Potrzebuję porady. Mitsubishi Colt 1,3 2008 r. Auto stało 9 miesięcy. Po odpaleniu zapaliła się kontrolka poduszki powietrznej. Sczytałem błędy - na SRS 1 airbag 7 błędów z 1 wspólną cechą - low voltage. Próba skasowania nie powiodła się. Podjechałem do mechanika od aut japońskich - również nie dał rady skasować. Problem wynika prawdopodobnie z tego, że przez dłuższy czas było niskie napięcie na akumulatorze, ale nie rozładował się całkiem (odpalił po 9 miesiącach od strzała), gdyż był nowy i miał dużą pojemność. Błędy z niskim napięciem zapisały się na stałe i nie można ich skasować, chociaż fizycznie poduszka, czujniki i napinacze pasów są prawdopodobnie ok. Prawdopodobnie też poduszka w razie wypadku nie zadziała. Odłączyłem akumulator na 15 minut w celu resetu, ale nie pomogło. Brak jest bezpiecznika od SRS - czy sygnał idzie prosto z jednostki centralnej? Czy mogła ona lub przewód masowy ulec uszkodzeniu w wyniku długotrwałego postoju i tu jest problem? Co dalej można z tym zrobić? Jak te błędy skasować? Przesyłam raport z Car scanera. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Car Scanner ELM OBD2
Version: 1.121.0/401210/GP
DTC report
Connection profile: Mitsubishi Colt 1.3/1.5Date: 10.08.2025 18:35:10
VIN: XMCMNZ34A8F031661
============================
OBD-II
Nie znaleziono DTC.
============================
SRS airbag #1SRS airbag #1
DTCs: 7
----------------------------
B1427 [0x9427]
Lamp Seat Belt Circuit Open; FR side impact sensor low VOLT.
Status: Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy
B1479 [0x9479]
Wiper Washer Fluid Level Sensor Circuit Failure; B/U Capacitor terminal low VOLT.
Status: Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy
B1588 [0x9588]
Autolamp Delay Increase Circuit Open; B/UP capacitor up converter
B1498 [0x9498]
Decklid Punch-Out Sensor Ground Short; Control unit
Status: Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka obecna, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy
B1437 [0x9437]
Wiper Hi/Low Speed Relay Coil Circuit Short To Ground; FL side impact sensor low VOLT.
B1407 [0x9407]
Driver Power Window Up Circuit Open; FR impact sensor low voltage
B1417 [0x9417]
Power Window LR Motor Circuit Short To Ground; FL impact sensor low voltage