Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

Nakrętki do oryginalnych felg ALU

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".

Postprzez Mewet » 10 mar 2023, o 10:26

Mam prośbę o pomoc i doradzenie w zakresie nakrętek do felg aluminiowych.
Posiadam Colta z 2005 i felgi aluminiowe oryginalne Mitsubishi od polifta - symbol 4250A756.

Aktualnie mam nakrętki identyczne jak o symbolu: MR297927
https://carfat.net/en/parts/MITSUBISHI/MR297927

Pojechałem do wulkanizatora, stwierdził że mam "roklepane giazda" w felgach przez złe nakrętki i takie nakrętki nie mogą być i muszę kupić odpowiednie.

Według katalogu powinny być nakrętki o symbolu: MR910032
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi&grp_id=31&vin=XMCMNZ33ABF007803&area=M60&cat=C601H401D&mdl=Z34A&clf=XNLHL6&cfg_id=1&blk_id=010
Czyli takie:
https://www.drive2.ru/l/6659554/

Byłem w ASO w Krakowie, oglądałem obydwa rodzaje nakrętek i MR910032 od MR297927 różnią się tylko kapturkiem. Gościu od części powiedział że jeśli mam gniazdo stożkowe to mogę na jednych i drugich jeździć. Gniazda w felgach są rzeczywiście zniszczone, ale według mnie są stożkowe.

Pytanie komu wierzyć? Jeśli kupić nakrętki to jakie?
Mewet

Dostał piw: 0
Auto: COLT CZ5 1.3
Województwo: Małopolskie

Postprzez tomchuck » 10 mar 2023, o 21:59

Auto ma swoje lata, wiele razy było pewnie u wulkanizatora który dowalił pneumatem koła, no i z czasem się rozklepały...
Gniazda w oryginale są stożkowe, ale nakrętki które masz bardziej stosuje się do stalówek, a do alu z pełnym stożkiem bez podcięć.
np takie jak te:
https://allegro.pl/oferta/nakretka-do-k ... gJhd_D_BwE
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 512
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum