Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Stukot MIVEC - numer części

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez jixaw992 » 22 mar 2025, o 16:04

Cześć wszystkim, jestem nowym i szczęśliwym posiadaczem colt ralliart w wersji 180. Autko zbiera się nieźle, lecz nie jest wolne od wad. Autko kupiłem z pękniętym kolektorem, nowy już idzie z Włoch, natomiast pojawił się jeszcze jeden problem, stawiam, że to VVT może być walnięte. Autko klekocze, nie jest to klekot panewki ani zaworów, na wyższych obrotach jest ok, na niższych się pojawia ten stukot, stawiam, że blokada w VVT mogła się wyrobić. Czy ktoś z was Panowie bądź Panie posiada numer części kola zmiennych faz rozrządu?

Dziękuję z góry :)
jixaw992

Dostał piw: 2
Województwo: Mazowieckie

Re: Stukot MIVEC - numer części

Postprzez jixaw992 » 23 mar 2025, o 15:32

Up

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jixaw992

Postprzez bonsao » 23 mar 2025, o 15:40

A możesz podać gdzie kupowałeś kolektor wydechowy ? jaki jak cena .Napisz coś więcej bo też mam popękany.
Nie wiem czy ci o to chodzi koło zmiennych faz nr katalogowy MN119760 .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez jixaw992 » 24 mar 2025, o 08:42

bonsao napisał(a):A możesz podać gdzie kupowałeś kolektor wydechowy ? jaki jak cena .Napisz coś więcej bo też mam popękany.
Nie wiem czy ci o to chodzi koło zmiennych faz nr katalogowy MN119760 .
Na ebayu - sprzedawca z Włoch, dobre opinie, dają komplet uszczelek i śrub.

https://www.ebay.pl/itm/365050038995?mk ... media=COPY

Tak chyba o to mi chodziło, dzięki, ale nie wiem czy wymieniać w końcu, raz stuka, raz nie stuka…

jixaw992

Postprzez bonsao » 24 mar 2025, o 08:51

Na jakim oleju jeździ auto? Może spróbuj zmienić olej na jakiś innej marki . Ale skłaniał bym się że to jakiś popychacz hydrauliczny luzu zaworowego klekocze
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jixaw992 » 24 mar 2025, o 22:02

Sprawdzę luzy, sprawdzę też świece, co do oleju muszę to sprawdzić niby motul 15w40 ale jaki dokładnie tego nie wiem.

jixaw992

Postprzez bonsao » 28 mar 2025, o 15:03

luzów zaworowych tam nie za bardzo sprawdzisz . Tam są popychacze hydrauliczne pewnie jeden z nich się nie napełnia i dlatego klekocze . tak jak sugerowałem zmień olej na jakiś 5W40 lub 5W30 a wcześniej płukanka silnika
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jixaw992 » 24 maja 2025, o 11:37

bonsao napisał(a):luzów zaworowych tam nie za bardzo sprawdzisz . Tam są popychacze hydrauliczne pewnie jeden z nich się nie napełnia i dlatego klekocze . tak jak sugerowałem zmień olej na jakiś 5W40 lub 5W30 a wcześniej płukanka silnika
Olej zmieniony, zalany motyl 5w30.
Przed tym mechanik stwierdził, że dobrze by było zrobić płukankę *sic!* stukot ustał.

Przed zmianą oleju zalewałem pb95, jak zalałem pb98 albo 100 (doczytałem w instrukcji, że producent zaleca 98 lać) to również nic nie stukało, nie wiem czy to wtryski w końcu czy zawory. Problem w każdym razie ustał. Olej był czarny, jak z diesla, po zmianie oleju i przejechaniu 3k km olej ma dobry kolor.

jixaw992

Postprzez bonsao » 24 maja 2025, o 15:12

podejrzewam że zmiana oleju pomogła . Chociaż jestem sceptyczny co do Motula . Dużo jest podróbek zwłaszcza na allegro
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez jixaw992 » 24 maja 2025, o 22:10

bonsao napisał(a):podejrzewam że zmiana oleju pomogła . Chociaż jestem sceptyczny co do Motula . Dużo jest podróbek zwłaszcza na allegro
Co w takim razie polecasz? Cena nie gra roli

edit.
Może ktoś wie jaka jest średnica tej rurki której obudowę obgryziono
Obrazek

jixaw992

Postprzez GREGORY » 20 lip 2025, o 15:51

5w30 wymień na 5w40, najlepiej na bazie PAO, trzydziestka to słaba opcja dla silnika. Ta obgryziona obudowa to tylko efekt wizualny, Ja ją całkiem usunąłem, został sam wężyk,
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum