Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[ CAO 1.3 ] Montaż centralnego zamka i elektrycznych szyb

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kuberson » 7 gru 2016, o 21:33

Cześć. Chciałbym założyć w Colcie Mileny ( cao 1.3 95rok ) oryginalny centralny zamek i elektryczne szyby. Co do szyb to sprawa wydaje mi się w miarę prosta. Zamówiłem już elektryczne mechanizmy oraz tapicerkę drzwi z przełącznikami, potrzebne będą mi jeszcze zapewne wiązki z drzwi i to wszystko czy coś jeszcze ?

Nie orientuję się natomiast za bardzo jak założyć centralny zamek. Czy wiecie może jakie części do tego potrzebuję ? Domyślam się, że siłowniki i również wiązki. Co jeszcze ?

Jak ktoś już coś takiego robił i ma zdjęcia z prac to proszę podrzucić :)
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 31
Auto: Colt CA0 1.6
Województwo: Łódzkie

Postprzez bonsao » 8 gru 2016, o 09:52

sterownik i pilota aby Milence było wygodniej :D Ale masz na myśli oryginalny centralny zamek czy te uniwersalne? Nie pamietam dokładnie ale zdaj sie że zamek z siłownikiem różnił się od tego bez i czy dało się siłownik zamontować do zamka bez .Na pewno potrzebujesz jeszcze przekaźnik centralnego taki czerwony pod kierownica poniżej na foto .
sterowanie zamkiem dwie masy brązowo-czarny z kreską srebrna zamknij,brązowo-czerwony z kreską srebrną otwórz do złapania w 13-to pinowym czarnym konektorze dochodzącym do czerwonego modułu zamka pod kolumną kierowniczą.

Centralke sterujaca zamkiem znajdziecie zdejmując dolną osłone po lewej stronie kierownicy pod nogami kierowcy.
Obrazek
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Postprzez kuberson » 8 gru 2016, o 20:00

bansao pilota też się dokupi ale to na samym końcu. Na myśli mam oryginalny zamek a nie chinola bo z tym później same problemy. Czyli muszę kupić całe klamki z siłownikami i poprzekładać wkłady zamka żeby mieć jeden kluczyk do wszystkiego ? dobrze myślę ? Jeśli chodzi o kable to jak wrzucę wiązkę w drzwi pod centralny zamek to już chyba nic więcej tam ciągnąć nie muszę no nie ?

Moglibyście pomóc mi zrobić listę części potrzebnych do montażu tych szyb i zamka ? Ja wypiszę to co wydaje mi się potrzebne, poprawcie mnie lub dopisujcie co jeszcze :)

El. Szyby:
- mechanizmy
- wiązki
- boczki pod el.
- przelączniki

Centralny zamek:
- siłowniki z klamkami czy niekoniecznie ?
- wiązki
- przekaźnik
kuberson
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 31
Auto: Colt CA0 1.6

Postprzez bonsao » 8 gru 2016, o 20:25

kuberson napisał(a):bansao pilota też się dokupi ale to na samym końcu. Na myśli mam oryginalny zamek a nie chinola bo z tym później same problemy. Czyli muszę kupić całe klamki z siłownikami i poprzekładać wkłady zamka żeby mieć jeden kluczyk do wszystkiego ? dobrze myślę ?

nie potrzebny tylko ten element do którego jest przymocowany siłownik Ten elemet co zatrzaskuje drzwi w samochodzie do niego jest przymocowany silownik Jak znajde fotki to wrzucę
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II

Postprzez An-2 » 29 lis 2021, o 15:56

Obok czerwonego modułu do drzwi jest przekaźnik od szyb sterowania, więc można odrazu szybami sterować przez pilota tylko gdzie się podłączyć do którego pinu?
An-2

Dostał piw: 0
Auto: Mitasubisi Colt 1,6 113 KM
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Danielo » 30 lis 2021, o 08:13

Ostatnio montowałem wszystko właśnie w 1.3. A szyby z pilota to nie taki łatwy temat ze podłączasz jedne pin i koniec ;)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez An-2 » 30 lis 2021, o 22:36

To jak robiłeś to kolego to podziel się jak i gdzie się podłączyć.
An-2

Dostał piw: 0
Auto: Mitasubisi Colt 1,6 113 KM
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Danielo » 1 gru 2021, o 09:02

Montowałem tylko elektryczne szyby, zamek, lusterka no i oczywiście montowałem wiązkę której nie było. Domykanie to dużo zabawy, trzeba mieć centralkę do domykania i podłączyć się pod każdy silnik w kazdych drzwiach.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum