Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Swap czy tuning 4g13

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Swap czy tuning 4g13

Postprzez ertneq » 15 sty 2026, o 18:09

Cześć, od niedługiego czasu stałem się szczęśliwym posiadaczem colta cj0 z 98 z silnikiem 4g13 12v 75km. Auto na tyle już niedostępne, i także które bardzo mi się podoba że w bliskiej przyszłości planuje zrobić z niego projekt. Przeszukałem pare wątków na forach na temat właśnie usprawnienia tej jednostki mechanicznie, i w większości odpowiedzi wskazywały na swap silnika z 4g13 bo to najbardziej opłacalne...Ale są to kilkuletnie wątki odbiegające od dzisiejszych czasów dlatego chciałbym dostać aktualną opinie. Stąd moje pytanie, Czy brnąć w modyfikacje (NA) do 4g13 bez turbo. Modyfikacje miały by obejmować:
-Porting Głowicy
-Wałek rozrządu o ostrzejszych krzywkach
-Regulowane koło rozrządu
-Kolektor wydechowy 4-2-1
-Softowy Przelot
-Kolektor z 4g15
-Zmodyfikowany Układ dolotowy z filtrem stożkowym i Obudową zimnego powietrza
-Większa/Wydajniejsza Przepustnica
-Świece Irydowe NGK
-Przewody zapłonowe NGK
-Strojenie ECU
Również myślałem nad swapem silnika na 4g15t z colta CZT, ale uświadomiłem sobie ze jest to bardzo skomplikowana operacja i zarazem kosztowna jak na samą wymiane silnika. Dlatego pytam się was o sugestywną opinie czy iść w Tuning 4g13 co przedstawiłem na górze, Czy na swap silnika, a jeśli tak, to na jaką jednostke patrząc na dzisiejszą dostępność na rynku, i która faktycznie zmieni coś w dynamice auta. Pieniądze nie grają roli, ale też żeby taki projekt nie przekroczył 5 krotnie ceny auta...Co myślicie? :|
ertneq

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

Swap czy tuning 4g13

Postprzez tomchuck » 16 sty 2026, o 09:33

Co do przekroczenia ceny colta pięciokrotnie, to zależy ile dałeś za colta...
Tuning silnika NA to najdroższa opcja.
Najtańszą opcją jest chyba swap na 4g93 sohc z carismy. Nawet swapem na 4g92 z colta ugrasz więcej niż tuningiem 4g13.
Pytanie też czy chcesz to wszystko sam wykonywać czy zlecić komuś. Jeśli chodzi zlecenie, to zakup silnika, serwis, zrobienie elektryki, wydechu, montaż wszystkiego trzeba przyjąć tak średnio 10k zł. Wiadomo jak wybierzesz najtańszą opcję czyli 1,6 z colta, to wystarczy że kupisz całego colta lub swap z niego i ktoś to zamontuje. ale z serwisem też pewnie wyjdzie min 5-6k.
Tu na szybko przykładowy dawca silnika...
https://www.olx.pl/d/oferta/mitsubishi- ... 906rk.html

A jeżeli chcesz coś konkretniejszego to już trzeba przyjąć jakiś cel, lub chociaż widełki cenowe, mocowe... bo można założyć nawet 6a13tt z legnuma i mieć 300KM na start, ale taki swap to już bardziej pod 20k.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Swap czy tuning 4g13

Postprzez ertneq » 17 sty 2026, o 00:39

tomchuck napisał(a):Co do przekroczenia ceny colta pięciokrotnie, to zależy ile dałeś za colta...
Tuning silnika NA to najdroższa opcja.
Najtańszą opcją jest chyba swap na 4g93 sohc z carismy. Nawet swapem na 4g92 z colta ugrasz więcej niż tuningiem 4g13.
Pytanie też czy chcesz to wszystko sam wykonywać czy zlecić komuś. Jeśli chodzi zlecenie, to zakup silnika, serwis, zrobienie elektryki, wydechu, montaż wszystkiego trzeba przyjąć tak średnio 10k zł. Wiadomo jak wybierzesz najtańszą opcję czyli 1,6 z colta, to wystarczy że kupisz całego colta lub swap z niego i ktoś to zamontuje. ale z serwisem też pewnie wyjdzie min 5-6k.
Tu na szybko przykładowy dawca silnika...
https://www.olx.pl/d/oferta/mitsubishi- ... 906rk.html

A jeżeli chcesz coś konkretniejszego to już trzeba przyjąć jakiś cel, lub chociaż widełki cenowe, mocowe... bo można założyć nawet 6a13tt z legnuma i mieć 300KM na start, ale taki swap to już bardziej pod 20k.

Z góry dziękuje za rozjaśnienie sprawy, wygląda to w ten sposób że sama konstrukcja auta mi się na tyle podoba że nie mam zamiaru tego sprzedawać tylko nim jedzić przez dłuższy czas, ale właśnie też ciekawie podnieść moc w granicy 150>200, głównie zależy mi na przyspieszeniu. Jeśli rozważył bym swap na 4g92 to czy wtedy potencjał tuningowy był by bardziej opłacalny i czy można by było zauważyć już jakieś zmiany w dynamice? Ale też żeby cała operacja nie przekroczyła mniej więcej ~12k. Myślałem też aby wymienić silnik na 4g93 DOHC MPI 1.8 140km ale no niestety zbyt wielu ich nie ma, dlatego chce poznać finalną prawde o tym co jest w granicach rozsądku, ale dająca frajde która bedzie zostawiała bemki w tyle czy inne VW ^^
ertneq

Swap czy tuning 4g13

Postprzez tomchuck » 17 sty 2026, o 13:47

W tym przedziale mocowym i cenowym to byłoby kilka opcji. 6a12 mivec z fto, 6a13 sohc z galanta, może nawet wspomniane 4g15t z czt, albo można też uturbić 4g92 lub 4g93. Do 4g93 mam nawet blok z lancera gsr z natryskami na denko tłoka. Wszystko do ustalenia. przy swapie v6 trzeba zmienić też skrzynię, a przy 4g1, 4g9 zostaje Twoja.
Podsumowując jeśli chcesz zlecać, to w razie czego mam wszystko u siebie także podstawiasz auto, odbierasz gotowe. Mogę też przygotować zestaw do samodzielnego swapu, lub samą wiązkę silnikową która będzie P&P pod wybrany silnik.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Swap czy tuning 4g13

Postprzez ertneq » 25 sty 2026, o 16:19

tomchuck napisał(a):W tym przedziale mocowym i cenowym to byłoby kilka opcji. 6a12 mivec z fto, 6a13 sohc z galanta, może nawet wspomniane 4g15t z czt, albo można też uturbić 4g92 lub 4g93. Do 4g93 mam nawet blok z lancera gsr z natryskami na denko tłoka. Wszystko do ustalenia. przy swapie v6 trzeba zmienić też skrzynię, a przy 4g1, 4g9 zostaje Twoja.
Podsumowując jeśli chcesz zlecać, to w razie czego mam wszystko u siebie także podstawiasz auto, odbierasz gotowe. Mogę też przygotować zestaw do samodzielnego swapu, lub samą wiązkę silnikową która będzie P&P pod wybrany silnik.

Przepraszam za dłuższą niekatywność, po przeanalizowaniu tej wiadomości stwierdziłem że jednak silnik z carismy nie był by głupim pomysłem, ale w dalszym czasie jesli mi zależy na właśnie uzyskaniu mocy 150 wzwyż, to mogło by być więcej roboty. Przez ten czas rozmyslałem faktycznie nad 4g15t, tylko zrobić to w takiej formie że kupić całego colta z tym silnikiem, odrazu miałbym wiązke, ecu, skrzynie biegów i sam silnik, i ten Colt CZT posłużył by jako dawca dla mojej CJ-otki. Na rynku aktualnie ceny wahają się od 8k do 15k za całe auto, ale na starcie mam wszystko co potrzebuje pod nos. Następnie dobrym kosztem czasu i pieniędzy pójść w modyfikacje takie jak np: chip, Bo ten silnik jest bardzo dobry pod tuning. I teraz mam kilka wątpliwości:

Czy łapy silnika pasowały by chociaż w jakimkolwiek stopniu do tego silnika? Czy mówimy tutaj o rzeźbieniu. Jeśli tak czy na internecie są jakieś zmodyfikowane łapy? żeby było prawie jak P&P.

Czy półosie również bedą współgrały z konstrukcją auta? Oczywiscie na skrzyni z CZT

I czy jak mam całą wiązke silnika z ECU to będę musiał jeszcze o coś zadbać/zmieniać?Czy to wtedy będzie najmniejszy problem jeśli wszystko będe miał ze sobą.

Nie ukrywam bardzo zależy mi na swapie(po uświadomieniu że tuning nie wchodzi w gre)ponieważ od dłuższego czasu odczuwam że aktualny silnik u mnie coraz gorzej się sprawuje i traci moc, oraz bierze olej. Dlatego nie widze innego rozwiazania niż swap na właśnie tą bardzo dobrą jednostke z CZT. Normalna osoba już dawno kupiła by nowe auto, ale zbyt mój colt wbił się do żył. Czy to co napisałęm powyżej miałby jakikolwiek sens(Chodzi o sam czas robienia swapu i trudności). Z góry dziękuje za odpowiedź.
ertneq

Swap czy tuning 4g13

Postprzez tomchuck » 27 sty 2026, o 14:20

Nie ma żadnych gotowych łap do mitsubishi, to nie honda czy inne popularne japońce... łapę wykonuje się samemu przy swapie.
Jeśli chcesz ładować cały napęd z czt to żadna łapa nie będzie pasowała, także wszystko trzeba wykonać customowo. Półosie też będą do modyfikacji. Co do elektryki to nikt u nas nie wykonywał jeszcze takiego swapu. Jedyne co wiadomo to że wiązka nie nie jest nigdy P&P w żadnym mitsu. Tutaj dodatkowo masz różnicę pomiędzy generacjami, jest to zupełnie inaczej wykonane w jednym i drugim. Oczywiście wszystko jest do zrobienia ale jak wyjdzie to się okaże w czasie pracy, bo może być jakiś problem komunikacyjny. czyli np prloblem z uruchomieniem wskazań licznika.
Ja bym to robił na zupełnie innym kompie i na skrzyni z Cj. może wyszłoby trochę drożej, ale lepiej.
Jakbyś chciał cały napęd z czt to też mam silnik ze skrzynią, wszystkie wiązki itd, także podpinasz dajesz paliwo i odpala na palecie. krótko mówic to całe czt tylko bez budy ;) 5k za całość, za sam silnik z wiązkami 3k wiec dużo taniej niż całe auto.
Musisz sobie na starcie odpowiedzeć na pytanie co chcesz robić w tym aucie, w jakim kierunku iść, czy chcesz to sam wykonywać... bo są takie tematy że można utkniąć. A można znaleźć tu prostą i względnie bezproblemową drogę.
Jeśli chcesz robić sam to nie znamy Twoich umiejętności żeby odpowiednio doradzić.
Jeśli chcesz komuś zlecać to trzeba większość już dokładnie konsultować z osobą która to będzie wykonywać, bo ile osób tyle pomysłów.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Swap czy tuning 4g13

Postprzez ertneq » 31 sty 2026, o 16:04

tomchuck napisał(a):Nie ma żadnych gotowych łap do mitsubishi, to nie honda czy inne popularne japońce... łapę wykonuje się samemu przy swapie.
Jeśli chcesz ładować cały napęd z czt to żadna łapa nie będzie pasowała, także wszystko trzeba wykonać customowo. Półosie też będą do modyfikacji. Co do elektryki to nikt u nas nie wykonywał jeszcze takiego swapu. Jedyne co wiadomo to że wiązka nie nie jest nigdy P&P w żadnym mitsu. Tutaj dodatkowo masz różnicę pomiędzy generacjami, jest to zupełnie inaczej wykonane w jednym i drugim. Oczywiście wszystko jest do zrobienia ale jak wyjdzie to się okaże w czasie pracy, bo może być jakiś problem komunikacyjny. czyli np prloblem z uruchomieniem wskazań licznika.
Ja bym to robił na zupełnie innym kompie i na skrzyni z Cj. może wyszłoby trochę drożej, ale lepiej.
Jakbyś chciał cały napęd z czt to też mam silnik ze skrzynią, wszystkie wiązki itd, także podpinasz dajesz paliwo i odpala na palecie. krótko mówic to całe czt tylko bez budy ;) 5k za całość, za sam silnik z wiązkami 3k wiec dużo taniej niż całe auto.
Musisz sobie na starcie odpowiedzeć na pytanie co chcesz robić w tym aucie, w jakim kierunku iść, czy chcesz to sam wykonywać... bo są takie tematy że można utkniąć. A można znaleźć tu prostą i względnie bezproblemową drogę.
Jeśli chcesz robić sam to nie znamy Twoich umiejętności żeby odpowiednio doradzić.
Jeśli chcesz komuś zlecać to trzeba większość już dokładnie konsultować z osobą która to będzie wykonywać, bo ile osób tyle pomysłów.

No dobra, powiedzmy że chce iść w totalny swap silnika z CZT 1.5t do cj0, nie mam na tyle wiedzy i umiejętności żebym zrobił to kompletnie sam lub nawet z pomocą kogoś innego. Jak myślisz, ile budżetu MAKSymalnie musiałbym uzbierać i nie przepłacić żeby wykonać cały swap z wszystkim, żeby po zrobieniu poprostu jedziło(Robocizna)+cały osprzęt ECU, Wiązka, Silnik, Skrzynia, Półosie. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wy zajmujecie się takimi typu operacjami? Dodatkowo macie cały osprzęt. Wiem że to nie na miejscu pytać bo takie rzeczy powinny zostać dogadane na miejscu, ale chciałbym orientacyjnie znać cenę żeby wiedzieć czego się spodziewać. :rolleyes:
ertneq

Swap czy tuning 4g13

Postprzez tomchuck » wczoraj, o 18:06

Nie robiłem swapu 4g15t do cj, więc dokładnie nie jestem w stanie określić... Dużą niewiadomą tutaj jest elektryka, bo jest znacznie więcej zmian niż przy swapie silnika z pokrewnych rocznikowo do cj. Dlatego elektryka to zakres 2-3k, i silnik będzie odpalał ale czy nie zacznie łapać błędów, chociażby z braku abs z czt,a czy ecu z czt się dogada z abs z cj też nie wiadomo. A jest to dosyć istotne bo czt bierze prędkość pojazdu z abs, a ta jest uwzględniana w mapie.
Dolot oraz IC z czt za bardzo podejdzie do cj, więc trzeba to wykonać na nowo ok 2k.
części do serwisu typy rozrząd, uszczelniacze itp ok 2k.
Wstawienie silnika, zrobienie łapy, serwis ok 3k
Zakup silnika, powiedzmy te wspomniane 3k.
Problem ze wspomaganiem, czt nie ma pompy. Trzeba ją dobrać i zamontować w 4g15t dołożyć rolkę, napinacz, może zmienić koło pasowe, lub zamontować elektryczną pompę z astry, polo itp. powiedzmy zakres 1-2k.
Podsumowując wyjdzie 13-15k o ile elektrycznie obędzie się bez komplikacji i nie będzie trzeba walczyć z błędami ecu i wielokrotnym programowaniem żeby działał poprawnie w nowej karoserii. A w sumie nie uwzględniliśmy układu wydechowego.
4g93 sohc turbo wyjdzie podobnie. Tutaj mamy nieco drożej za zmontowanie silnika, ale taniej elektrycznie i mechanicznie. a już ok 200KM.
Najtaniej z mocniejszych silników wyszedłby chyba v6, 6a13 ale też ok 12k w tym przypadku trzeba przyjąć żeby to miało ręce i nogi.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum