Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] świeci się kontrolka silnika

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Redwitch » 5 sie 2020, o 18:22

Witam serdecznie. Jestem tu nowa i od razu problem. Colt czc cabrio 2006. Najpierw padł podnośnik szyby prawy tył, wymontowany, następnie po opuszczeniu szyby prawy przód już nie da się jej podnieść i równocześnie zapaliła się kontrolka silnika. Mikus działa normalnie, nie stracił na mocy ani obrotach. Czy jest możliwe , ze to jest jakoś połączone czy to dwie różne usterki ? I co z tym zrobić ?
Redwitch

Dostał piw: 0
Auto: Colt CZC
Województwo: Śląskie

Postprzez Usucki » 9 sie 2020, o 20:53

Nie, nie są połączone. To dwie różne rzeczy. Ten wyjątkowy colt w cabrio ma problem z elektryka drzwi. Będziesz miał z tym sporą zabawę. Co do kontrolki silnika. Ktoś musi podpiąć kompa do auta i zobaczyć co to
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3

Postprzez Redwitch » 1 gru 2020, o 17:34

Z szybami sobie poradziłam, natomiast ciagle jest problem ze świecącą kontrolką silnika.Był podpinany do kompa i raz ,że to zaworek powietrza dolotowego innym razem przepustnica. Pojawiły się też problemy z mocą, więcej niż 30 nie jechał. Po wymianie przepustnicy póki co nie ma problemów ze spadkiem mocy choć nadal mam wrażenie jakby go coś stale dusiło. Pan mechanik chyba już teraz wyłączył kontrolkę na stałe (nie zapala się po przekręceniu kluczyka) ale nadal jest sygnał dźwiękowy.Czy ktoś może polecić rozsądnego i znającego colta mechanika w Katowicach albo okolicy ?
Redwitch

Postprzez GREGORY » 2 gru 2020, o 13:46

najtaniej wyjdzie kupić interfejs obd (ok50pln) i zobaczyć kody błędów, Lub w tym przypadku podjechać do innego gościa, który może potwierdzić że ten mechanik wyłączył kontrolkę - jeśli wyłączył ją celowo bez Twojej wiedzy nie popuściłbym mu.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Danielo » 2 gru 2020, o 14:32

Dokładnie to samo chciałem napisać, jeśli mechanik celowo ja wyłączył bądź po prostu uszkodził żeby nie świeciła to na pewno jakiś paragraf. Bez sygnalizacji błędów można uszkodzić silnik, auto, lub nawet spowodować wypadek na drodze.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Marco1973 » 2 gru 2020, o 17:17

ale że jak to tak można wyłączyć kontrolkę? da się w ogóle?
Marco1973

Dostał piw: 3
Województwo: Łódzkie

Postprzez Redwitch » 2 gru 2020, o 19:56

Nie wiem czy można wyłączyć ale faktem jest ,że wcale nie świeci. Nawet przy przekręceniu kluczyka kiedy świecą wszystkie inne, a sygnał dźwiękowy nadal się pojawia i nie wiem do czego miałabym go dopasować. Nie wiele niestety mi mówi "interfejs obd", dlatego zapytałam czy ktoś może kogoś polecić bo już mi ręce opadają.
Redwitch

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum