Przymierzałem się od dłuższego czasu, aby dokonać zmian na naszym forum.
Ze względu na to, że mam dość dużo innych zajęć coltmaniowych, których nie widać na pierwszy rzut oka oraz tych poza coltmaniowych, było mi cholernie ciężko usiąść, aby ogarnąć temat kompleksowo, bez robienia tego na przysłowiowym kolanie.
W sumie to nie do końca wiem od czego zacząć, aby mój przekaz był w pełni przejrzysty i jasny, ale mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualny chaos.
Zacznijmy może od spraw spoza forum:
1.) Poprosiłem o wygaszenie grupy Coltmania.pl na Facebooku. Z tego co wiem to ma ona zostać zarchiwizowana 1 czerwca i z tego miejsca chciałbym za to podziękować.
Być może dla niektórych z Was jest to sprawa dość kontrowersyjna, dlatego też sprawę wyjaśnię. Grupa ta powstała jakieś 10 lat temu.
Był to czas kiedy forum miało dość poważne problemy z działaniem, które niestety się pogłębiały. Wtedy była to dobra furtka awaryjna, która z racji częstych awarii spowodowanych niestabilnością serwera oraz samą fascynacją nas wszystkich fenomenem FB, nie była ruszana.
Z biegiem czasu jak FB zyskiwał na sile tak traciliśmy stale odwiedzających użytkowników na rzecz Facebooka, w tym też tej grupy.
Biorąc pod uwagę słabnącą popularność forów internetowych, grupa ta aktualnie była metaforą ucinania gałęzi, na której się siedzi.
Z jednej strony była to reklama forum, jednak spotykałem się z przypadkami, gdzie jako główne forum traktowana była właśnie tamta grupa, a co za tym idzie - nie spełniało to swojego zadania. Mam nadzieję, że część z Was, której ta akcja nie przypasowała, z czasem to wszystko zrozumie i zaakceptuje. W razie czego, jestem otwarty na rozmowę i pełniejsze wytłumaczenie sprawy na zlocie, na który serdecznie zapraszam.
Mam też nadzieję, że nie będą powstawały kolejne takie inicjatywy - tu akurat mam możliwość ruszenia sprawy, aby to usunąć, ale wolałbym uniknąć upierdliwości i zbędnych nieporozumień.
2.) Wygasiłem grupę Coltmanii, na której byłem administratorem (nawet nie wiem kiedy dostałem takie uprawnienia).
3.) Zgłosiłem Facebookowi jeden fanpage, który używał nazwy Coltmania.pl - docelowo będzie on skasowany. Co prawda nie ma tam za dużo ludzi, ale niestety często ludzie próbując oznaczyć nasz oficjalny profil, oznaczali ten opuszczony od X czasu i nie zyskiwaliśmy na tym kompletnie nic.
To chyba tyle, jeżeli chodzi o Facebooka.
Jeżeli chodzi o samo forum to poruszę kilka spraw, które mogły Was denerwować.
Pierwsza sprawa to cenzurowanie przekleństw czy też ich usuwanie z wypowiedzi. Z racji, że jest to forum motoryzacyjne, a nie forum języka polskiego, zrezygnujemy z takich działań. To czy ktoś przeklina, to jest jego indywidualna sprawa, a czepianie się tego z naszej strony to było dziadostwo.
Kolejna sprawa to dostęp do giełdy. Dotychczas trzeba było mieć u nas konto miesiąc oraz posiadać minimum 50 postów na swoim koncie. Te posty nie naliczały się we wszystkich działach, tak więc koniec końców osoba zainteresowana sprzedażą fajnego auta czy ciekawych części była skazana na to, aby klepać bez sensu posty i nabijać licznik albo po prostu rezygnowała i wychodziła stąd pokazując z reguły mi środkowy palec. W sumie to się nie dziwię.
Docelowo wymagania te zostaną zniesione, bo ani nie wnosi to nic dobrego ani też nie grozi nam nagły nalot handlarzy, którzy zasrają całe forum ulepami itd. Zresztą, każdy ma swój rozum i raczej będzie widział kiedy dana osoba się zarejestrowała, jaki jest jej staż i ewentualne ryzyko będzie brała na klatę.
Następna rzecz to częste posty z problemami ludzi w nieodpowiednich działach - zazwyczaj obrywało się działom, w których prezentowane są auta. A nawet jeżeli ktoś wiedział aby nie wrzucać tam swojego problemu to stawał przed wizją doboru właściwego działu, w którym mógłby przestawić swój problem.
Docelowo dokonam zmiany, która będzie polegała na utworzeniu nowych działów, które będą dedykowane każdemu modelowi (CA, CJ itd.)
Wątki będą leżeć w działach, które odpowiadają za dany model auta, przez co osobom zainteresowanym danym modelem będzie też łatwiej przebierać w tematach, w których będą w stanie udzielić rzetelnej odpowiedzi i pomóc.
Następnie, działy te przesunę w wyższą część forum, aby osoby wchodzące rozwiązać problem na naszym forum nie musiały zjeżdżać aż tak daleko w dół - przez co też zminimalizujemy ryzyko pomyłek, przez które powstają nieporozumienia, czasem niemiłe uwagi czy po prostu robota dla kogoś, kto ma uprawnienia moderatora.
Na początku rozwiązanie to może sprawić, że każdy krótko mówiąc się wkurwi, ale w dalszej perspektywie ułatwi to każdemu życie.
Co do działów technicznych to myślę jeszcze nad jedną opcją - mianowicie, są u nas na forum osoby, które nie jeżdżą tylko Coltami czy w ogóle Mitsu, ale posiadają inne auta. Co Wy na to, aby utworzyć dział ogólnotechniczny dla aut nie będących autami Mitsu a jednak będących autami naszych klubowiczów/forumowiczów? Osobiście uważam, że warto pomagać i że dobrze byłoby taką opcje rozważyć. W końcu sami wiemy jak jest na zlotach - ktoś wpada VW czy jakąś inną furą to nie obrzuca się go gównem a darzy szacunkiem jak całą resztę

Kolejna kwestia to temat rzeka, przez który też trochę osób rezygnuje z rezydowania na forum. Myślę nad tym aby na razie na test uruchomić opcję wrzucania fotek aut z poziomu naszego forum, na nasz serwer. Opcja ta domyślnie miałaby działać w dziale z naszymi autami. Na pewno musiałby być jakiś limit wielkości zdjęcia, bo forum by się długo ładowało jakby odwiedzało je wiecej osób i ładowało po kilka zakładek na raz. Sam zamierzam cały czas korzystać z zewnętrznego hostingu zdjęć, bo dla mnie to nie problem, ale wiem, że są osoby, dla których takie ułatwienie może być czymś na prawdę fajnym.
Przy czym zaznaczam, że wstępnie odpaliłbym to testowo, bo nie wiem jak wpłynie to na pracę forum. Jeżeli nie będzie problemów to zostaniemy przy takim rozwiązaniu.
To chyba tyle, jeżeli chodzi o organizację. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę dawać śmiało - jestem otwarty na rozmowę przy czym zaznaczam, że nie wszystko jestem w stanie rozwiązać czy wykonać, bo moja wiedza jest jednak też ograniczona

Przy okazji:
Jeżeli ktoś z dłuższym stażem (najlepiej ktoś, kogo poznałem osobiście) chciałby się pobawić w moderatora to zapraszam do złożenia swojej propozycji na priv.
Jeżeli mamy wśród nas maniaka, który ma miliard fotek fajnych coltów i chciałby pomóc, aby nieco rozkręcić oficjalny fanpage Coltmanii na FB to zapraszam na priv

Przyda się też pomoc przy wytypowaniu nieaktywnych kont użytkowników - kryteria nominacji też bym w razie czego chętnej osobie podam na priv. Chodzi o usunięcie tych kont na stałe, aby nieco "odelżyć" bazę i nie karmić się sztucznymi statystykami. Dotychczas całą tą operację brał na siebie Gero, ale jak wiecie, od pewnego czasu nie działa na forum jako admin.

. Dobry pomysł z tym ruszeniem Naszej Coltmaniakowej życi 

się forum smartklub.pl i mamy konta klubowe na fejsie.