Przejdź do zawartości

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
    • Regulamin • • • FAQ

[CZT] Olej silnikowy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".

[CZT] Olej silnikowy

Postprzez yec » 9 maja 2019, o 15:42

Witajcie w ten zimny majowy dzień. Pytanie.

Jaki olej lejecie do swoich CZT?

Instrukcja zaleca 10w40(albo 30?). Informacje ze stron internetowych specjalizujących się w olejach 5w30.
yec

Dostał piw: 1
Auto: CZT
Województwo: Świętokrzyskie

[CZT] Olej silnikowy

Postprzez poziom1989 » 9 maja 2019, o 19:42

Do tej jednostki zalecam olej PAO np. Meguin Super Leichtlauf 5W-40. Auto po modach ok. 220 KM, zlecilem wykonanie analizy przepracowanego oleju, wyszla bardzo dobrze. Olej mozna dostac w dobrej cenie na Kolega Berlin.
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

[CZT] Olej silnikowy

Postprzez Fighter001 » 10 maja 2019, o 09:54

Miałem zalany 0W40 neste, teraz zalalem 10w40 mitasu tak jak instrukcja zaleca i o ile silnik pracuje ciszej to temperatura oleju jest wyższa, przy jeździe na limicie po autostradzie dochodzi do 115 stopni, na neste w takich samych warunkach nie doszło do 110 więc polecam 0W40 dobrej firmy.
Fighter001

Dostał piw: 6
Auto: CZC+T
Województwo: Dolnośląskie

[CZT] Olej silnikowy

Postprzez kanapa » 10 maja 2019, o 17:37

Zalecany tam jest 10w30 do Ralliarta.
http://www.mitasuoil.com.pl/produkty/si ... 1217833347
Do clona też mam w oryginalnej instrukcji SAE 10W30. Podobno pózniej była aktualizacja na SAE 5w40.
Warunek - spełniające normy 229.1, 229.3 or 229.5 ustalone przez jaśnie wielmożnie MB. :aloha:
2005 - 177 KM / 2018 -201 KM Smartklub.pl
kanapa

Dostał piw: 2
Auto: Clon Colta i Służbowóz
Województwo: Pomorskie

[CZT] Olej silnikowy

Postprzez GREGORY » 10 maja 2019, o 21:24

ja zalewam 300v Motula 5W40
GREGORY

Dostał piw: 9
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie