Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

brak mocy od około 3000obr

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kowal » 6 gru 2021, o 18:34

Witam posiadaczy tego wspaniałego autka.
Proszę Was o pomoc.

Pacjent to Colt Cj0 1.6 16V 103KM - 7 lat w moich rękach
Objawy - brak mocy od około 3000obr i pali się Check Engine. Na 2 biegu idzie do około 5500obr i 80 km/h i pseudo odcinka ( w sumie to jej brak), a powinien na "dwójce" pójść do około 6700obr i 105km/h i piękna odcineczka "łututu" :)
Stało się to po tym jak przegoniłem go z 2 tygodnie temu na obwodnicy na IV biegu blisko odcinki ok 6500obr i prędkości 180 - 210km/h na zegarze. Trzymałem go tak dobre kilka minut. Chyba przesadziłem :/ .

Diagnostyka:
Po podłączeniu komputera:
- sondy lambda idealnie
- przepływomierz w porządku
- kąty zapłonu ok
- temperatura cieczy chłodzacej ok
- silniczek krokowy ok
- przepustnica czysta
- NIE UDAŁO SIĘ ODCZYTAĆ KODU BŁĘDU
- błąd skasowano, ale powrócił i pali się do dziś

Następnie w serwisie układów wydechowych został sprawdzony katalizator pod kątem zapchania/przytopienia i jest ok

Dzisiaj mój mechanik, u którego serwisuję Colta od kilku lat, pomierzył kompresję na cylindrach i wyszło perfekcyjnie to jest 13,5 - 14 bar na każdym cylindrze więc usterki typu pierścienie i wypalenie gniazd zaworów wydechowych odpadają.

Dodam tylko że tak od 3000obr jest jakiś taki dziwny dźwięk jakby z układu wydechowego.
Gdyby udało się odczytać błąd może dałby jakąś wskazówkę co jest nie tak.

Nie mam już pomysłu co mogło się stać.
Jakieś sugestie?

POZDRAWIAM
kowal

Dostał piw: 0
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez bonsao » 6 gru 2021, o 21:05

może pompa paliwowa .Ale sugerował bym podmienić przepływkę . Ostatnio walczyłem w pracy z Carisma z podobnym przypadkiem mimo podmiany 4przypływek nic nie dawało .Okazało się jednak przepływka musiał być o takim samych numerach jak ta popsuta inne powodowały ten sam defekt mimo że podmieniane były z podobnych Carism. A próbowałeś odpiąć przepływkę i sie przejechać?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez tomchuck » 6 gru 2021, o 22:55

który rok auta?
Dziwne że masz wgląd w parametry silnika a błędu nie odczytałeś... a usunąć się dało... chyba że usunięty przez odpięcie zasilania.
trzeba zacząć od sprawdzenia tego błędu bo po co szukać po omacku.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kowal » 7 gru 2021, o 00:56

bonsao napisał(a):może pompa paliwowa .Ale sugerował bym podmienić przepływkę . Ostatnio walczyłem w pracy z Carisma z podobnym przypadkiem mimo podmiany 4przypływek nic nie dawało .Okazało się jednak przepływka musiał być o takim samych numerach jak ta popsuta inne powodowały ten sam defekt mimo że podmieniane były z podobnych Carism. A próbowałeś odpiąć przepływkę i sie przejechać?

Testowałem przepływkę multimetrem, tak jak opisane na tej stronie https://easyautodiagnostics.com/mitsubishi/3.0L/maf-sensor-tests-1
Pomierzone napięcia, masa, obroty: jałowe częstotliwość wyjściowa na pinie 4 ok 20Hz, 2500obr ok 70Hz - więc ok.
Na komputerze pokazywało dokładnie tak samo i jeszcze gościu mógł odczytać temperaturę zasysanego powietrza przez wbudowany czujnik w przepływkę. - więc ok

tomchuck napisał(a):który rok auta?
Dziwne że masz wgląd w parametry silnika a błędu nie odczytałeś... a usunąć się dało... chyba że usunięty przez odpięcie zasilania.
trzeba zacząć od sprawdzenia tego błędu bo po co szukać po omacku.

Rok auta to 2002. Złącze OBD II, tego starszego szerszego chyba nie ma już.
Właśnie czekam bo mój mechanik w tym tygodniu odbiera komputer diagnostyczny z serwisu więc może jemu uda się odczytać ten błąd. Jak nie, to podobno w Toruniu w Arpolu serwisie ASO taka przyjemność 160zł.
kowal

Postprzez kowal » 7 gru 2021, o 01:00

@bonsao
Po odpięciu przepływki, auto po odpaleniu, natychmiast gaśnie po 2 sekundach.
kowal

Postprzez Danielo » 7 gru 2021, o 09:34

A taki głupie pytanie, próbowałeś wymrugać błąd po prostu? :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez tomchuck » 7 gru 2021, o 09:38

po 2000r mitsu zrobiło dziwne rozwiązanie w cj, pin 7 obd przechodzi przez moduł immo, a nie idzie bezpośrednio do ecu, być może po to żeby tylko przez MUT się łączył. Ja odpiąłem moduł immo zrobiłem zworkę na pinach i miałem normalnie komunikację przez zwykły elm327. fakt że jednocześnie usuwałem immo programowo, zworkę zostawiłem i już bezproblemowo łączył się zawsze ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Danielo » 7 gru 2021, o 11:28

Fakt, ale Lancer na 2006r miga błędy po zwarciu 1 i 4 pinu także zakładam ze powinno także działać w CJ ;)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez kowal » 7 gru 2021, o 16:32

Właśnie udało mi się "wymrugać" błędy. Czy to normalne że mrugała kontrolka ABS ? Chyba powinna "mrygać" kontrolka Check?
Z mrygnięć wynika, że kody to: 21, 22, 23, 24
Znalazłem na forum że ktoś miał podobne błędy http://coltmania.pl/cj0-cj1a-cj2a-cj4a-dzial-techniczny-f130/check-enginge-bledy-22-24-t5168.html
Czyżby komputer ABS "nie widział" prędkości poszczególnych kół i dla mojego bezpieczeństwa "zwolnił" - odciął część mocy auta ??
kowal

Postprzez tomchuck » 7 gru 2021, o 22:19

skoro check nie mrugał to błędów silnika nie sprawdzisz w ten sposób, a błędy czujników abs to norma, jeśli sam abs działa to wszystko ok ;)
Abs nie ma wpływu na sterownik silnika.
Danielo napisał(a):Fakt, ale Lancer na 2006r miga błędy po zwarciu 1 i 4 pinu także zakładam ze powinno także działać w CJ ;)

To dziwny temat, jeśli mruga to nie ma obdII według mnie, bo kody błędów w protokole obdII sa standardowe i oznaczane np. jako P0137 a jak miałby to wymrugać? Jeśli to jdm to jest możliwość że nie ma obdII
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 7 gru 2021, o 22:33

A cewki sprawdzane ?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kowal » 8 gru 2021, o 19:45

bonsao napisał(a):A cewki sprawdzane ?

Silnik odpala dobrze, chodzi równo, cicho, nie szarpie, nie "krztusi się", nie "kicha", nie strzela z wydechu, więc cewki raczej w porządku.

Dodam jeszcze że został wymieniony filtr paliwa i dalej nic.

Od około tych 3000obr pod obciążeniem (wtedy kiedy jadę) niepokoi mnie dziwny dźwięk - jakby silnik miał chrypkę, dochodzący jakby z układu wydechowego, a wcześniej tego dźwięku nie było gdy było wszystko dobrze. Poza tym po wpisaniu w googlu frazy - "brak mocy na wysokich obrotach" można odnaleźć post kogoś kto miał podobny problem tylko w Hondzie Civic. Stało mu się dokładnie tak jak mi, po tym jak przegonił auto. Okazało się, że przyczyną była jakaś oberwana przegroda w tłumiku końcowym. Kto by pomyślał.

Jak sprawdzić drożność/przepustowość/wydajność układu wydechowego?
Czy po podłączeniu komputera da się odczytać taki parametr jak ciśnienie paliwa? - może to pompa paliwa - chociaż wątpię
kowal

Postprzez bonsao » 8 gru 2021, o 22:37

Nie bardzo czaję o co ci chodzi i co oczekujesz skoro wszelkie sugestie ignorujesz i wiesz lepiej . Skoro pali ci się Check engine to zaczni od diagnostyki komputerowej jak sugerował Tomchuck . A reszta to już tylko wróżenie z fusów zwłaszcza przez internet .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kowal » 8 gru 2021, o 23:48

bonsao napisał(a):Nie bardzo czaję o co ci chodzi i co oczekujesz skoro wszelkie sugestie ignorujesz i wiesz lepiej . Skoro pali ci się Check engine to zaczni od diagnostyki komputerowej jak sugerował Tomchuck . A reszta to już tylko wróżenie z fusów zwłaszcza przez internet .

"wszelkie sugestie ignorujesz"

Kolega @Danielo zasugerował abym "wymrugał" błąd, więc zaraz jak tylko miałem wolną chwilę to zrobiłem.
Ty zasugerowałeś mi abym sprawdził cewki, więc więc zaraz jak tylko miałem wolną chwilę i się ściemniło, maska w górę, odpalam silnik, i wodą z atomizera w okolice cewek czy nie przeskakują iskry. Dodatkowo sprawdziłem w necie typowe objawy uszkodzonych cewek, stwierdzając, że u mnie nie występują
Każdą sugestię analizuję i w miarę moich możliwości sprawdzam, na co jest dowód, w postaci moich odpowiedzi.

Więc moje pytanie do Ciebie: czy nadal uważasz, że wszelkie sugestie ignoruję ?
Bo ja sprawdzam forum kilka razy dziennie w nadziei, że ktoś podsunie mi kolejną.

Wiem że mój przypadek jest dziwny i podejrzewam że odpowiedź zagadki będzie w stylu "nie do wiary", a jednak.
Pozdrawiam.
kowal

Postprzez bonsao » 9 gru 2021, o 21:04

A w końcu pali ci sie checkengine ? NIe gaśnie jak zapalisz silnik ? Bo już zgłupiałem
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kowal » 22 sty 2022, o 17:33

Witam po dłuższej przerwie.
Co zostało zrobione o ostatniego razu:
- wymieniłem sondę lambda tą przed katalizatorem
- podmieniłem przepływomierz dokładnie od takiego samego mitsu jak mój numer przepływki E5T08371 ten sam
- sprawdzono rozrząd
- usunięto kata - nie był nadtopiony, zapchany, wyglądał jak nówka
- wydech drożny
- filtr paliwa, powietrza wymieniony
- kompresja:
1cyl 14-13,5
2cyl 13,5-14
3cyl 13,5-14
4cyl 13,5-14
Silnik na obrotach jałowych pracuje równiutko, cichutko - więc cewki i wtryski wykluczone
Na postoju wkręca się tak do 6000 obr i brak odcinki
Podczas jazdy pod obciążeniem podczas przyspieszania, od ok 3000 obr pojawia się dziwne buczenie silnika
Mechanik nie ma pojęcia co jest.
Na komputerze brak błędu, parametry ok, check engine pali się cały czas
Panowie pomóżcie bo mi już ręce opadają.
kowal

Postprzez tomchuck » 22 sty 2022, o 20:55

"Na komputerze brak błędu, ale check sie pali cały czas"
Czyli jest jakiś błąd, a mechanik lipny w takim razie.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 23 sty 2022, o 10:28

Ja tak jak tomchuck sugeruje sprawdzić błędy bo skoro się pali check engin to pewnie są . Stawiam na pompę paliwa lub cewki tyle zostało do sprawdzenia . Tylko na boga nie sprawdzaj tych cewek wodą jak ostatnio , spróbuj je zwyczajnie podmienić od innego sprawnego auta podobne sa pewnie w carisma a nawet kup sobie ze dwie na zapas .Ale zaczyni o tego pierwszego czyli jak wszyscy sugerują od sprawdzenia błędów

a tym bym raczej się nie sugerował "Silnik na obrotach jałowych pracuje równiutko, cichutko - więc cewki i wtryski wykluczone"
coś ewidentnie nie wyrabia pod obciążeniem
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kowal » 23 sty 2022, o 22:02

Witam.
Dziękuje Wam za to, że jeszcze chcecie mi pomóc, bo ja już wymiękam.

Wracając do tematu.
Samochód został podłączony pod 3 komputery:
Pierwszy: brak błędów w sterowniku pomimo palącego się CE, odczyt parametrów silnika ok. Diagnoza: sprawdzić katalizator i EGR
Usunięto kata, sprawdzono EGR
Drugi: brak błędów w sterowniku pomimo palącego się CE. Diagnoza: przepływomierz - pokazuje za mało gram powietrza
Podmieniłem przepływomierz - wyjęty od sprawnego rozbitego samochodu, więc na 99% ok
Trzeci ASO: :kciuk: zleciłem odczyt błędu i zasugerowałem aby sprawdzili przepływomierz. Diagnoza: brak błędów w sterowniku pomimo palącego się CE, przepływomierz ok. Diagnosta zasugerował wymianę sondy lambda bo mu wykres coś nie pasował lub "lejące wtryski" Na moje pytanie która sonda, diagnosta odpowiedział że nie wie, najlepiej obie. Na moje pytanie czy odczytał błąd, odpowiedział, że błędu nie ma i CE już się nie pali i jest w porządku. Na moje pytanie, jak skasowali ten błąd, odpowiedział, że zdjęli klemę z akumulatora. Nie powstrzymałem śmiechu. No ale dobra wtedy ja mu mówię, że i tak jak ujadę kilka kilometrów, CE znów się zapali, więc jakiś błąd musi być. Wtedy on powiedział mi tak jak wcześniej że sondy albo wtryski.
Wymieniłem sondę, ale tylko tą przed katem na Denso (taką samą jak wymieniałem ze 3 lata temu ok 50 tyś km), za katem nie została wymieniona gdyż mechanik zasugerował mi, że ta druga jest tylko od kata, a ta pierwsza jest znacząca bo wpływa na mieszankę paliwowo-powietrzną.
Wtryski??? - no właśnie, co z nimi? Czy to możliwe w benzyniaku?

Podsumowując: Nikomu do tej pory nie udało się odczytać błędu, a CE jak się pali tak się pali.
Zdejmuję ujemną klemę z aku, czekam jakąś minutę, zakładam, CE nie pali, odpalam silnik, jadę kilka kilometrów i się zapala. Może tak jak niektórzy handlarze wezmę czarnego markera i zamaluję kontrolkę CE :lol: i po problemie :lol:

Zupełnie poważnie: czy możecie polecić mi kogoś kto ogarnie temat, może być w promieniu 200km od Bydgoszczy bo bardzo zależy mi na tym samochodzie, może wizualnie już dupy nie urywa, ale podłoga zdrowa, nowe opony, nowy rozrząd z pompą wody, nowe dobre łożyska z przodu SKF, nowe końcówki drążka, łączniki stabilizatora, silnik jak wynika z pomiaru kompresji zdrowy. Wsadziłem w niego z 2500zł przez ostatni rok i chciałbym go jeszcze poujeżdżać bo frajda z jazdy świetna. Kocham jeździć tym samochodem. Przez 8 lat jak go posiadam niejednokrotnie wywoływał banana na twarzy, wyrzut adrenaliny i nigdy mnie nie zawiódł.
kowal

Postprzez kowal » 23 sty 2022, o 22:07

Aha. Tak jak piszecie mogę jeszcze podmienić cewki i pompę paliwa, ale najpierw tak jak sugerujecie, chciałby odczytać TEN CHOLERNY BŁĄD
kowal

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum