Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

CZT-bonsao

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

CZT-bonsao

Postprzez bonsao » 7 paź 2024, o 11:23

https://imgur.com/kLdt0X5
Nowy nabytek 2005 seria 150KM . Ma parę mankamentów ale do ogarnięcia . Po sprzedaży mojego Colta CA0 miałem nic nie kupować no wiecie mam już swoje lata nie bardzo mi sie już chce dłubać . No ale cóż Mitsubishi to choroba i do tego chyba nie uleczalna . Pierwsze wrażenia z colta CZT pozytywne z wnętrza mam jak by wrażenie ze się jędze większym autem . Niestety ten model Colta niezbyt mi sie podoba ale jak zamykam oczy i wsiadam do środka i jest OK. Teraz wrażenia z jazdy prowadzenie jak najbardziej na plus zwłaszcza zawieszenie . Niestety z przyspieszeniem do mojego CA0 się umywa . Pewnie będą jakieś mody ale tylko z podniesieniem mocy na resztę brak chęci. Pytanko do posiadaczy CZT . Jakich zmian należy dokonać aby to miało w okolicach 200KM ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

CZT-bonsao

Postprzez gandzia07 » 8 paź 2024, o 06:50

"Niestety z przyspieszeniem do mojego CA0 się umywa" to ile tam miałeś nadłubane koni w swoim CA0?
gandzia07
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Lubelskie

CZT-bonsao

Postprzez GREGORY » 8 paź 2024, o 17:28

jeśli zdrowy, szczelny dolot i kolektor wydechowy, oraz z N75 wyciągnięta zwężka to sama mapa wystarczy. Ale najlepiej założyć IC wydajniejsze, oryginalny N75 zamienić na zawór MAC, oraz wsadzić wkładkę KN
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

CZT-bonsao

Postprzez bonsao » 8 paź 2024, o 18:34

gandzia07 napisał(a):"Niestety z przyspieszeniem do mojego CA0 się umywa" to ile tam miałeś nadłubane koni w swoim CA0?

Nie był nigdy na hamowni więc nie wiem, licze że było ze 180KM moze wiecej moze mniej .Odpychał się lepiej od CZT seria ,Liczę że CZT po modach będzie lepsze
GREGORY o jakiej zwężce mowa gdzie ona sie znajduje ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

CZT-bonsao

Postprzez Schizo » 14 paź 2024, o 12:44

Gratki zakupu. Oby śmigał jak najdłużej bez problemów :)

Jak jest opcja to poproszę jakieś foto tej zwężki bo sam będę raczej potrzebował tego info :)
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

CZT-bonsao

Postprzez bonsao » 15 paź 2024, o 18:49

Tu jest coś wyjaśnione chyba na temat restrictor pill
http://turbocolt.com/colt-boost-tuning-101-reprint-from-laws-diy-blog/
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

CZT-bonsao

Postprzez GREGORY » 16 paź 2024, o 17:32

zwężka jest w zaworku sterującym turbo, wyciąga sie ją przed strojeniem, ale najlepiej zamienić ten zaworek na zawór MAC, ponieważ lepiej można wysterować turbo
GREGORY

CZT-bonsao

Postprzez bonsao » 19 paź 2024, o 18:38

mam pęknięty kolektor wydechowy . Miał ktoś z tym problem ? Jak się z nim uporał ? czy są jakieś zamienniki w Polsce w przyzwoitej cenie ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

CZT-bonsao

Postprzez GREGORY » 21 paź 2024, o 19:05

Problem mieli z tym pewnie wszyscy :D jak przeszukasz forum. Zostaje zakup nowego z ASO albo custom, chyba że trafisz używkę
GREGORY

CZT-bonsao

Postprzez bonsao » 21 paź 2024, o 20:48

na razie wyjęty i pospawany . Ciekawe na jak długo ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

CZT-bonsao

Postprzez GREGORY » 23 paź 2024, o 12:36

szczerze to pewnie na chwile ale zawsze to jakieś rozwiązanie. U mnie było tak, że też pospawałem, ale to jak mówie tylko na chwilę rozwiązuje problem. Potem kupiłem custom na ebay za ok 1300pln, niestety miał ścianki grubości 1.5mm i też z czasem popękał. Kupiłem w serwisie oem za ok 1500 i mam spokój. Gdybym wiedział że ten custom będzie pękać to za sumę tych dwóch byłby ładny baranek, ale człowiek uczy się na błędach i nie jeden pieniądz wyrzucił w błoto.
GREGORY

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum