Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ0] Halogeny, światła do jazdy dziennej

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez bart99 » 9 sie 2013, o 13:12

Czy orientuje się ktoś (obeznany w elektryce) czy w CZ można zrobić taki bajer jak bodajże w audi, że po otwarciu z pilota włączają się halogeny na jakiś krótki czas?
I druga sprawa czy instalacę pod halogeny można łatwo przerobić na dejlajty. Głownie chodzi o to żeby postoje się nie włączały tylko same ślepka w zderzaku :D ?
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Halogeny, światła do jazdy dziennej

Postprzez tresorex » 9 sie 2013, o 13:43

Na światłach dziennych powinieneś mieć znaczek że są to światła dzienne. Halogeny tego nie mają więc przy kontroli może polecieć dowód.

Do doświetlania drogi do domu są moduły tzw. "coming home" ( np: http://allegro.pl/doswietlanie-drogi-do ... 02145.html )
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez terminus » 15 sie 2013, o 16:29

Dzienne muszą mieć symbol RL nie DRL!! DRL to dodatkowe pozycje, uważaj co montujesz bo będziesz się tłumaczył.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bart99 » 15 sie 2013, o 19:10

Dzięki za info :), ale temat raczej upadnie bo nie zamierzam dokładać świecidełek (tak dziko doklejane nie podobają mi się), a z halogenów nie da rady nic innego zrobić. (Chociaż w ASO mają na to radę i montują dzienne ładne okrągłe w miejsce halogenów ale uwaga uwaga po takim zabiegu lecimy po pożyczkę bo za usługę liczą 700 zł :OOO)
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Re: Odp: [CZ0] Halogeny, światła do jazdy dziennej

Postprzez terminus » 16 sie 2013, o 09:45

Dzienne znanych firm (Hella, Philips itp) kosztują do 1000 zł, więc na Mitsubishi to nie straszna cena, choć ja chcę powiesić takie za kilkadziesiąt złociszy. Nie wiem tylko jak podłączyć.
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Re: Odp: [CZ0] Halogeny, światła do jazdy dziennej

Postprzez damianos » 26 sie 2013, o 13:27

Zakładałem rok temu co prawda nie w Colcie a w Astrze i spraw jest bajecznie prosta.
W tych tańszych są kable odpowiednio do podłączenia pod minus, plus w postaojówkach i plus po stacyjce.
Plus do postojówek żeby gasły jak je włączasz (dzienne nie mogą się świecić z innymi światłami) a plus po stacyjce żeby zapalały się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
Koniecznie muszą mieć wybite na kloszu homologację E4.
Był w sieci artykuł na temat regulacji prawnych.
damianos

Dostał piw: 0
Auto: CA4A 1.6 16V
Województwo: Łódzkie

Postprzez szybajker » 26 sie 2013, o 16:33

damianos - piszesz nieprawdę. Oznaczenie E4 oznacza kraj, w którym dane reflektory uzyskały homologację, a że żyjemy w UE, to dzięki temu można je stosować w całej Europie. E4 to Holandia, a równie dobrze możesz zastosować światła z homologacją E1 (Niemcy) lub E20 (Polska). Z rezerwą należy patrzeć na reflektory z homologacją E11 (Wielka Brytania), gdyż jest większa szansa na to, że są przeznaczone dla ruchu lewostronnego, ale z drugiej strony i takie z homologacją E1 mogą być także przeznaczone do ruchu na Wyspach - nie ma reguły (oczywiście dotyczy to tylko reflektorów głównych - dzienne są światłami symetrycznymi).

Reflektor do jazdy dziennej musi mieć homologację europejską (np. E1, E4, E20 - wszystko jedno) oraz oznaczenie RL 00 - jest to obecnie obowiązująca regulacja prawna dotycząca świateł do jazdy dziennej. Trzeba uważać na oznaczenia DRL - terminus powiedział o co chodzi...

Ze sposobem łączenia 99,9% świateł dziennych damianos ma rację. Każde reflektory (pomijając takie za 20-30 PLN) posiadają odpowiedni zewnętrzny kontroler, który po włączeniu postojówek wyłącza światła dzienne, aby spełnić wymagania dyrektyw UE.

terminus napisał(a):ja chcę powiesić takie za kilkadziesiąt złociszy.

Serdecznie nie polecam... Słabe, ledwo widoczne, łapią wilgoć, szybko przepalają się 2-3 diody co kwalifikuje cały taki reflektor do wymiany, a poza tym z reguły są zintegrowane z automatem w 1 obudowie, co powoduje konieczność rozbebeszania auta na nowo przy ich wymianie... Decyzja oczywiście Twoja, ale jeśli te światła mają sygnalizować Twoje uczestnictwo w ruchu drogowym, to radziłbym coś z wyższej półki... Często chcę komuś w trasie mignąć, że nie ma świateł. Potem okazuje się, że ma - dzienne ale w dzień niemal niewidoczne...

Ja osobiście spotkałem się z dobrymi opiniami o światłach NSSC (http://nssc.pl/drl-lights.php) - mocne i z daleka widoczne diody, niezła jakość wykonania, nie parują i nie pękają. Cena na popularnym portalu - do 250 PLN plus przesyłka. W miejsce halogenów (pewnie trzeba trochę porzeźbić z zaczepami) można włożyć 4-diodowe okrągłe fi 90 mm (dla zainteresowanych - model NSSC DRL 510HP na ww. stronie).

Jestem na etapie poszukiwań świateł do Zxx - najlepiej byłoby założyć oryginały, ale 1400 PLN za światła to jest spore przegięcie... Znalazłem takie: NSSC DRL 523HP (na ww. stronie) ale nie pasują idealnie w miejsce oryginalnych... Musiałyby trochę się w zderzak schować, a trochę wystawać... Problem także z zamontowaniem ich do zderzaka, bo mocowanie, z racji kształtu, nieco nietypowe...
Jeśli macie Colta Zxx z fajnie wkomponowanymi dziennymi (dzienne w miejsce halogenów w autku mojej lubej niestety odpadają), to dajcie znać o swoich doświadczeniach :) Foto byłoby super :)
szybajker

Postprzez damianos » 27 sie 2013, o 14:19

szybajker - dzięki za poprawienie. Ogólnie miałem na myśli wybitą na kloszu homologację, ale nie pamiętałem oznaczeń. Kiedy zakładałem RL czytałem info jakiejś stronie co by nie zabrali dowodu jak tym, którzy LEDami upiększają swoje bryki a potem robią karpia przy kontroli. Chociaż te światła są montowane u nas już jakiś czas nadal zdarza się, że kierowcy i piesi "mrugają" żebym zapalił krótkie mimo słonecznej pogody sądząc zapewne, że światełka założyłem dla ozdoby :)
Na pewno nie polecam takich wąskich, bo faktycznie są ledwo widoczne. Warto dać lepszy pieniądz, bo podziałają dłużej a wówczas zwrócą się w kosztach paliwa. Jest odczuwalna różnica, bo gaśnie co najmniej 6 żarówek od postoju i mijania a diody pobierają prądu tyle co nic.
damianos

Postprzez szybajker » 27 sie 2013, o 18:10

Najważniejsze, żeby nie wprowadzać się niepotrzebnie w błąd :)
Co do tego zużycia paliwa, to bym tak szczerze mówiąc nie był takim hurra optymistą. Trzeba pamietać, że moc silnika to te 55-70 kW {J/s], a kilkaset watów zabierane przez światła tak naprawdę ma przecież inny wymiar [V*A]. Te pseudo badania, które przeprowadzono nad wykazaniem różnicy można między bajki włożyć... A wykazane w nich od 0,1 do 0,2 litra różnicy na 100 km to przecież nic innego, jak błąd pomiaru... Każdy inżynier w tym kraju wie o co chodzi :)
Ja osobiście widzę raczej korzyść w braku konieczności wymiany żarówek, które w Z34 jakoś wyjątkowo często się przepalają (tylne pozycje). A w moim drugim aucie też chcę założyć dzienne, żeby nie wypalać ksenonów - w końcu takie (dość porządne) światełka kosztują mniej jak 1 oryginalny żarnik D2S :)

I jeszcze jedna sprawa - pamiętajcie o warunkach, w jakich można świateł dziennych używać. Przepisy mówią o tym, że możliwe jest to od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. Czyli mówiąc po ludzku - jeśli nie pada mżawka, deszcz, śnieg lub nie ma mgły. Często widzę, że wielu posiadaczy aut z takimi światłami nieświadomie naraża się na mandat używając ich w takich warunkach. A co do zmierzchu - należy stosować tzw. definicję zmierzchu cywilnego, który nie jest tożsamy ze zmierzchem podawanym przez meteorologów. Co to takiego? http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmierzch_cywilny i wszystko jasne :)
szybajker

Postprzez damianos » 27 sie 2013, o 19:56

Ja osobiście widzę raczej korzyść w braku konieczności wymiany żarówek, które w Z34 jakoś wyjątkowo często się przepalają (tylne pozycje). A w moim drugim aucie też chcę założyć dzienne, żeby nie wypalać ksenonów - w końcu takie (dość porządne) światełka kosztują mniej jak 1 oryginalny żarnik D2S :)

Owszem to na pewno odczuwalna korzyść, ale przy słabszych silnikach na jałowym biegu od razu słychać różnicę w obrotach gdy zapala się światła mijania.
Tak czy siak dzienne światła są godne polecenia a i umiejętnie dobrane dodadzą świeżości autku :)
P.S. Te modele NSSC całkiem fajnie się prezentują...
damianos

Postprzez szybajker » 28 sie 2013, o 20:37

Widocznie aż tak słabego silniczka jeszcze nie miałem :D
Największy kłopot to właśnie dobranie świateł tak, aby samochód nie wygladał jak pół rufy zza krzaka... Ponawiam prośbę o prezentację Coltów z założonymi dziennymi światłami :) Warto byłoby także zrobić zdjęcia jak w dzień świecą (w porównaniu do świateł mijania) i dzielić się opiniami o zamontowanych u siebie wynalazkach :)
szybajker

Postprzez b2vos » 24 paź 2013, o 13:19

Cześć kolego :) Łukasz wysyła pytanie do Łukasza :)

Na wstępie szacunek za bardzo świetnie napisany poradnik. Przejrzystość postępowania w kolejnych krokach w celu uzyskania oczekiwanego efektu bez problemów po drodze.

Ja mam inne pytanie i sądzę, że również bez problemu na nie odpowiesz. Borykam się z światłami dziennymi montowanymi w miejsce halogenów. Słowem wstępu. Kupiłem zestaw NSSC 510L. Zestaw jest nowością i posiada dodatkowy bajer w postaci 'ringów' po załączeniu świateł mijania. Dzienne działają jak dzienne a po załączeniu pozycji i mijania włączają się rzeczone 'ringi'. Fajnie nie :)

Obrazek
Obrazek

Nie do końca bo... jak się domyślacie, w zestawie brak elementów montażowych. Jest jedynie blaszka, którą można dogiąć w celu zamontowania LEDa ale uwierzcie - nie nadaje się to do naszych Zetek. Dorzucili coś do zestawu spod znaku 'poradzisz sobie a jak nie to twój problem". Musiałem rozwiązać to inaczej i na tyle przyzwoicie, że nie odpadną podczas jazdy. Sztywne itp itd. Niestety moje rozwiązanie nie współgra z zaślepkami halogenów. Problem polega na tym, że skos jaki tworzy zaślepka powoduje przy montażu przymus wysunięcia LEDa poza rant zaślepki na tyle aby od środka nie zostawała dziura. Tym samym po zewnętrznej stronie widać śrubę mocującą.

Obrazek
Obrazek

Z daleka mniej kuje po oczach :)

Obrazek

Problemu by nie było gdybym kupił sobie dedykowany zestaw światełek dziennych (też okrągłych) gdzie jest wszystko pomyślane z montażem - ale kosztuje nie mało. Nasuwa mi się taka koncepcja. Wziąć klosz halogenu - pozbawić bo wnętrza (odbłyśnika) i umiejscowienie tam LEDa (rozmiar jest idealny - ok 1,5-2 mm zapasu: LED 7 mm, obudowa halogenu ok 7,2 - 7,3 mm) Teraz pytanie do szybajkera: Mógłbyś sobie przypomnieć jak wkładałeś żarówkę czy da się usunąć odbłyśnik?

Trochę kombinuję ale uwierzcie - denerwuje mnie to jak mam teraz.

Pozdrawiam.
b2vos

Dostał piw: 2
Auto: 三菱スーパー弾丸

Postprzez szybajker » 24 paź 2013, o 19:45

Po pierwsze - dzięki za pozytywny odbiór mojego poradnika. Cieszy mnie, że komuś się chciało to przeczytać i że jednak z objętości tekstu wynikła czytelność :) Miło także to słyszeć od imiennika :)

Po drugie - zakupiłeś bardzo złe światła do tego modelu auta - wypowiadałem się w wątku o światłach przeciwgłowych do CZa i tam sygnalizowałem problem w doborze odpowiednich światełek do najnowszej mordki pistoleta... Problem nie leży w tym, że producent świateł pozostawił Cię z kłopotem mocowania (bo w sumie światła są uniwersalne, a nie dedykowane do tego modelu, zatem oczekiwania też należałoby dostosować - to tylko moja skromna opinia), ale w tym, że światła jakie zakupiłeś są symetryczne, tzn. mają ścięty pod kątem 90 st. klosz i nie są przeznaczone na konkretną stronę samochodu. W Z-kach kratki są asymetryczne, tak samo reflektory przeciwmgielne (o czym pisałem na początku tego tematu). Problem polega na tym, że kratka nie jest ścięta prostopadle do osi pojazdu, a Twój zakupiony reflektor tak. Montując reflektor głębiej uwydatni się otwór w kratce, płycej - widać śruby (co właśnie to opisałeś w swoim poście).

Co do Twojej propozycji... kombinujesz w bardzo złą stronę. Odbłyśnik może i da się usunąć (z tego co pamiętam to halogen jest sklejany z 2 części: podstawa z odbłyśnikiem i "szkło' reflektora. Zapewnie po podgrzaniu w piekarniku dałoby to radę "szkło" odkleić), ale pozostaje bardzo podstawowy problem, rzekłbym prawny:
reflektor (każdy!) dostaje homologację na całość! Całość czyli: źródło światła (żarówkę, diody, żarniki), odbłyśnik oraz klosz (gładki, z rozpraszaczem, z soczewką itp.) - wszystko RAZEM. Brak homologacji na dany element równoznaczny jest z brakiem homologacji całego reflektora (także, gdy w miejsce oryginalnej żarówki włożysz niehomologowaną, np. diodową)!

Podstawowe informacje: na kloszu masz wybitą homologację (np. E1, gdy homologacja została uzyskana w Niemczech) oraz dopuszczenie na funkcję reflektora (światła mijania, drogowe, dzienne, postojowe, przeciwmgłowe) połączone najczęściej z rodzajem światła (xenon, halogen).
Jeśli włożysz reflektor dzienny w klosz przeciwmgielnego (bo chyba na tym polega Twój pomysł), to przy pierwszej kontroli drogowej ryzykujesz utratę dowodu rejestracyjnego, a minimum wycieczkę na stację diagnostyczną w asyście policji celem sprawdzenia reflektorów, a przy policji diagności robią się nagle nadzwyczaj mało wyrozumiali.
Uwierz mi - klosz jest niby przezroczysty, a światło jest inaczej rozpraszane i może to zostać zakwestionowane, poza tym z wierzchu będą widoczne oznaczenia reflektora przeciwmgłowego "B" a na światłach dziennych powinny być literki "RL00" i zapewne posiadasz jeszcze oznaczenie reflektora pozycyjnego (na ringi).

Na Twoim miejscu ja bym spróbował inaczej. Skoro problemem jak mniemam jest kwestia dopasowania nowego światła w ramkę, to ja bym ją uzupełnił OD WEWNĄTRZ rurą kanalizacyjną fi 70 mm (są takie w ofercie - sprawdzałem, pamiętaj tylko o grubości ścianki takiej rurki żeby się nie okazało, że jest za mała do Twoich światełek) tak, aby uzyskać płaszczyznę prostopadłą do osi pojazdu. Poniżej szybki szkic jak ja to sobie wyobrażam.

Obrazek

Reflektor osadzasz głębiej niz obecnie, mocujesz go śrubami do rury i problem montażu z głowy. Rury można kupić w ciemnych barwach, w razie czego spray czarny grosze kosztuje. Wypadałoby tylko zapytać o dobry klej łączący rurę z ramką - możesz podjechać do plastikarza, to za paręnaście złotych by Ci zawodowo posklejał rurę z ramką tak, że prędzej by się złamała, jak odkleiła.
Przed wizytą u plastikarza sprawdź tylko z jakiego plastiku są wykonane zarówno rurka, jak i ramka i dopiero przed zakupami zapytaj go czy dałby radę coś takiego wykonać. Nie każdy bowiem rodzaj plastiku da się zespawać (np. ABS z HDPE), o czym dowiedziałem się ostatnio, gdy pytałem o możliwość naprawy listwy nadwozia mojego niemieckiego wozu.
szybajker

Postprzez b2vos » 24 paź 2013, o 21:57

Ja chętnie wrzucę zdjęcia swojego coltera z dziennymi. Jednak liczę na wyrozumiałość bo będą tylko od przodu póki nie uporam się z problemem o którym piszę w innym wątku;) Informacyjnie mam zamontowane światła firmy NSSC okrągłe, model 510L (4 LED + ring). Po włączeniu świateł mijania, LEDy gasną i zapala się otoczka czyli rzeczony ring. Wygląda super bajerancko. Jednak widoczna jest różnica pomiędzy światłem LED a reflektora (pomimo zamontowanych najbardziej zbliżonych barwą żarówek OSRAM Cool Blue Intense).

bart99 napisał(a):Dzięki za info :), ale temat raczej upadnie bo nie zamierzam dokładać świecidełek (tak dziko doklejane nie podobają mi się), a z halogenów nie da rady nic innego zrobić. (Chociaż w ASO mają na to radę i montują dzienne ładne okrągłe w miejsce halogenów ale uwaga uwaga po takim zabiegu lecimy po pożyczkę bo za usługę liczą 700 zł :OOO)

To prawda. Oryginalne to oryginalne. Przemyślana jest przynajmniej kwestia montażu. Mnie udało się namierzyć taniej. W pewnej firmie (chętni na priv) cena dedykowanych 590 zł brutto a z 10% rabatu 540 zł.

Obrazek

To jest najnowsza promocja Mitsubishi - producent EMG (firma współpracująca z Mitsubishi Polska).

Obrazek

Światła jak na zdjęciu powyżej były w ofercie Mitsubishi nr. kat Z4619740 koszt 1468 zł. Jednak nie są już dostępne :/

Dla wariatów znalazłem coś sprytnego :)

http://www.youtube.com/watch?v=mzR0Uef6YgY

A to mnie powaliło :)

http://www.youtube.com/watch?v=Bva4ftrwMO0
b2vos

Postprzez szybajker » 24 paź 2013, o 22:12

Mi się właśnie te wycofane światła bardzo widziały, oczywiście ktoś kto ustalał ceny w salonie powinien pójść do dobrego lekarza od głowy... Pytałem o nie na szrocie specjalizującym się wyłącznie w japońcach/koreańcach (na placu samych Coltów Z34 w kawałkach stało musi z 15 sztuk) i powiedzieli mi, że takiego wynalazku jeszcze u nich nie było i raczej ciężko o niego będzie.
b2vos - co sądzisz o mojej koncepcji poprawy wyglądu Twoich światełek?
szybajker

Postprzez b2vos » 24 paź 2013, o 22:56

Pewnie myślimy podobnie ale jednak się nie zrozumieliśmy ;) Zatem po kolei - od słowa do słowa. Odniosę się do całości Twojej propozycji :)

Czasem mam wrażenie, że "kombinuję jak koń pod górkę" jednak im bardziej o tym myślę - moim rozwiązaniu - tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze wyjdzie. Otóż masz rację, że prawnie daję dupy ale... Jeśli planuję tylko pozbawić reflektor (klosz) przedniej szybki, od wewnątrz odbłyśnika i zamierzam wykorzystać tylko obudowę z uchwytami? Kontynuując, następnie włożyć całą lampę diodową (tak jak została wyprodukowana), spasować i skleić. Przecież na szybce lampy diodowej, są wybite wszelkie homologacje i tak zostanie - ja nic nie zamierzam ingerować w to co kupiłem. Tylko adaptacja halogenu w celu umiejscowienia światła dziennego.

Co ma do gadania diagnosta czy policjant jeśli zobaczy właśnie oryginalne światło dzienne a tam podawane przez Ciebie normy - te dla LED i ringów :). Prawda, że na obudowie halogenu (są informacje typu: numer, typ, firma produkująca, kraj pochodzenia, ... a i numer katalogowy części) ale nie będzie ich widać i nie będzie do nich dostępu. Ponadto na zamiennikach nie ma już tak dokładnych danych. Wszelkie ważne informacje są na wspomnianym kloszu. To taka alternatywa do proponowanej rury.

Jeśli chodzi o twoją propozycję z rurą to myślałem o czymś podobnym na etapie montowania. Jednak Twoja propozycja jest bliższa ideału niż moja ;) Zależało mi na czasie i zrobiłem tymczasową prowizorkę ;) Obawiam się jednak kolego, że halogen (tak mi się wydaje) od frontu jest spłaszczony (nie ma pełnego owalu jak na tylnej części). Powodować to może niestety 'ucięcie' strumienia nie tyle LEDów ale ringów :/

Prześpię się z twoją koncepcją i rozważę motyw instalacji która nie będzie mnie dręczyć. Może uda mi się znaleźć oryginalny zestaw, który wykorzystywany jest w sprzedawanych przez ASO światłach dziennych. Popytam jeszcze w firmie gdzie mi wyceniali. Ostatecznie mogę wcisnąć siostrze obecny zestaw do golfa a sobie nabyć prawdziwy ;)

Szacuneczek i co Ty na to?
b2vos

Postprzez b2vos » 24 paź 2013, o 23:02

Mnie się przypadkiem (postaram się to odszukać) znaleźć te wąskie światła w komplecie ze zderzakiem ... a co do pomysłu to kolejny ukłon jednak szczegóły w temacie.

Mam - Tak jak pamiętałem jest w zestawie ze zderzakiem :/ i na dodatek do Outlandera. Ale zobacz

http://allegro.pl/mitsubishi-outlander-2010-zderzak-z-led-ledy-i3624764528.html
b2vos

Postprzez szybajker » 24 paź 2013, o 23:28

Do outlandera były podejrzewam inne wymiary. Dzięki za sugestie, ale prawdę mówiąc więcej jak 350 PLN za światła do jazdy dziennej nie widzę sensu wydawać. Poza tym potem musiałbym do zderzaka dokupić resztę samochodu, a do wieku średniego i towarzyszącemu mu kryzysu też mi nieco brakuje...

Powiem tak: realizując pomysł w ten sposób będziesz miał solidne mocowanie lamp do jazdy dziennej... z zezem rozbieżnym. Efekt będzie fatalny - komiczny i tragiczny zarazem...Owal występuje tylko w płaszczyźnie styku reflektora z kratką - przekrój poprzeczny reflektora to okrąg. Jeśli zetniesz skos - wracamy do punktu wyjścia - wystających śrub mocujących i kawałka DRL lub dziury pomiędzy kratką, a światłem do jazdy dziennej.
Pamiętaj, że są przepisy, które mówią nie tylko o podstawowych odległościach związanych z montażem świateł dziennych, ale także o kącie ich odchylenia od osi pojazdu - póki co nikt się nie czepia, ale prędzej czy później policja zacznie ogarniać ten "dzienny bajzel", a skoro robić coś raz, to już porządnie. Prowizorka z reguły jest najtrwalsza i dlatego ciężko i z wielką niechęcią się ją zwalcza.
Sugerowana rura zapewnia prawidłowe ustawienie świateł względem osi pojazdu oraz likwiduje tą szparę pomiędzy światłem a kratką.
W miśku niestety nie da się takiej rury zastosować na zewnątrz zderzaka - po prostu kiepsko ją wpasować w istniejący kształt kratki. Szkoda, bo są pierścienie na światła właśnie fi 70 mm i ładnie możnaby takie światło w rurze zakończyć.

Moim zdaniem: jak posumujesz koszt DRL, nawet używanych halogenów i rzeźby jaką sugerujesz żeby wykonać, to już bym wolał wydać te 540 PLN i mieć kompatybilne światła plug&play. Wyjdzie niewiele drożej...

P.S. Dla jasności: policję i diagnostę interesują oznaczenia na kloszach, nic więcej - myślałem, że chcesz zostawić klosz, stąd moje sugestie.
P.S.2. Strumień światła z ringów i tak może być ucięty poprzez asymetryczną konstrukcję ramki.
szybajker

Postprzez b2vos » 25 paź 2013, o 09:24

Czemu z zezem rozbieżnym? Przecież tak samo jak żarnik halogenu umiejscowiony w kloszu świeci prosto (pomijam fakt regulowania), tak samo będzie świecić LED. Poniżej narysowałem o co kaman :)
Obrazek
Zatem kąt padania będzie równoległy do jazdy. Nie będzie odbiegać od osi pojazdu. Zobacz, że w przeciwieństwie do 'rurowej koncepcji' mam możliwość regulacji w miejscach do tego przeznaczonych w ramce maskującej. Ad PS2 to faktycznie może przyciąć ringi bo LED będzie osadzony głębiej. Teraz jest ok bo wystaje. Przyznam Ci rację jeśli chodzi o koszty jakie ostatecznie poniosę przez modyfikację halogenów :/ Najtańszy zamiennik to ok 80 PLN / szt. Pomyślę.
b2vos

Postprzez szybajker » 26 paź 2013, o 17:13

Jak już przedwczoraj wyłączałem komputer to zaczaiłem koncepcję i faktycznie ten zez nie będzie miał miejsca - rysunek mnie w tym upewnił, że już wiem o co chodzi :)

Moim zdaniem kupując halogeny w stosunku do rury wiele nie zyskasz, może poza oryginalnym mocowaniem do uchwytów w zderzaku. Z drugiej strony rurę możesz rozciąć i dopasować średnicę, dopasować skos poprzez lekkie doszlifowanie pilnikiem i nie szkoda w niej wiercić dziur żeby dobrze światła do jazdy dziennej obsadzić - myślę, że ilość rzeźbienia w obydwu przypadkach będzie porównywalna (dla rury może być nawet mniej zabawy). Regulację będziesz miał poprzez pochylenie świateł na osi śrub, które teraz wystają na Twoich zdjęciach :) Poza tym możesz w zaciszu domu popracować z rurą i światłem do jazdy dziennej i na finale dopiero rurę podkleić do ramki.
A poza tym jeszcze jedna rzecz mi do głowy wpadła - możesz do takiej rury u plastikarza dorobić uchwyty (z takiego samego materiału jak materiał rury) i zamontować tak jak oryginalny halogen - a całość z jego robotą zapewne wyjdzie taniej jak kupno i rzeźbienie w halogenach (do ceny tego zamiennika dolicz jeszcze koszt wysyłki, bo pewnie myślimy o tych samych z alledrogo).
Poza tym - regulacja o której piszesz na czym niby ma polegać? Jesli chodzi o ten otwór w ramce, to zmartwię Cię - znajdująca się w nim śruba reguluje pochylenie całego odbłyśnika oryginalnego halogena - jeśli go zdemontujesz to raczej nie będzie co regulować, a z racji wymiarów zewnętrznych Twoich świateł dziennych, to nie sądzę, że dałbyś radę tą regulację do nich zaadaptować.

Idealnego rozwiązania dla Twoich świateł nie widzę, a sądzę, że mimo zakupu i rozprucia halogenów z efektu możesz być średnio zadowolony... Rozwiązaniem mogłyby być inne światła do jazdy dziennej - sugerowałem wyżej NSSC takie półokrągłe. Niestety, w Lublinie nie mogłem ich nigdzie znaleźć w ofercie sklepów tak, aby przymierzyć sobie na samochodzie na spokojnie i zobaczyć jak się prezentują. Wydrukowałem tylko szablon (niby w skali 1:1) i wyszło na to, że łuk ma nieco za mały promień w stosunku do promienia krzywizny zderzaka. Poza tym chciałbym zobaczyć ten zestaw montażowy i ocenić możliwość przymocowania świateł do zderzaka. Niestety, w przypadku takich świateł jest także niezbędne zdemontowanie zderzaka i wyrżnięcie otworów pod te światełka... Temat dziennych na razie zarzuciłem i czekam na odzew i ukłon rynku zamienników w stronę Mitsubishi Colta :) Te które polecałeś są za drogie i wymagałyby wyciągnięcia halogenów, które niedawno zakładałem, a które często wykorzystujemy.
szybajker

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum