Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Centralny z pilota

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Centralny z pilota

Postprzez frytha » 14 maja 2013, o 22:03

Witam. Mam Colcika 98r , 1,3 glx benzyna. Mam w nim centrany z kluczyka. Zakupiłem sobie taki zestaw i zamierzam sam go sobie zamontować. Czy ktoś z Was mógłby mnie poinstruować lub przekierować do ,ewentualnie istniejącego, podobnego tematu?
frytha

Dostał piw: 0
Auto: Colt 1,3 benzyna GLX 98r
Województwo: Dolnośląskie

Centralny z pilota

Postprzez Tekaj » 15 maja 2013, o 17:05

Do zestawu nie ma dołączonego schematu. Ostatnio montowałem centralny, ale od podstaw. Więc pewnie w tej grubej wiązce są kable do których musisz podłączyć przewody siłowników. Od siłownika kierowcy to będzie 5 przewodów od pasażera 5 lub 2. A z centralki prowadzisz zasilanie do masy i do stałego + (ja wziąłem z przewodu podtrzymującego pamięć radia.
był (10.2010-10.2013) Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
jest (10.2013) Vw Scirocco
Obrazek
Tekaj

Dostał piw: 5
Auto: VW Scirocco

Centralny z pilota

Postprzez matzg » 16 maja 2013, o 09:48

Instrukcji (schematu) nie było..? Jak mam pomóc jak nie wiem który kabel od czego...i gdzie go wpiąć.
matzg

Auto: cj1a
Województwo: Lubuskie

Centralny z pilota

Postprzez Kuba2020 » 16 maja 2013, o 11:20

frytha napisał(a):Witam. Mam Colcika 98r , 1,3 glx benzyna. Mam w nim centrany z kluczyka. Zakupiłem sobie taki zestaw i zamierzam sam go sobie zamontować. Czy ktoś z Was mógłby mnie poinstruować lub przekierować do ,ewentualnie istniejącego, podobnego tematu?

Jeżeli brałeś go na allegro to pisz do sprzedającego gdzie to jest ?? chociaż niech skan ci wyślą lub szukaj w google schematu nie Ty jeden go kupiłeś na pewno gdzieś takie coś jest :)
Dla Ciebie jest to wkładanie pieniędzy w starego złoma...
Dla mnie wkładanie serca w pasje...
Kuba2020

Dostał piw: 6
Auto: Colt CJ0 COOL edytion
Województwo: Mazowieckie

Centralny z pilota

Postprzez Kct » 16 maja 2013, o 15:42

Podłączę sie pod temat, aktualnie montuje w swoim CA0 centralke do otwierania centralnego z pilota, wszystko fajnie podłączyłem, ale z pilota otwierają się i zamykają tylko drzwi pasażera i to tylko wtedy gdy drzwi kierowcy są zamknięte, jeśli zamekod kierowcy jest otwarty to zamknięcie z pilota powoduje zamkniecie tylko drzwi pasazera, ale juz sie nie da ich otworzyc, jak zamkne zamek kierowcy to drzwi pasazera mozna otwierac i zamykac pilotem, jakkolwiek by nie bylo drzwi kierowcy nie reaguja na pilota
Zdjalem boczki zeby zobaczyc czy drzwi kierowcy maja silownik i wyglada na to ze tak, chociaz i u kierowcy i u pasazera silownik jest zamontowany pionowy zaraz przy zamku i go nie widac, mozna go tylko wymacać ręką.
Jak rozwiazac to żeby wszystkie drzwi otwieraly i zamykaly sie z pilota?
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Centralny z pilota

Postprzez matzg » 16 maja 2013, o 18:03

Nie wiem jak jest w COA , ale w CJ w drzwiach kierowcy jest siłownik masters a w drzwiach pasażera slave.
Centralny sie odłacza pod masters , czyli sterujemy siłownikiem masters a on steruje slave.
A gdzie sie podłączyłeś z centralnym?
matzg

Centralny z pilota

Postprzez frytha » 16 maja 2013, o 21:27

W sumie to pytanie zadałem trochę niedokładnie bo schemat do zestawu był dołączony, a ja nie wiedziałem "do" których konkretnie przewodów się podpiąć. Dałem jednak radę. Sterownie z pilota działa. Teraz z kolei jest problem z nie zawsze zamykającym/otwierającym się zamkiem od strony kierowcy, ale ze wstępnych oględzin wynika, że wyczyszczenie siłownika powinno dać pożądany efekt (jakoś tak ciężko chodzi). Po wyczyszczeniu dam znać czy już jest w 100% Ok.
frytha

Auto: Colt 1,3 benzyna GLX 98r

Centralny z pilota

Postprzez Kct » 17 maja 2013, o 10:51

podpiąłem się z centralką pod czarno żółty i czarno biały kabelek, które są pod kierownicą, trzeba odkręcić taki plasticzek kremowy i do niego od tyłu miedzy innymi one wchodza,robilem to wg tutorialu ze starego forum
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Centralny z pilota

Postprzez matzg » 17 maja 2013, o 13:38

Masz kopie tego tutorialu?
znalazłem tylko http://www.coltmania.fora.pl/car-audio- ... ,1157.html
gdzie mowa o "...sterowanie zamkiem dwie masy brązowo-czarny z kreską srebrna zamknij,brązowo-czerwony z kreską srebrną otwórz do złapania w 13-to pinowym czarnym konektorze dochodzącym do czerwonego modułu zamka pod kolumną kierowniczą. .."
matzg

Centralny z pilota

Postprzez Kct » 20 maja 2013, o 13:29

o dokładnie z tego korzystałem
tak to podpiąłem
Do przewodu brązowo - żółto- srebrnego na rys jako nr 1 podłączamy przewód od alarmu (zazwyczaj niebieski) impuls na zamknięcie
Do przewodu Brązowo-czarno-srebrnego na rys. jako nr 2 podłączamy przewód od alarmu (zazwyczaj zielony) impuls na otwarcie.

źle napisałem kolory w poście wyżej
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

• Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum