Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Seat Leon I - Plusy, minusy. Wasze spostrzeżenia

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Przemcio » 31 sie 2013, o 12:48

Witajcie. Rozglądam się za autem dla mamy, niestety nie dała się namowić na drugiego Colta.
Zastanawiam się nad tematem Leona I w dieslu lub w benzynie + gaz. W zasadzie nie wiem jakie są plusy, minusy tych silnikow. Od razu chce uprzedzić, chce poznać Wasze opinie czy tez jakies doświadczenie macie z tymi silnikami, nie chce na razie wbijac na inne fora i czytac. :D Z tego co wiem, to 1.9 TDi są 90, 110, a wyżej juz 130 i 150 mają jakąś dwumase.. Benzyna 125km niby duzo wpieprza paliwa, gaz to jakies rozwiązanie, 180Km to juz zbyt mocne, turbo i w ogole. To są uslyszane informacje gdzies na temat tych silnikow. Nie wiem, jak wygląda sprawa z czesciami w takiej 110-tce lub 125-tce?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Kleju » 31 sie 2013, o 19:43

Jak diesla będziesz szukał, to już będzie miał najechane pewnie z pół miliona kilometrów albo i więcej. Ale po polsku będzie skręcony licznik na przysłowiowe 150-180tyś km... Do tego diesle są droższe w zakupie, ewentualne naprawy liczone w tyś zł... Wspomniana dwumasa kosztuje w granicach 2-3tyś zł.
Benzyna i lpg wg mnie lepsze rozwiązanie. Ale pod warunkiem, że kupisz bez instalacji i sam będziesz zakładał w sprawdzonym zakładzie, żeby nie mieć później problemów.

Co do samego auta, to nawet fajne. Ale strasznie mało miejsca z tyłu...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez mystek » 1 wrz 2013, o 10:35

Diesle też nie są jakieś awaryjne znowu. Dobrze, jakbyś trafił na 1.9TDi 110KM. Mój brat kupił Audi A6 z tym silnikiem z rzekomym przebiegiem 190k km i aktualnie ma coś ponad 300k km, czyli zrobił ponad 100tys i jak buda Audi już rdzewieje (o dziwo! To rocznik 1997, ale jak widać nawet ocynk po pewnym czasie się wysypuje) i auto ogólnie widać, że już jest zmęczone, tak silnik nadal igła! Przez ten czas wymienił dopiero raz sprzęgło, jakoś z 3 miesiące temu i raz pękł mu wąż od bodajże dużego obiegu płynu chłodniczego. Poza tym z silnikiem nic się nie dzieje! Mówi, że doleje 0,5l oleju na cały rok i to tyle. Turbina nigdy nie regenerowana, tam tylko są problemy z przednim zawieszeniem. Praktycznie średnio co 1,5 roku jakieś wahacze tam wymienia, ale to norma w tych autach, nie wiem czy ten sam zawias jest w Leonie? Chyba nie, bo to inna płyta podłogowa.
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Kleju » 1 wrz 2013, o 16:55

mystek napisał(a):Diesle też nie są jakieś awaryjne znowu...

Odpowiem Ci tak :D Mój ojciec jest mechanikiem, mówi, że tych diesli robi na potęgę... Niby panuje takie przekonanie, że to pancerne silniki itd. Ale jak kiedyś z nim rozmawiałem, nie ma tygodnia, żeby ktoś nie przytargał popularnego TDI do roboty... Może to jest też "wina" tego, że tych aut jest od groma... No i oczywiście przebieg tych silników robi też swoje... Ale tak jak mówił, 99% diesli które robi to z grupy VAG... Reszta to jakieś diesle japońskie, francuskie itd...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez misiekwwl » 1 wrz 2013, o 17:35

Jeśli chodzi o leona I generacji to najlepszym wyborem dla mamy będzie 1.6 benz. Silnik prosty i praktycznie bezawaryjny, minusem jest jego apetyt na paliwo.
misiekwwl
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 20
Auto: Kia cee'd SW 1.6 gdi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez virusik » 2 wrz 2013, o 17:10

hej
mam leona 1,9 tdi 110 czipowany na 130km w długie trasy bardzo fajnie się jeździ ale tak do pracy czy gdzieś nie daleko wole colta spalanie Leona okolu 5,5l/100 ropy
jesli chodzi o tdi to fany ale w dłuższe trasy jeśli do pracy itp to raczej benzyna +lpg
a dwumas to zaczyna się od 1100zl ale można zwykle kolo założyć
kup mamie colta cao 1.6 tam nie ma się co popsoć ;P
virusik

Dostał piw: 1
Auto: Colt cao 1.6 /seat leon 1.9tdi

Postprzez bonsao » 2 wrz 2013, o 18:46

Zgadzam sie z wypowiedzią Kleju dwa lata temu ja kupiłem Nissana almere N16 22.di 2002r za 13tys zł i mój brat kupił golfa IV tdi ten sam rocznik i dał za niego 21tys zł i jak byś postawił oba aut koło siebie to mój nissan to stary grat w porównaniu do golfa tylko jedno ale ja cały czas jezdźę narazie bez żadnej awarii na on stale naprawia ,wpakował już sporo kasy w naprawy. Tdi ze stajni wieśwagena to przesadzona legenda o bezawaryjności.Japan Cars górą!!!!!!!
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez Przemcio » 4 wrz 2013, o 10:33

No własnie jak to róznie bywa, osławione silniki 1,9. Wiele osob mi polecalo, nie narzekało, kolega ma w ibizie 90-tke i jak dotąd zrobil jakies 30k km i nic się powaznego nie działo z silnikiem.
Nie ukrywam, ze wolalbym gaz, ale przeciez 180-tka to za duzo, 125 złopie ale gazem mozna koszty zniwelować. To taka wstepne rozeznanie, cos innego jeszcze bede bral pod uwage.
Colta mama nie chce... Chce coś nowszego. : (
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez maniac » 4 wrz 2013, o 11:14

Tak szczerze szukasz problemów czy jak? Mój typ to Civic/Honda Jazz. Weź chłopie coś, co jest niezajeżdżone przez młodych-gniewnych. Leon to dość popularny model w Niemczech kupowanych przez takich 20 paro letnich łebków. Wolałbym osobiście coś spokojniejszego. Poszedłbym w stronę mniej popularnego modelu. Jakiejś słabej silnikowo wersji Civica/Jazza/Corolli... Słyszałeś, żeby ktoś kiedyś narzekał na jeden z wymienionych przeze mnie modeli? Ja nigdy a interesuje się Hondami obecnie dość konkretnie. Moja eks dziewczyna kupiła zaniedbaną Hondę Logo i co? Zrobiła 45 tys. o marca 2012 r. z zerowym wkładem finansowym w auto (prócz rozrządu, płynów i filtrów zaraz po zakupie). Hondy z VIN-em zaczynającym się od JHM są po prostu zajebiste.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez alberthus » 20 wrz 2013, o 14:56

Przemcio napisał(a):No własnie jak to róznie bywa, osławione silniki 1,9 (

z 1.9 w dieslu to tylko fiatowskie 1.9 jtd. głośne klekoty o niskiej awaryjności i niedużym apetycie na paliwo.
fiatowi mało co się udało (angielskie Fix It Again Tony, niemieckie Fehler In Allen Teilen itp.), ale do tych silników czepiać się nie można :) w końcu to fiat pierwszy wprowadził diesle common rail :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt
Województwo: Śląskie

Postprzez Pietia » 7 lis 2013, o 13:01

Jak dla mamy to benzyna 1,6, ciężko będzie kupić od pana w kapeluszu taki model, ale warto szukać w kraju..napisz jak udał się ewentualny zakup.
Pietia

Dostał piw: 0
Auto: colt

Postprzez davinci361 » 24 mar 2014, o 02:07

Trochę późno wchodzę w temat ale być może ktoś będzie zastanawiał się nad Leonem. Posiadałem Leona I 1.6 SR 8V benz. jakiś czas więc co nieco mogę powiedzieć na jego temat. Autko jest ogólnie bardzo fajne zwłaszcza jeśli chodzi o własności jezdne (ma całkiem nieźle zestrojone sportowo zawieszenie niekoniecznie wygodne na nierównościach), posiada dobre hamulce (w starszych rocznikach należy zwrócić uwagę na zapiekające sie zaciski tylne oraz działanie hamulca ręcznego) oraz czuły układ kierowniczy. Zawieszenie dość trwałe na Polskich drogach z przodu mogą wybić sie łączniki stabilizatora a z tyłu silentblocki tylnej belki. . Oczywiście jak w przypadku każdego auta należy zwrócić uwagę na stan techniczny. Osobiście trafiłem na 100% bezwypadkowego Leona i miał nawet jednego właściciela w Niemczech. Jeśli ktoś poszukuje takiegoż auta niech zwróci uwagę na rozrusznik (powyżej 200 tys. bardzo często występują z nim problemy lubi głośno zgrzytać - problem z elektromagnesem lub szczotkami), często padają czujniki temperatury, klamki w drzwiach przycinają się na prowadnicach, wersje z klimatronikiem miewają problem z mieszalnikiem powietrza (na właczonej klimie naprzemiennie dmucha zimno - ciepło, problem z uzyskaniem ustawionej ustawionej temperatury), zwróciłbym uwagę na mikrowłączniki (zwłaszcza od kierowcy - po otworzeniu drzwi powinno usłyszeć się dźwięk dobicia ciśnienia przez pompę paliwa), uwaga na problem parujących szyb pomimo czyściutkiego filtra kabinowego, czystych szyb od wewnątrz oraz odgrzybionego układu - ten problem nie w każdym Leonie ale może wystąpić. Leon ma niezwykle delikatny mechanizm podnoszenia szyb na to trzeba uważać. Poza tym silnik lubi swoje zjeść zwłaszcza z działającą klimą (Leon ma bardzo wydajną sprężarę i to czuć po słabnącym przyspieszeniu). Samochód nie jest zły zależy co się trafi cierpi raczej na drobne usterki a silnik 8V potrafi odwdzięczyć się bezawaryjnością. Przyspieszenie nie powala na kolana. Aha części blacharskie mogą zaskoczyć niejednego. ponieważ przykładowo maska przednia nie dosyć ze trudno ją kupić to cena porównywalna z Leonem II. Pozdrawiam forumowiczów ;)
davinci361

Auto: Colt 1.3 GL CJ1A 2000 r.
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez snajper90 » 24 mar 2014, o 09:34

Miałem kupić leona 1.6 / 1.8 ale porównując ceny spalanie elastyczność to civic wypadł lepiej.
Do leona będę mieć sentyment, bo on mi się zajebardzo podoba wizualnie + ocynk i mocne blachy... :)
Na Coltmanii od 11.10.2011r.
snajper90
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 111
Auto: Nissan Silvia S15
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez davinci361 » 29 mar 2014, o 01:43

snajper90 muszę się z Tobą zgodzić... wizualnie Leon wyglada bardzo ładnie. Muszę również przyznać, że ocynk i mocne blachy to duży pozytyw Leona :)
davinci361

Auto: Colt 1.3 GL CJ1A 2000 r.
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum