Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

COlt 1,1 3a92 nagle nie odpala

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez mkapi » 23 lis 2023, o 15:05

Witam
Sprawa dotyczy silnika 1,1 3A92
Nagle przyszły mrozy i przestał odpalać
Kręci rozrusznikiem ale nie łapie.
Przecież to benzyna to nie zamarzł
Auto ma 192 000 przebiegu do zaworów nie zaglądałem mam je od 180 000 przebiegu
Może ktoś naprowadzi co sprawdzić ? ,
Gdzie są przewody od pompki paliwa ? aby zobaczyć że paliwo idzie.
Gdzie pompka paliwa aby sprawdzić czy pompuje
Będę robił po pracy w nocy więc wszelkie wskazówki mile widziane
Dziękuje
mkapi

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

Postprzez radex82 » 28 lis 2023, o 16:31

Rozumiem, że sytuacja jest dość pilna, zwłaszcza w związku z nagłym spadkiem temperatury. Oto kilka kroków, które możesz podjąć w celu zdiagnozowania problemu z odpalaniem w zimie:

1.Sprawdź akumulator:

Upewnij się, że akumulator jest naładowany. Niskie temperatury mogą wpływać na wydajność akumulatora.
2.Sprawdź zapłon:

Sprawdź, czy świece zapłonowe są w dobrym stanie. W przypadku niskich temperatur może być trudniej osiągnąć zapłon.
3.Paliwo:

Sprawdź poziom paliwa w baku. W niektórych przypadkach paliwo może zamarzać, co może utrudniać jego przepływ.
4.Sprawdź czujnik położenia wału korbowego (CKP) i czujnik położenia wału rozrządu (CMP):

Uszkodzone czujniki mogą wpływać na zapłon i czas wtrysku paliwa. Wymagane jest ich sprawdzenie.
5.Przewody od pompki paliwa:

Przewody od pompki paliwa mogą prowadzić do zbiornika paliwa. Spróbuj zlokalizować przewody i sprawdzić, czy nie ma żadnych widocznych przecieków.
6.Lokalizacja pompy paliwa:

Początkowo sprawdź w instrukcji obsługi samochodu, gdzie znajduje się pompa paliwa. Często jest ona umieszczona w zbiorniku paliwa. Jeśli masz dostęp do dolnej części samochodu, możesz spróbować znaleźć pompę paliwa w okolicach zbiornika.
7.Sprawdź filtr paliwa:

Sprawdź filtr paliwa, aby upewnić się, że nie jest zatkany. Filtr zatkany może ograniczać przepływ paliwa.
8.Ogrzewanie silnika:

Jeśli masz dostęp do gniazdka elektrycznego, możesz rozważyć użycie ogrzewacza silnika lub blokady silnika na kilka godzin przed próbą uruchomienia auta.
9.Diagnostyka komputerowa:

W przypadku braku postępów warto skorzystać z diagnostyki komputerowej, aby sprawdzić, czy komputer pokładowy nie zgłasza błędów związanych z układem paliwowym lub zapłonem.
Zapraszam na moją stronę. Wejdź na: tworzenie stron www
radex82

Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez mkapi » 28 lis 2023, o 16:50

Problem rozwiązałem
mianowicie sprawdziłem czy paliwo leje i okazało się OK
Akumulator kreci jak wariat Auto zachowywał sie tak ze po długim kręceniu jak by odpalało ale tylko jak trzymałem na rozruszniku
Po puszczeniu kluczyka gasło
obstawiałem , bałem sie regulacji zaworów która az sie prosi
Podłączyłem ELM i pokazywał błąd immobilisation po skasowaniu auto odpaliło i jeździ
Jeżdżę obserwuje

Ale dzięki
mkapi

Województwo: Lubuskie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum