Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.8] Dziwne rzeczy na gazie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez wenclubmx » 2 cze 2013, o 15:47

Czesc.w moim colcie ktos barbarzynsko zalozyl jakas straszna instalacje lavato, chyba najnizszy model jak moze byc;/nie ma nawet tego elektrozaworu na gaz rurce ktora idzie do kolektora...objawy sa takie ze jak przyspieszam to okolo 4.5 tys zaczyna mi przerywac, zwalnia przyspiesza zwalnia przyspiesza i jak dojdzie do 5.5 spoko a potem znowu.Ja osobiscie podejzewam ze parownik jest za maly i nie daje sobie rady ale moze ktos ma inny pomysl??i do tego strasznie mi faluja obroty na gazie..i troche nie wiem czemu(nie piszcie ze krokowiec bo on podobno na gazie nie pracuje).
wenclubmx

Dostał piw: 0
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez kamil0810 » 2 cze 2013, o 15:48

za specjalnie na gazie się nie znam ale sprawdził bym czy parownik ma podłączone podgrzewanie bo może poprostu zamarza albo membrana zakończyła żywot, ile lat ma instalacja ?

i radził bym do gazowca podjechać bo starszej instalacji raz na jakiś czas przydaje się przeglad i regulacja. żeby potem nie było niespodzianek.
kamil0810
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wenclubmx » 2 cze 2013, o 15:49

parownik jest cieply wiec na pewno jest ok z tym, bardziej prawdopodobne ze membrana padla, tylko ja nie wiem nawet jak sie za to zabrac, wiec chyba musze podjechac do jakiegos majstra zeby to sprawdzil i podregulowal:)
wenclubmx

Postprzez kamil0810 » 2 cze 2013, o 15:49

tak chyba bedzie najsprawniej jak podjedziesz do fachowca choć tanio moze nie byc
kamil0810
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Sebak83 » 2 cze 2013, o 15:50

Najlepiej przerób na sekwencje bo zamęczysz colta taka instalacją.

Miałem taki sam problem w C52 i żadne regulacje nic Ci nie pomogą.
Takie samochody miałem:
C50 1.5 / CA0 GTi / Proton 418 / C50 1.5 / CJ0 1.3
Obecnie:
Proton 415 i Proton Satria GTi
Sebak83
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 14
Auto: Proton Satria GTi / Proton 415
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez wenclubmx » 2 cze 2013, o 15:51

wiem chce to zrobic, niestety narazie studiuje i budzet nie pozwala;p:(
wenclubmx

Postprzez Kuczan » 2 cze 2013, o 15:51

Ktoś założył instalacje bez elektroniki żeby zaoszczędzić 200zł , niestety taka instalacja nadaje się pod gaźnik lub na monowtrysk, nie musisz zakładać sekwencji, trzeba przerobic to co masz.
Kuczan

Postprzez wenclubmx » 2 cze 2013, o 15:52

czyli co nowe emulator i krokowca na ten waz od gazu??i tak bede chcial zrobic sekwencje bo mniej silnik dorzyna:)
wenclubmx

Postprzez Kuczan » 2 cze 2013, o 15:53

W twojej sytuacji musisz się udać do gazownika żeby zobaczył co tak naprawde tam jest założone i czy rzeczywiście jest ucięta elektronika, jeśli tak jest i byłby w stanie się podjąć przeróbki to koszt w granicach 200-300 zł a koszt sekwencji to min 2200 zł
Kuczan

Postprzez wenclubmx » 2 cze 2013, o 15:53

spoko musze odezwac sie do kumpla ze studiow on montuje gaz to moze cos mi zalatwi:)dziekie za rady:)
wenclubmx

Postprzez marcin27 » 2 cze 2013, o 15:54

wenclubmx napisał(a):parownik jest cieply wiec napewno jest ok z tym, bardziej prawdopodobne ze membrana padla, tylko ja nie wiem nawet jak sie za to zabrac, wiec chyba musze podjechac do jakiegos majstra zeby to sprawdzil i podregulowal:)

Wymiana membran jest bardzo prosta, kupujesz zestaw membran do lovato koszt ok 100 zł cała instrukcja znajduje sie tutaj
marcin27

Postprzez wenclubmx » 2 cze 2013, o 15:55

spoko znalazlem u ojca w garazu caly karton z membranami do parownikow i akurat byl lavata:)filtr tez zmienilem:)ogolnie stare membrany byly w dobrym stanie ale poprawilo sie po wymianie.tyle tylko ze teraz musze jechac na regulacja bo mi strasznie przerywa, strzela gazem w filtr i ogolnie slabo jezdzi.teraz mam przerwe benzynowa i jestem z tego zadowolony;)
wenclubmx

Postprzez bonsao » 2 cze 2013, o 21:55

Najlepiej to kup sobie BLOS do tej instalacji zapomnisz o problemach z wystrzałami,gaśnięciem po dojechaniu do skrzyżowania,falowania obrotów ,spadku mocy i wogóle wszelkie problemy z Lpg .Fakt że to droga inwestycja ale przynajmniej niema tej pieprzonej awaryjnej elektroniki jak w sekwencji.Tam jest czysta mechanika.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum