Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

brak mocy od około 3000obr

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kowal » 23 sty 2022, o 22:10

No i jeszcze te buczenie silnika od około 2500 - 3000obr, które zaczyna się właśnie wtedy, kiedy ten silnik powinien pokazywać na co go stać
kowal

Dostał piw: 0
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez tomchuck » 23 sty 2022, o 23:27

W promieniu 200km od Bydgoszczy to mogę polecić... Siebie samego :D
Z tym że pewnie musiałbyś zostawić auto, bo na doczekaniu takich rzeczy zazwyczaj się nie robi, może być loteria która wymaga wielu testów. No i termin najwcześniej za kilka tygodni.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kowal » 24 sty 2022, o 17:31

tomchuck napisał(a):W promieniu 200km od Bydgoszczy to mogę polecić... Siebie samego :D
Z tym że pewnie musiałbyś zostawić auto, bo na doczekaniu takich rzeczy zazwyczaj się nie robi, może być loteria która wymaga wielu testów. No i termin najwcześniej za kilka tygodni.

Super. Jak moja determinacja nie ustąpi, być może będziesz miał zaszczyt :D naprawić mi gruza.
Narazie jeszcze wymienię pompę paliwa bo kosztuje grosze i poszukam cewek. Dam znać co i jak.
A tak swoją drogą dzięki za zainteresowanie i propozycję.
Pozdrawiam.
kowal

Postprzez bonsao » 24 sty 2022, o 18:23

jak usunąłeś kat to druga sonda za katem może wywalać błąd sugeruje założyć emulator z allegro np.https://allegro.pl/oferta/364-emulator- ... 8130822fc3
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez jabberkonto » 25 sty 2022, o 11:03

Blad faktycznie moze byc od braku kata. Tak samo buczenie. Brak kata powoduje rozne nieprzyjemne dzwieki (np buczenie). A brak mocy faktyczeni moze byc z powodu pompy paliwa. Cewki powodowalaby wypadanie zaplonow co bys czul jako przerywanie pracy silnika.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez kowal » 27 sty 2022, o 16:21

jabberkonto napisał(a):Blad faktycznie moze byc od braku kata. Tak samo buczenie. Brak kata powoduje rozne nieprzyjemne dzwieki (np buczenie). A brak mocy faktyczeni moze byc z powodu pompy paliwa. Cewki powodowałby wypadanie zaplonow co bys czul jako przerywanie pracy silnika.

Zarówno błąd jak i buczenie było jeszcze przed usunięciem kata. Po usunięciu kata buczenie pozostało, jedynie ton zmienił się delikatnie :lol: . Nie wiem czy to dobry pomysł, ale jak moc wróci, to może wstawię strumienicę w miejsce kata.
Pompa paliwa już zamówiona.

A co powiecie na temat czujnika położenia wałka rozrządu? Z tego co wywnioskowałem czytając artykuły w necie, odpowiada on za moment zapłonu i wtrysku paliwa. Może on na wyższych partiach obrotów przekłamywać (gubić impulsy) powodując zły moment otwarcia wtrysku bądź zapłonu, powodując to buczenie. Ojciec mi mówił, że jak miał WSK i przestawił się zapłon to też nie miał mocy i dziwnie chodził.
kowal

Postprzez bonsao » 27 sty 2022, o 21:56

myślałem ze takie rzeczy jak czujnik położenia wałka i wału już sprawdzone przez mechanika. Najlepiej podmiana dla sprawdzenia na sprawna
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kowal » 27 kwi 2022, o 11:18

Witam po dłuższej przerwie.
Wreszcie udało się odczytać kod błędu !!! :taniec:
Tester diagnostyczny Gutmann Macs 42
Kod nr 25 - czujnik ciśnienia powietrza - podpowiedź z testera: "uszkodzony czujnik objawia się spadkiem mocy, zwiększeniem zużycia paliwa, za jego pomocą regulowany jest kąt wtrysku paliwa"
Co do mocy i zwiększonego zużycia paliwa objawy się zgadzają.
Co o tym sądzicie ? Ma to sens ?
Jeżeli tak to wymieniam. Tylko jeden problem. Nie mogę znaleźć w necie tego czujnika, tak jakby go w tym modelu nie było. Do następnej generacji szóstej już są. O co chodzi ?
kowal

Postprzez bonsao » 27 kwi 2022, o 22:11

zdaje się że jest on w przepływomierzu
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tomchuck » 28 kwi 2022, o 22:28

z tego co mi wiadomo czujnik barometryczny w przepływce służy tylko do korekcji zbadanego przepływu ze względu na różnice gęstości powietrza. Ale podstawą do obliczenia dawki jest i tak MAF. Także nie powinien mieć aż tak dużego wpływu na pracę silnika. chyba że cała przepływka jest uszkodzona a po prostu nie wykazało jej błędu. może MAF pokazuje stałą wartość. Tak czy inaczej wymienić musisz całą przepływkę jeśli chcesz zmienić czujnik barometryczny.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez bonsao » 30 kwi 2022, o 15:17

Miałem podobny przypadek w pracy z carismą coś my tam za przepływki nie podmieniali chyba z pięć i nic ? Koniec końcem okazało się że jednak przepływka musiała być o identycznych numerach inne po prostu nie działały mimo że były z carismy o tym samym silniku 1.6 . Wiesz mi Tomchuck że też nie wierzyłem że to wina przepływki że aż może mieć taki wpływ na pracę silnika . No ale jak tako to jeździło z odpiętą przepływką tyle tylko że spalanie straszne .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum