Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.6] Czy warto zakładać LPG?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez fancolta » 26 lip 2013, o 09:55

Oto jest pytanie. Jestem ciekaw Waszych opinii na temat LPG w colcie. Stoję przed wyborem założyć czy nie? Względy ekonomiczne są jasne choć nie do końca, moja czarna puma ma dwanaście lat jest w świetnej kondycji mimo 210 tysięcy przebiegu.Zostanie mi parę złotych w kieszeni ,jeżdżę sporo więc koszt instalacji zwróci się dość szybko. Jednak mam pewne dylematy. Często słyszy się opinie o szkodliwym wpływie LPG na żywotność silnika. Wypalające się gniazda zaworowe, szybko starzejące się uszczelniacze trzonków zaworowych to niektóre z nich. Co sądzicie? Czy warto przy takim przebiegu zakładać LPG? Jak to się spisuje w Waszych autkach? Interesuje mnie właściwie wszystko.
fancolta

Dostał piw: 0
Auto: colt 1.6 16V 2001
Województwo: Wielkopolskie
  • YIM

colt 1.6 16V LPG czy warto?

Postprzez MarcinLbn21 » 26 lip 2013, o 11:30

mój Colt jest z 92 roku i palił mi benzyny jakieś 11l/100km w mieście albo i czasem więcej ;/ i od grudnia śmiga na LPG jestem bardzo zadowolony z niego mam instalacje gazową STAG 4
(Sekwencja)
Spalanie jest zadowalające Miasto: jakiś ok. 9,2l/100km Trasa 8,0l/100km
tym bardziej Gaz jest ile tańszy od Benzyny:) u mnie w Lubelskim już kosztuje nawet 2,09zł więc masz odpowiedz mi się instalacja zwróciła już od grudnia:)
nic mi nie strzela nic się nie dzieję co 10000km jest wymiana filtrów :) i tyle co się dokłada
Ja zakładałem instalację gazową jak miałem 187000km :D
MarcinLbn21

Dostał piw: 2
Auto: Colt CA0 1.6 GLXi
Województwo: Lubelskie

Postprzez tomchuck » 26 lip 2013, o 12:16

Problem wypalających się gniazd zaworów występuje,ale przy starszych genaracjach instalacji lpg. Niestety nie idzie w nich ustawić idealnej dawki w pełnym zakresie obrotów.Sekwencja to inna bajka.Poprzednim autem (Volvo s40 1.6) zrobiłem ponad 100tys km na gazie i silnik pracował idealnie,a od wymiany do wymiany oleju nie musiałem sprawdzać stanu na bagnecie,nie brał praktyczni nic. Swojego colta zagazowałem jakieś 2 tyg temu,parę dni temu sprawdziłem mapę i gazowa idealnie poktywa się z benzynową.Tylko w koncowym zakresie obrotów ma małe odchylenie. Jeśli chciałbyś doprowadzić dawkę gazu do ideału to polecam wtryski hana 2000. Trzeba dodać jakieś 200-300zł do instalacji ale wtedy masz już wtryski iglicowe...precyzyjne,szybkie i wydajne.Co do elektoniki to jestem zwolennikiem stag'a. model już dowolny,ale w colcie w zupełności wystarcza stag 4 eco.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Postprzez tresorex » 26 lip 2013, o 13:43

Również polecam LPG. Mam w 2,5 V6 (konstrukcja bardzo podobna do 4G92 ale w układzie V) i nic się nie dzieje. Nie ma różnicy czy na gazie czy na Pb, oczywiście poza tą w portfelu :D
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez Kct » 26 lip 2013, o 14:59

założyłem lpg do gti niecaly miesiac temu, pelna sekwencja, komputer kinga, reduktor kme i wyzej wspomniane wtryski hana, strojone na hamowni, wyszlo 135 koni, w zasadzie nie odczuwam roznicy pomiedzy benzyna a gazem, poza tym ze jak wyjezdzilem lpg do zera, podjechalem na stacje, krzyknalem do pelna i zaplacilem 70zł :D
do chłodzenia gniazd zaworowych mam przetryskiwanie benzyna co ktorys cykl i powyzej 4500 obr stale, mozna tez zalozyc lubryfikacje, ale uznalem ze nie ma potrzeby\
spalanie jakie osiagam na lpg mozna sledzic u mnie w sygnaturce
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez maćku » 28 lip 2013, o 11:49

To i ja coś dopowiem. Trochę jestem obryty w temacie gazu bo u siebie całą sekwencję złożyłem sam od wyboru poszczególnych elementów aż po montaż - strojeniem z sondą szerokopasmową zajął się kolega co stroił już nie jedno auto.

Tak jak koledzy wyżej pisali wtryski do colta to przynajmniej hany, choć i na nich ustawienie czysto pod szerokopasmówkę powoduje zapalanie się check'a powodem tego jest za wolna praca wtrysku,żeby było igła trzeba by było zainwestować w matrixy HD .

W 1,6 16v trzeba się u gaziarzy wystrzegać montowania reduktora tomasetto alaska,który to ładują do wszystkiego co się da a ten maluszek wystarcza wg. producenta do 90 koni.

Ogółem gaz tak jak moi poprzednicy szczerze polecam ale zaznaczam również,że trzeba Panów gazowników przy robocie przypilnować żeby było to zrobione jak należy - większość do wiercenia dziur w kolektorze ssącym w ogóle go nie demontuje.

U mnie wszystko było ustawiane do sondy przez fachowca auto po mieście pali 9 litrów a na długiej trasie 7,4. Dodatkowo auto na gazie jest mocniejsze niż na pb a na dniach będą kolejne mody :D
maćku

Dostał piw: 2

Postprzez fancolta » 29 lip 2013, o 17:47

Coltomaniacy jesteście super. Pięknie dziękuję za Wasze zaangażowanie , właściwie odpowiedź już znam. Czyli warto montować LPG do mojej czarnej pumy.Pozwólcie że zapytam was o optymalny (oczywiście waszym zdaniem) zestaw. Czyli jakie wtryski jakie sterowanie i.t.d. No i oczywiście pytanie gdzie to zrobić? Chodzi o Poznań bądź okolice , choć niekoniecznie. Właściwie mogło by to być ciekawe doświadczenie. Pojechać paręset km. na benzynie a wrócić na gazie. Maćku to co piszesz o gazownikach wiercących otwory do wtrysków bez ściągania kolektora to jest jakaś rzeźnia :shock: Naprawdę nie chcę mojego autka narażać na takich ,,fachowców".
A tak swoją drogą może warto by założyć na coltomanii coś w rodzaju rankingu dobrych warsztatów. Lub choćby miejsc gdzie spotkaliśmy się z miłym i oczywiście fachowym podejściem do nas i naszych maszyn w sytuacjach trudnych. Myślę że warto w taki sposób wspierać ludzi kompetentnych i rzetelnych. Dla dziadów i fuszerantów możemy stworzyć osobny antyranking. Pozdrawiam Coltomaniacy i z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje dla mojego Colcika jak i na Wasze opinie co do rankingu.
fancolta

• YIM

Postprzez Kct » 5 sie 2013, o 10:38

fancolta napisał(a):Poznań bądź okolice , choć niekoniecznie. Właściwie mogło by to być ciekawe doświadczenie. Pojechać paręset km. na benzynie a wrócić na gazie.

i potem na przeglądy gwarancyjne albo z awanturą, że się popsuło po 3 dniach też będziesz jechał kilkaset kilometrów? :P
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez tresorex » 5 sie 2013, o 13:11

fancolta napisał(a):A tak swoją drogą może warto by założyć na coltomanii coś w rodzaju rankingu dobrych warsztatów. Lub choćby miejsc gdzie spotkaliśmy się z miłym i oczywiście fachowym podejściem do nas i naszych maszyn w sytuacjach trudnych. Myślę że warto w taki sposób wspierać ludzi kompetentnych i rzetelnych. Dla dziadów i fuszerantów możemy stworzyć osobny antyranking. Pozdrawiam Coltomaniacy i z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje dla mojego Colcika jak i na Wasze opinie co do rankingu.

Mamy już takie coś ;)

potrzebny-spec/lista-mechanikow-blacharzy-elektronikow-ktorych-polecamy-t366.html

i

potrzebny-spec/lista-mechanikow-blacharzy-elektornikow-ktorych-odradzamy-t367.html

A ze słyszenia wiem że tutaj dobrze zakładają.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez fancolta » 7 sie 2013, o 00:45

i potem na przeglądy gwarancyjne albo z awanturą, że się popsuło po 3 dniach też będziesz jechał kilkaset kilometrów? :P[/quote]

No tak o tym nie pomyślałem,
fancolta

• YIM

Postprzez alberthus » 12 sie 2013, o 14:46

Napisz potem, co wybrałeś. sam się zastanawiam nad gazem :)
alberthus

Dostał piw: 18
Auto: już nie Colt

Postprzez mrobasze9 » 20 sie 2013, o 22:35

Ja obecnie mam założoną instalację Stag 4 plus, listwa valtec (troszkę za wolna na niskich obrotach dla Colta, wywala błąd składu mieszanki, czasem ...)Zapętlały się wtryski ale zmiana dysz i ciśnienia polepszyła sytuację.
Mam trzy mapy w zanadrzu: oszczędną ,średnią ,bogatą .Na bogatej ostatnio wykręciłem 180 czyli wynik lepszy niż na benzynie :lol: :lol: :lol:
A marzy mi się Stag Premium na wtryskach Keihin-a które wymiatają konkurencję niezawodnością i prędkością ale niestety nie ceną ;)
Niektórzy uważają że Hana to rarytas ale recenzje i osiągi mówią same za siebie ...
I Love Japan Cars :-) コルト
Obrazek
mrobasze9
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 14
Auto: Colt CJO oraz A3 8L1
Województwo: Łódzkie

Postprzez robsson8 » 21 sie 2013, o 06:47

Jeśli planujesz auto na dłużej to zawsze warto. Z początku to niby duże pieniądze, ale później jest już przyjemniej zatankować sobie do pełna gazu :D bo wiadomo pełen bak benzyny to już bardziej boląca sprawa
robsson8

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum