Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ C50-C51A-C52-C58A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C50] SWAP hamulców i zmiana rozstawu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1988 - 1992 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez bonsao » 2 lip 2021, o 21:32

Jeszcze jedno ale .Z tego co pamiętam to przekładałem drążki kierownicze z maglownicy bez wspomagania do maglownicy ze wspomaganiem bo były za krótkie . U mnie był swap maglownicy na ta ze wspmaganiem
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez pepewmm » 3 lip 2021, o 11:08

Jarzmo samo pasowało by tylko piasta jest większa zobaxze całą zwrotnice bo od Space wagona pasuje tylko koła wystają z 20 mm poza obrys auta i kąt pochylenia inny ale jeździło się fajnie tylko po 2 km opony do wymiany rozwaliłem o nadkola przez dziury
pepewmm

Dostał piw: 0
Auto: Mirage 1990 1.3 outlander l
Województwo: Śląskie

Postprzez pepewmm » 3 lip 2021, o 11:10

Ja wpakowałem elektryczne wspomaganie z corsy b bo nie było a na moim silniku nie ma szans zamontować pompy
pepewmm

Postprzez pepewmm » 3 lip 2021, o 21:24

Z Space wagona pasują zwrotnice tylko koła wystają poza obrys auta i kat pochylenia inny fajnie się jechało tylko po 2 km oponydo wymiany bo rozwaliłem o nadkola
pepewmm

Postprzez bonsao » 3 lip 2021, o 21:53

u mnie były felgi 15" ET35 opony 195/50 i nic nie wystawało ani nie było problemów z ustawieniem zbieżności Obrazek
Obrazek
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez grzesiopol » 12 sie 2021, o 23:04

Jakby ktoś chciał bez zmiany rozstawu to dobry swap jest taki: zwrotnica kompletna z piastą z przedliftowej Carismy - dolne gniazdo wahacza musi być nieskręcane, zaciski przednie Galant rekin przedfift (MB950176) pod tarcze 276 mm, tarcze przód Galant nr MR389725, piasty tył z Colta C50 GTI, zaciski tylne Colt C50 GTI, linki hamulca ręcznego tarczowego. Serwo z Galanta E50. Taki set działa diabelnie. Tylko, że felga wtedy minimum 15 cali.

Ewentualnie można by sprawdzić do tej Carismowej zwrotnicy czy nie podejdą piasty na rozstaw 4x110.
grzesiopol

Dostał piw: 33
Auto: C51A 2.0 V6
Województwo: Lubelskie

Postprzez bonsao » 13 sie 2021, o 18:00

a z czeko miała by być ta piast 4x110 ? Bo w Mitsubishi było 4x114 lub póżniej 4x100 juz nie wspominam 5x114 i dotego problem z dopasowaniem przegubu jesli piasta będzie z innej marki auta
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kisiello » 13 sie 2021, o 21:29

Pewnie literówka się wkradła z tym 4x110 a w zasadzie cyfrówka :D
Ja u siebie zmieniłem rozstaw na 5x114 i piastę mam z fto, półosie z colta GTI i przeguby pasują bez żadnego problemu z colta GTI :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez grzesiopol » 16 sie 2021, o 15:24

Tak zgadza się 4x100. Z tym FTO to i tutaj mi ktoś podpowiadał o takiej zamianie rozstawu.
Co do piasty to ja wrzuciłem lewą oryginalną z Galanta i była plug&play do carismowej zwrotnicy a prawą skracałem w Toruniu (oczywiście też pasowała).
grzesiopol

Dostał piw: 33
Auto: C51A 2.0 V6
Województwo: Lubelskie

Postprzez pepewmm » 21 sie 2021, o 13:46

Tylko u mnie piasta nie pasuje inne ułożyskowanie tzn mirage ma mniejsze lozyska
pepewmm

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do C50-C51A-C52-C58A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum