Witam, mam problem z coltem cz3 z 2009 i silnikiem 1.3 { bez LPG ). Niedawno podczas sprawdzenia płynów pod maską zobaczyłem ‘’budyń” pod korkiem wlewu oleju. Zdziwiłem się bo pojawiło się to dość nagle. Pierwsza myśl była ze to uszczelka pod głowicą wiec zrobiłem test i wynik nie jest dla mnie jednoznaczny ponieważ owszem płyn zmienił kolor z niebieskiego na zielony ( co wskazuje dostawanie się spalin do oleju ) lecz jest to bardzo delikatny zielony. Po wizycie u mechanika który straszył ze koszt wymiany uszczelki plus ewentualne planowanie głowicy może przekroczyć nawet 7 tys zł. Co byłoby nie opłacalne w przypadku tego samochodu. Moje pytanie brzmi czy według was według tych zdjęć można stwierdzić czy to na pewno uszczelka ? Dodam ze olej jest czysty i płyn chłodniczy tez jest ok i ich stan się nie zmienia. I czy orientujecie się ile kosztowało by ewentualne planowanie samej głowicy gdybym sam zdjął ja z silnika i dostarczył do planowania. Poniżej zamieszczam zdjęcie z wykonanego testu. Z góry jestem wdzięczny za ewentualne sugestie.
Pozdrawiam