Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Organizacja forum ‹ Ogłoszenia
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Mała, coltmaniowa rewolucja

Regulaminy, nowości na forum i sprawy organizacyjne.
Odpowiedz

Postprzez Schizo » 27 maja 2020, o 23:05

Cześć,

Przymierzałem się od dłuższego czasu, aby dokonać zmian na naszym forum.
Ze względu na to, że mam dość dużo innych zajęć coltmaniowych, których nie widać na pierwszy rzut oka oraz tych poza coltmaniowych, było mi cholernie ciężko usiąść, aby ogarnąć temat kompleksowo, bez robienia tego na przysłowiowym kolanie.
W sumie to nie do końca wiem od czego zacząć, aby mój przekaz był w pełni przejrzysty i jasny, ale mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualny chaos.

Zacznijmy może od spraw spoza forum:

1.) Poprosiłem o wygaszenie grupy Coltmania.pl na Facebooku. Z tego co wiem to ma ona zostać zarchiwizowana 1 czerwca i z tego miejsca chciałbym za to podziękować.
Być może dla niektórych z Was jest to sprawa dość kontrowersyjna, dlatego też sprawę wyjaśnię. Grupa ta powstała jakieś 10 lat temu.
Był to czas kiedy forum miało dość poważne problemy z działaniem, które niestety się pogłębiały. Wtedy była to dobra furtka awaryjna, która z racji częstych awarii spowodowanych niestabilnością serwera oraz samą fascynacją nas wszystkich fenomenem FB, nie była ruszana.
Z biegiem czasu jak FB zyskiwał na sile tak traciliśmy stale odwiedzających użytkowników na rzecz Facebooka, w tym też tej grupy.
Biorąc pod uwagę słabnącą popularność forów internetowych, grupa ta aktualnie była metaforą ucinania gałęzi, na której się siedzi.
Z jednej strony była to reklama forum, jednak spotykałem się z przypadkami, gdzie jako główne forum traktowana była właśnie tamta grupa, a co za tym idzie - nie spełniało to swojego zadania. Mam nadzieję, że część z Was, której ta akcja nie przypasowała, z czasem to wszystko zrozumie i zaakceptuje. W razie czego, jestem otwarty na rozmowę i pełniejsze wytłumaczenie sprawy na zlocie, na który serdecznie zapraszam.
Mam też nadzieję, że nie będą powstawały kolejne takie inicjatywy - tu akurat mam możliwość ruszenia sprawy, aby to usunąć, ale wolałbym uniknąć upierdliwości i zbędnych nieporozumień.

2.) Wygasiłem grupę Coltmanii, na której byłem administratorem (nawet nie wiem kiedy dostałem takie uprawnienia).

3.) Zgłosiłem Facebookowi jeden fanpage, który używał nazwy Coltmania.pl - docelowo będzie on skasowany. Co prawda nie ma tam za dużo ludzi, ale niestety często ludzie próbując oznaczyć nasz oficjalny profil, oznaczali ten opuszczony od X czasu i nie zyskiwaliśmy na tym kompletnie nic.

To chyba tyle, jeżeli chodzi o Facebooka.

Jeżeli chodzi o samo forum to poruszę kilka spraw, które mogły Was denerwować.
Pierwsza sprawa to cenzurowanie przekleństw czy też ich usuwanie z wypowiedzi. Z racji, że jest to forum motoryzacyjne, a nie forum języka polskiego, zrezygnujemy z takich działań. To czy ktoś przeklina, to jest jego indywidualna sprawa, a czepianie się tego z naszej strony to było dziadostwo.

Kolejna sprawa to dostęp do giełdy. Dotychczas trzeba było mieć u nas konto miesiąc oraz posiadać minimum 50 postów na swoim koncie. Te posty nie naliczały się we wszystkich działach, tak więc koniec końców osoba zainteresowana sprzedażą fajnego auta czy ciekawych części była skazana na to, aby klepać bez sensu posty i nabijać licznik albo po prostu rezygnowała i wychodziła stąd pokazując z reguły mi środkowy palec. W sumie to się nie dziwię.
Docelowo wymagania te zostaną zniesione, bo ani nie wnosi to nic dobrego ani też nie grozi nam nagły nalot handlarzy, którzy zasrają całe forum ulepami itd. Zresztą, każdy ma swój rozum i raczej będzie widział kiedy dana osoba się zarejestrowała, jaki jest jej staż i ewentualne ryzyko będzie brała na klatę.

Następna rzecz to częste posty z problemami ludzi w nieodpowiednich działach - zazwyczaj obrywało się działom, w których prezentowane są auta. A nawet jeżeli ktoś wiedział aby nie wrzucać tam swojego problemu to stawał przed wizją doboru właściwego działu, w którym mógłby przestawić swój problem.
Docelowo dokonam zmiany, która będzie polegała na utworzeniu nowych działów, które będą dedykowane każdemu modelowi (CA, CJ itd.)
Wątki będą leżeć w działach, które odpowiadają za dany model auta, przez co osobom zainteresowanym danym modelem będzie też łatwiej przebierać w tematach, w których będą w stanie udzielić rzetelnej odpowiedzi i pomóc.
Następnie, działy te przesunę w wyższą część forum, aby osoby wchodzące rozwiązać problem na naszym forum nie musiały zjeżdżać aż tak daleko w dół - przez co też zminimalizujemy ryzyko pomyłek, przez które powstają nieporozumienia, czasem niemiłe uwagi czy po prostu robota dla kogoś, kto ma uprawnienia moderatora.
Na początku rozwiązanie to może sprawić, że każdy krótko mówiąc się wkurwi, ale w dalszej perspektywie ułatwi to każdemu życie.

Co do działów technicznych to myślę jeszcze nad jedną opcją - mianowicie, są u nas na forum osoby, które nie jeżdżą tylko Coltami czy w ogóle Mitsu, ale posiadają inne auta. Co Wy na to, aby utworzyć dział ogólnotechniczny dla aut nie będących autami Mitsu a jednak będących autami naszych klubowiczów/forumowiczów? Osobiście uważam, że warto pomagać i że dobrze byłoby taką opcje rozważyć. W końcu sami wiemy jak jest na zlotach - ktoś wpada VW czy jakąś inną furą to nie obrzuca się go gównem a darzy szacunkiem jak całą resztę :)

Kolejna kwestia to temat rzeka, przez który też trochę osób rezygnuje z rezydowania na forum. Myślę nad tym aby na razie na test uruchomić opcję wrzucania fotek aut z poziomu naszego forum, na nasz serwer. Opcja ta domyślnie miałaby działać w dziale z naszymi autami. Na pewno musiałby być jakiś limit wielkości zdjęcia, bo forum by się długo ładowało jakby odwiedzało je wiecej osób i ładowało po kilka zakładek na raz. Sam zamierzam cały czas korzystać z zewnętrznego hostingu zdjęć, bo dla mnie to nie problem, ale wiem, że są osoby, dla których takie ułatwienie może być czymś na prawdę fajnym.
Przy czym zaznaczam, że wstępnie odpaliłbym to testowo, bo nie wiem jak wpłynie to na pracę forum. Jeżeli nie będzie problemów to zostaniemy przy takim rozwiązaniu.

To chyba tyle, jeżeli chodzi o organizację. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę dawać śmiało - jestem otwarty na rozmowę przy czym zaznaczam, że nie wszystko jestem w stanie rozwiązać czy wykonać, bo moja wiedza jest jednak też ograniczona :)

Przy okazji:

Jeżeli ktoś z dłuższym stażem (najlepiej ktoś, kogo poznałem osobiście) chciałby się pobawić w moderatora to zapraszam do złożenia swojej propozycji na priv.

Jeżeli mamy wśród nas maniaka, który ma miliard fotek fajnych coltów i chciałby pomóc, aby nieco rozkręcić oficjalny fanpage Coltmanii na FB to zapraszam na priv :)

Przyda się też pomoc przy wytypowaniu nieaktywnych kont użytkowników - kryteria nominacji też bym w razie czego chętnej osobie podam na priv. Chodzi o usunięcie tych kont na stałe, aby nieco "odelżyć" bazę i nie karmić się sztucznymi statystykami. Dotychczas całą tą operację brał na siebie Gero, ale jak wiecie, od pewnego czasu nie działa na forum jako admin.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Alkanick » 27 maja 2020, o 23:50

Ja tam jakimś znawcą nie jestem ale brzmi to wszystko dobrze i zachęcająco.

Co do zdjęć, podam może głupi przykład z forum subaru ale tam jest taka wygodna opcja. Zdjęcie można dosłownie przeciągnąć myszką z pulpitu w pole pisania posta i samo się wrzuca. Ładuje jako załącznik czy jakoś tak.
Z tym że to forum jest sponsorowane przez samą markę i mają przez to pewnie bardzo duże możliwości.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez tomchuck » 28 maja 2020, o 07:31

Odnośnie wypowiedzi wyżej, to ja dodam że jakiekolwiek reklamy w nagłówku nikomu by tyłka nie urwały. więc jeśli jakaś firma byłaby chętna na reklamę, to warto to przemyśleć. wieksze wsparcie, to większe możliwości forum. Dawno już o tym mówiłem, ale założenia forum były jednak inne.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Major » 28 maja 2020, o 08:14

W końcu sami wiemy jak jest na zlotach - ktoś wpada VW czy jakąś inną furą to nie obrzuca się go gównem a darzy szacunkiem

Dlaczego nikt nie wspomniał o Captivie? Czy ona nie zasługuje na szacunek jak jakiś VW? :(

Jeśli chodzi o wypociny

Jestem za usunięciem forum fb, fanpage rozwinąć
Przekleństwa jak w codziennym życiu.. Np w warsztacie bez młotka i jebanej trzynastki nie wiele zrobisz.. A większość forumowiczów jest dorosła..

Giełda spoko dla każdego, tylko żeby był ktoś kto spy linki i inne wirusy pilnował..

No i nie wiem jak to zrobisz ale chciałbym więcej czasu na życie a gdzie tam już wgl na forum :(
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe

Postprzez eddie19 » 28 maja 2020, o 08:22

Major, w Mitsu bez 13 zrobisz wszystko. :P
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez BeWu » 28 maja 2020, o 09:39

Podobnie też z trzynastką w Mitsu da się wszystko zrobić ;)

Ja tylko dodam, że o trzymaniu zdjęć na serwerze forum wspominałem lata temu i przyznaję Schizowi absolutną rację — jest to jeden z podstawowych powodów, dla których zrezygnowałem z dalszego wrzucania fotorelacji. Ilość czasu, którą przeznaczałem na uploadowanie zdjęć na zewnętrzne platformy była po prostu zbyt duża, a jak wiadomo z biegiem lat czasu coraz mniej.

Co do pozostałych argumentów — jestem za. Facebook to w dzisiejszych czasach nieszczególnie dobra platforma (delikatnie to ujmując).
Było: BW5A czyli podróbka GTI: +2.7 KM i +1.5 Nm
Jest: 20-letnie auto z przebiegiem 36 tysięcy? Nierealne, a jednak prawdziwe.
I would rather loose by a mile because i built my own car, than win by an inch because someone built it for me.
BeWu
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 137
Auto: 1997 Eclipse GS
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Galping » 28 maja 2020, o 10:17

Co do fotek, opcja będzie bardzo fajna, bo nie zawsze każdy ma czas lub chęci by z fona na kompa a potem na hosta wrzucać i linkować w poście foty. Napewno skróci to całą procedurę + zachęci bardziej do wrzucania zdjęć. Co do usprawnień dobrym krokiem w późniejszym czasie byłoby napisanie apki na fony(rozszerzyło by rozgłos na użytkowników którzy komputerów nie używają)
Galping
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 21
Auto: Mitsubishi Colt CJ1A / CJ4A
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez bonsao » 28 maja 2020, o 11:12

BeWu napisał(a): Facebook to w dzisiejszych czasach nieszczególnie dobra platforma (delikatnie to ujmując).

I za te słowa masz u mnie piwo .
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez Gregg » 28 maja 2020, o 20:14

Major napisał(a):Dlaczego nikt nie wspomniał o Captivie? Czy ona nie zasługuje na szacunek jak jakiś VW? :(

...ale masz k**wa coś do VW gościu malinowy?! :P :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez Usucki » 28 maja 2020, o 21:43

Brawo :D . Dobry pomysł z tym ruszeniem Naszej Coltmaniakowej życi :)
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3

Postprzez Schizo » 29 maja 2020, o 11:07

Cieszę się, że to co przedstawiłem zostało pozytywnie odebrane :-)
Niebawem będę przystępować do pracy, tak więc też odpisze tu na wszystko i na wiadomości prywatne.
Póki co, daje znać że nie umarłem :D

Schizo
Administrator
Administrator

Postprzez bonsao » 29 maja 2020, o 17:45

Dobrze ze się coś dzieje bo już miałem stawiać nagrobek Coltmani :lol:
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez Schizo » 29 maja 2020, o 23:03

Alkanick napisał(a):Co do zdjęć, podam może głupi przykład z forum subaru ale tam jest taka wygodna opcja. Zdjęcie można dosłownie przeciągnąć myszką z pulpitu w pole pisania posta i samo się wrzuca. Ładuje jako załącznik czy jakoś tak.
Z tym że to forum jest sponsorowane przez samą markę i mają przez to pewnie bardzo duże możliwości.

Rozwiązanie, o którym mówisz to świetna sprawa, ale... Forum Subaru działa na silniku Invision Power board - tu niestety licencja jest droga, dodatki kosztują drugie tyle, a sam silnik forum dość mocno obciąża serwer, więc nawet jakbyśmy się składali po 2x tyle na rok to myślę, że byłoby ciężko na to uzbierać :)

tomchuck napisał(a):Odnośnie wypowiedzi wyżej, to ja dodam że jakiekolwiek reklamy w nagłówku nikomu by tyłka nie urwały. więc jeśli jakaś firma byłaby chętna na reklamę, to warto to przemyśleć. wieksze wsparcie, to większe możliwości forum. Dawno już o tym mówiłem, ale założenia forum były jednak inne.

Co do reklam ewentualnych sponsorów to będzie można coś w przyszłości pomyśleć jak forum ruszy na nowo, że się tak wyrażę. Póki co, trzeba wszystko posprzątać i poprawić parę aspektów technicznych.

Major napisał(a):Dlaczego nikt nie wspomniał o Captivie? Czy ona nie zasługuje na szacunek jak jakiś VW? :(

Jeśli chodzi o wypociny

Jestem za usunięciem forum fb, fanpage rozwinąć
Przekleństwa jak w codziennym życiu.. Np w warsztacie bez młotka i j**anej trzynastki nie wiele zrobisz.. A większość forumowiczów jest dorosła..

Giełda spoko dla każdego, tylko żeby był ktoś kto spy linki i inne wirusy pilnował..

No i nie wiem jak to zrobisz ale chciałbym więcej czasu na życie a gdzie tam już wgl na forum :(

Oj, pewnie, że zasługuje na szacunek! Zwłaszcza jak wjeżdża na zlot z epicką muzyką, hehe.
Co do giełdy i ewentualnych wirusów i spamu to myślę, że damy radę w miarę na bieżąco to sprawdzać.
Czasu niestety więcej Ci nie załatwię - niestety sam mam z tym ogromny problem mimo tego, że staram się odcinać od FB i wszystkiego innego, co nie jest mi do szczęścia potrzebne.

BeWu napisał(a):Ja tylko dodam, że o trzymaniu zdjęć na serwerze forum wspominałem lata temu i przyznaję Schizowi absolutną rację — jest to jeden z podstawowych powodów, dla których zrezygnowałem z dalszego wrzucania fotorelacji. Ilość czasu, którą przeznaczałem na uploadowanie zdjęć na zewnętrzne platformy była po prostu zbyt duża, a jak wiadomo z biegiem lat czasu coraz mniej.

Co do pozostałych argumentów — jestem za. Facebook to w dzisiejszych czasach nieszczególnie dobra platforma (delikatnie to ujmując).

Zgadza się. Zresztą nie byłeś jedyną osobą, która o tym wspominała. Ale przyznam się, że wyłączyłem tę opcję w obawie o stabilność serwera - wiadomo, że dziś wygląda to zupełnie inaczej, ale swojego czasu na CM siedziało sporo więcej osób. Tak jak mamy teraz po 50-100 ludzi i botów jednocześnie, tak bywało i 500 ludzi. No i było też sporo piszących osób - aktualnie jest sporo spokojniej pod tym względem, stąd decyzja, aby spróbować :)
Z tym FB to nawet bardzo delikatnie to ująłeś. W zasadzie to od zawsze nie było to nic dobrego, ale dostrzegliśmy to z biegiem czasu między innymi przez to jak sporo portali utonęło bez śladu przez FB.

Galping napisał(a):Co do fotek, opcja będzie bardzo fajna, bo nie zawsze każdy ma czas lub chęci by z fona na kompa a potem na hosta wrzucać i linkować w poście foty. Napewno skróci to całą procedurę + zachęci bardziej do wrzucania zdjęć. Co do usprawnień dobrym krokiem w późniejszym czasie byłoby napisanie apki na fony(rozszerzyło by rozgłos na użytkowników którzy komputerów nie używają)

Fajnie by było. Jakby nie patrzeć, człowiek wpada na forum, aby coś poczytać, tak więc będzie spoko jak ten pomysł faktycznie nam wypali. Jedno co, to pewnie będę raz na jakiś czas ściągać wszystkie fotki do siebie na kompa i je kompresować we własnym zakresie.
Z tą apką to faktycznie spoko pomysł, ale daleko to wykracza poza moje umiejętności i wiedzę. W razie czego, polecam tapatalk - z tego co się orientuję to Wizer oraz Terminus korzystają z tego rozwiązania od dłuższego czasu.

Usucki napisał(a):Brawo :D . Dobry pomysł z tym ruszeniem Naszej Coltmaniakowej życi :)

:kciuk:

bonsao napisał(a):Dobrze ze się coś dzieje bo już miałem stawiać nagrobek Coltmani :lol:

Mam nadzieję, że jakiś ładny! :crylol:

Jak pewnie zauważyliście, pomału ruszam z operacjami na forum. Rozpocząłem zabawę z tymi działami, o których wspominałem.
Wraz z biegiem czasu będę realizował kolejne punkty.

Wybaczcie, że zanim napisałem to trwało to tyle czasu ale... Padła mi klawa w lapku i musiałem cały post napisać na telefonie xD

Schizo
Administrator
Administrator

Postprzez Schizo » 31 maja 2020, o 23:09

Od teraz (przynajmniej w teorii) każdy powinien mieć możliwość dodania ogłoszenia w dziale "Sprzedam" proszę w razie czego o zgłoszenie ewentualnych problemów :)

Schizo
Administrator
Administrator

Postprzez ludinho1 » 1 cze 2020, o 09:59

najbardziej mi się podoba opcja wrzucania zdjęć bezpośrednio w poście. mam wątek ze swoim autem już wiele lat , zrobiłem mnóstwo modów udokumentowanych fotami w wątku , niezliczę ile przesiedziałem godzin na ładowaniu tych zdjęć i jak pomyślę że większość zniknęło mi z tematu bezpowrotnie to mnie krew zalewa. także tutaj złożę pokłony jeśli to pyknie :kciuk:
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Usucki » 1 cze 2020, o 14:40

Schizo, a o co chodzi z twoją wypowiedzią dotycząca administracji na forum. Rezygnujesz z naszego przywodztwa?
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3

Postprzez Tured » 6 cze 2020, o 19:31

w końcu mogę sprzedawać :D
Tured

Dostał piw: 0

Postprzez wiewiórka » 6 cze 2020, o 21:53

Usucki napisał(a):Schizo, a o co chodzi z twoją wypowiedzią dotycząca administracji na forum. Rezygnujesz z naszego przywodztwa?

Nie ma takiej opcji :) To tylko ogłoszenie dotyczące chętnych na pomocników admina :)
Człowiek jest tyle wart, ile może pomóc drugiemu...

na coltmanii od 11.11.2008r.
Organizator zlotów: Topornia 2009, Topornia 2010, Topornia 2012, Topornia 2015, Topornia 2019, Topornia 2023
wiewiórka
Administrator
Administrator

Dostał piw: 408
Auto: colt Clou 1.6
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Schizo » 7 cze 2020, o 23:01

Póki mam czas i zdrowie do tego to chcę się opiekować Coltmanią, tak więc możecie być spokojni/zawiedzeni* :D

* Niepotrzebne skreślić.

Schizo
Administrator
Administrator

Postprzez kanapa » 14 cze 2020, o 20:16

Schizo napisał(a):Póki mam czas i zdrowie do tego to chcę się opiekować Coltmanią, tak więc możecie być spokojni/zawiedzeni* :D
* Niepotrzebne skreślić.

Opiekuję :/ się forum smartklub.pl i mamy konta klubowe na fejsie.
Wnioski z ostatnich kilku lat są takie że mało komu już chce się logować i pisać na forach.
Większość na szybkiego ssie informacje z Google - wizytujących forum osób bez logowania jest mnóstwo. Za to codziennie sporo pytań i ogłoszeń na fejsie.
Z ogłoszeniami handlowymi zrobiliśmy krótko: oddzielna grupa z moderacją.
Na grupie klubowej ogłoszenia szczyszczono :foch:
2005 - 177 KM / 2018 -201 KM Smartklub.pl
kanapa

Dostał piw: 2
Auto: Clon Colta i Służbowóz
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Ogłoszenia

Powrót do Strona główna forum