 14:25

Lepsze kable pewniej przewodzą prąd z cewki i świeca daje mocniejszą iskrę. Ma to niebagatelne znaczenie jeśli jeździsz na lpg. Poza tym (niektórzy tak twierdzą) wydłużają żywotność cewki i świec (w to ostatnie to niespecjalnie wierzę).

Z moich doświadczeń wynika, że lepiej wziąć coś z wyższej półki - żywotność o wiele dłuższa, niż różnica w cenie. Problem w tym, że opieram to na doświadczeniach z niemieckim samochodem z zamontowaną instalacją LPG - na benzynie silnik będzie ładnie pracował nawet na kiepskich przewodach chyba, że są już w bardzo opłakanym stanie...

Sprawdzić stan kabli możesz dość szybko - podnosisz maskę, atomizerem (takie coś jak na końcu butelki po płynie do mycia szyb) rozpylasz na przewody wodę (tak, żeby aż po nich płynęło) i odpalasz auto w ciemnym garażu (pamiętaj o wentylacji!!!!) lub wieczorem na ulicy bez latarni i zaglądasz pod maskę. Jeśli kable są kiepskie, to zauważysz, jak przeskakują iskierki pomiędzy przewodami a blokiem silnika, zdarzają się także wyładowania pomiędzy przewodami idącymi do różnych cylindrów. Potocznie gazownicy mówią, że takie kable "świecą". Po prostu część energii, która powinna zostać uwolniona na świecy w komorze spalania, ucieka bokiem. Wtedy, jak się łatwo domyślić, kable do wymiany.
szybajker

Kable do świec?

Postprzez ozzy89 » 1 wrz 2013, o 12:55

Osobiście polecam kable NGK. Do 4G92 są trochę drogie, ale warte swojej ceny ;)
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Kable do świec?

Postprzez szybajker » 2 wrz 2013, o 07:10

Widzę, że nasze doświadczenia są zbieżne :)
W przypadku kabli NGK należy, niestety, uważać na podróbki - podejrzanie niska cena powinna dawać do myslenia
szybajker

Kable do świec?

Postprzez maniac » 2 wrz 2013, o 07:34

Dlatego warto zamówić ze strony NGK: http://www.e-ngk.pl/ Obrazek
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Kable do świec?

Postprzez Przemcio » 2 wrz 2013, o 11:27

A co ze świecami?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Kable do świec?

Postprzez szybajker » 2 wrz 2013, o 14:38

Jeśli zmieniasz kable, to i świece od razu. Chyba, że masz w miarę świeże - organoleptycznie musisz ocenić.
W sieci jest poradnik co kolor i stopień zabrudzenia świecy mówi o jej stanie i stanie silnika http://www.iskra-kielce.pl/eksploatacja-swiec-,3434.html.
Typ świecy możesz dobrać na stronach producentów podając rocznik i silnik Twojego pistoleta :)
szybajker

Kable do świec?

Postprzez bWFja28 » 2 wrz 2013, o 20:19

Polecam kable ngk i świece denso (osobiście do swojego 1,6 4g92 dałem ngk 8735 i denso k16tt). Na takim zestawie jeżdżę od zeszłego roku i żadnych problemów.
bWFja28
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 2
Województwo: Łódzkie

Kable do świec?

Postprzez Przemcio » 4 wrz 2013, o 10:31

Czesc, dzięki za tyle odpowiedzi, na pewno skorzystam z Waszej pomocy, kabelki i swiece "sobie" wymienie ale to za jakis czas. :) :D
Cała Coltmania bedzie jezdziła na niebieskich kablach :D heheh:D
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Kable do świec?

Postprzez alberthus » 5 wrz 2013, o 11:09

skoro już i tak rozmawiacie o świecach, to mam pytanie: kupiłem świece NGK V14 (BKR6E) i na aukcji sprzedawca zaleca ich wymianę co 15k km, czyli wychodzi, że częściej niż raz w roku...
Moje pytanie: czy świece należy wymieniać przy każdej regulacji zaworów? (też ponoć powinno się co ok 15k km robić regulować zawory)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

Kable do świec?

Postprzez szybajker » 6 wrz 2013, o 06:14

alberthus - po raz pierwszy słyszę o czymś takim. Żywotność świecy w silniku zasilanym benzyną ocenia się na ok. 60 kkm, platynowo - irydowe (około 4x droższe, ale podobno warte swojej ceny) nawet 100-150 kkm. Zresztą - jeśli masz wątpliwości, to powyżej jest link do poradnika jak samodzielnie ocenić stan świecy i stan naszej jednostki napędowej poprzez zwykłe oględziny.
Jeśli jeździsz na benzynie, to regulację luzu robi się raczej co 80 - 100 kkm, zależnie od zaleceń producenta. Ja bym się zdał na własne ucho - potrzebę regulacji luzu zaworowego na pewno usłyszysz. Mój kolega (przeciwnik LPG w aucie) od nowości śmiga Corollą, w kilkanaście lat nastukał ponad 300 kkm i sobie przypomniał, że producent zaleca regulację luzu co 100 kkm. Pojechał do serwisu, a mechanik spojrzał się na niego jak na wariata, bo jednostka jeszcze regulacji nie wymagała.

Inna sprawa, jeśli jeździsz na LPG - jakość iskry dawanej przez świecę ma bardzo duże znaczenie. Wtedy faktycznie - ich wymiana co 15 kkm jest wynikiem normalnym i zalecanym. Także wspomniana regulacja zaworów jest częstsza - gaz jest niestety bardziej wymagającym paliwem i wszystko w silniku musi grać, żeby sobie kuku nie zrobił (silnik).

Należy też pamiętać o jeszcze jednym - sprzedawcy zależy na tym, żeby jak najwięcej sprzedać, a nie żeby dbać o Twoje interesy. Owszem, wymiana co 15 kkm na pewno silnikowi ani cewce nie zaszkodzi, ale z drugiej strony warto sobie zadać pytanie - po co? Opony też co roku kupujesz nowe? Na pewno producenci i sprzedawcy rekomendowaliby coś takiego.
szybajker

Kable do świec?

Postprzez alberthus » 6 wrz 2013, o 12:01

szybajker , dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
Mój wrodzony sceptycyzm kazał sprawdzić mi w innym źródle, jak to jest z tymi świecami - sam się na tym nie znam.
Co do regulacji zaworów - niejednokrotnie na tym forum powtarza się opinia, żeby robić to co ok 15k km w CJ'tkach. Czy jest to prawda - nie wiem. Pytam :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

Postprzez szybajker » 7 wrz 2013, o 13:04

Nie ma sprawy - powinniśmy sobie jako forumowicze pomagać, prawda? :)
Wątpliwości powinna rozwiać książka serwisowa, o ile takową ktoś posiada :) Prościej będzie tak naprawdę zadzwonić do ASO i z pierwszej ręki uzyskać informację o zalecanym interwale regulacji luzu - założę się jednak, że zaproszą na przegląd z osłuchaniem silnika, a nie udzielą konkretnej odpowiedzi...

Co do tego zalecanego interwału regulacji luzów: swego czasu chorowałem na Subaru Imprezę, a jako, że jestem zwolennikiem taniego tankowania, to dogłębnie przejrzałem forum SIP właśnie pod kątem m.in. regulacji luzu zaworowego, a zasilania silnika LPG. Najbardziej problematyczny z silników okazał się być montowany w Legacy - słynny H6. Przy nim zakładanie LPG zupełnie się nie opłacało - koszt regulacji luzów zaworowych był zbyt wielki w stosunku do oszczędności wynikających z taniego paliwa (tam do regulacji niezbędne jest wyciągnięcie silnika). Zalecana regulacja przy LPG odbywała się co 30-40 kkm i kosztowała ok. 7-8 tys. PLN. Raczej nie sądzę, że CJ ma bardziej problematyczny silnik...
Ja okazjonalnie jeżdżę Z34A (1.3l, 95 KM) - tam regulacja wg książki jest chyba co ok. 60 kkm - auto powoli dojeżdża do tej granicy, a silnik chodzi jakby wczoraj został do niego zamontowany... Każdy robi jak uważa - jak pisałem wcześniej: zaszkodzić, nie zaszkodzi jeśli regulujesz co 15 kkm. Ale czy jest sens? Każdy w tej kwestii będzie miał na pewno inne (i jedynie słuszne) zdanie :)
szybajker

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum