Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Przekładka silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Przekładka silnika

Postprzez tomkeygreen » 12 maja 2021, o 08:20

Cześć. Proszę was o poradę , sugestie odnośnie wyjęcia silnika. Kupiliśmy dawce budy w tej samej konfiguracji silnikowej (1.6 16V) tyle, że w nim silnik padaczka . Czy wytarganie silnika wraz ze skrzynią to duży problem ? Jestem "mechaniczny" ale przy aucie aż takiej operacji poważnej nigdy nie robiłem . Czy raczej odradzacie mi samodzielne podjęcie kroków ? Będę wdzięczny za sugestie i porady.
Tomkey.
tomkeygreen

Dostał piw: 9
Województwo: Mazowieckie

Przekładka silnika

Postprzez tomchuck » 12 maja 2021, o 08:28

raczej sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie... nikt tu nie wie jak bardzo mechaniczny jesteś, czy masz żurawia żeby silnik wyjąć górą, lub dostęp do podnośnika żeby dołem wyszedł.
jeśli chodzi o samo rozkręcanie, to możesz sobie zrobić zdjęcia lub filmik nagrać z rozbiórki żeby w razie czego mieć podgląd jak co było.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Przekładka silnika

Postprzez tomkeygreen » 12 maja 2021, o 10:08

Planowałem wyjąć górą u siebie w garażu. Mam wyciągarkę łańcuchową i mase chęci. Pisząc "mechaniczny" miałem na myśli ,że zagadnienia mechaniki nie są mi obce ale nie naprawiam samochodów . Pytanie jest z serii czy pchać się w to i czy dam radę . Wiem ,że to masa rozbierania i potem składania. To mnie nie przeraża. Pytanie padło po to by czegoś nie spier...ć przy wyjmowaniu.
Wyjęcie silnika z obu samochodów i włożenie do jednego to ok 2500 na dzień dobry, a przy okazji zrobię cały serwis typu rozrząd, paski etc. więc jest na co wywalać kasę.
TK
tomkeygreen

Przekładka silnika

Postprzez jabberkonto » 12 maja 2021, o 16:11

W takim razie bierz sie do roboty... W koncu to tylko kilkanasice/kilkadziesiat srubek do odkrecenia i przykrecenia w odpowiedniej kolejnosci :) Bedziesz mial satysfakcje i nauczysz sie czego nowego.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Przekładka silnika

Postprzez jerrylos » 12 maja 2021, o 23:19

Odkrec dolną płoze, a pozniej poduszke silnika i skrzyni i silnik w górę.
Uprzednio nie zapomnij o wezach od nagrzewnicy, wezach paliwowych, przewodzie od sprzegla, lince gazu.
Pompy wspomagania nie rozlaczaj, odkrec ją w calosci od silnika.
Wyjmij sobie chlodnice by jej nie uszkodzic.
Elektryke silnika odepnij i wyrzuc na lewy blotnik.

To tak na szybko
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Przekładka silnika

Postprzez tomkeygreen » 16 maja 2021, o 09:58

Najbardziej mnie nurtują półośki. Jak je odłączyć od skrzyni ? Pod manżetami są przyrzykręcone czy jakieś zabezpieczenia są ? Wole zapytać o wszystko zanim coś spier..... ;-)
No i znalazłem jaki tutorial jeszcze odnośnie targania silnika tylko nie wiem o którego Colta chodi :-D

Generalnie sprawa jest prosta, wystarczy odpiąć wszystko co łączy silnik z budą……

Moja marszruta – kolejność praktycznie dowolna (prawie)
-1. Odłączamy i wyjmujemy akumulator
0. Odkręcamy maskę – to 4 śruby + jeden wężyk, a dostęp do tyłu silnika jest prostszy jakieś 163 razy…
1. odłączamy dolot, wyjmujemy puszkę filtra powietrza całą
2. odłączamy wszystkie kostki elektryczne (czujniki, wtryskiwacze, wszystkie
śrubki mocujące wiązkę z silnikiem – odkładamy wiązkę na szybę przednią przyciskając wycieraczką, żeby nie przeszkadzała
3. odłączamy linkę gazu i analogicznie jak wiązkę upinamy przy szybie
3,5. Odłączamy węże paliwowe: doprowadzający przy filtrze paliwa i przelewowy na końcu listwy paliwowej
4. spuszczamy płyn z chłodnicy (kranik), odłączamy i wyjmujemy chłodnicę (2 węże + rurka do zbiorniczka + kostka elektryczna przy wentylatorze)
5. odłączamy węże łączące silnik z nagrzewnicą – ja odpinam przy silniku, ale są tacy co preferują przy nagrzewnicy
6. odkręcamy pompę wspomagania (całą nie spuszczając płynu) i przymocowujemy ją do podłużnicy, żeby nie przeszkadzała
7. odłączamy alternator, czujnik ciśnienia oleju
8. proponuję kolejny karton na śrubki i drobiazgi
9. odłączamy wodziki biegów od skrzyni
10. odkręcamy wysprzęglik, rurkę stałą od skrzyni, zabezpieczamy, żeby nie wypadł tłok i odkładamy jak najdalej się da
11. odłączamy czujnik wstecznego, odkręcamy rozrusznik i rzucamy go na kablach tak, żeby nie przeszkadzał później
12. spuszczamy olej ze skrzyni
12,5. Odkręcamy linkę prędkościomierza (palcyma odkręcamy moletowaną osłonkę, nie śrubkę od skrzyni!!!!)
13. Wyjmujemy półosie – metoda:

odkręcamy koło
wyciągamy zawleczkę z śruby przegubu
zakładamy koło, opuszczamy i luzujemy nakrętkę (łatwo nie pójdzie )
zdejmujemy koło, odkręcamy amor od zwrotnicy
wypinamy podważając małym łomem przegub wewnętrzny
wymanewrowujemy półoś na zewnątrz odciągając zwrotnicę
14. powtarzamy pkt 13 dla drugiej półosi
14,5. Odłączamy rurę wydechową – najłatwiej od kolektora wydechowego na tzw. portkach. (3 śruby + 1 mocująca rurę do bloku silnika)
15. odkręcamy łapę mocującą skrzynię do poduszki, wyjmujemy przetyczkę i wyciągamy ją na zewnątrz
16. podstawiając podnośnik trapezowy pod miskę, wyjmujemy poduszkę od strony rozrządu
17. mocujemy zblocze i dźwig
18. napinamy łańcuchy
19. odkręcamy i wyjmujemy pozostałe 2 przetyczki z poduszek
20. wymanewrowujemy silnik do góry w kolejności:

skrzynia w dół, silnik max w górę
jak miska olejowa minie podłużnicę, prostujemy na zbloczu, przesuwając silnik za samochód
jak wyjdzie skrzynia, wyciągamy dźwig z zespołem napędowym i gotowe

No to tyle chyba. Będę działał powoli i ostrożnie.
T.
Ostatnio edytowano 17 maja 2021, o 07:43 przez tomkeygreen, łącznie edytowano 1 raz
tomkeygreen

Przekładka silnika

Postprzez jerrylos » 16 maja 2021, o 22:47

Ładnie, ładnie :)
Tylko punkt 16 pomiedzy miske, a lewarek podłóż deske
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Przekładka silnika

Postprzez LHP » 22 maja 2021, o 13:40

Pryz skrzyni jak odepniesz manszetę to po prostu wysuniesz pół os z przegubu który zostanie w skrzyni dzięki czemu nie wycieknie olej ;)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum