Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Giełda ‹ Kupię
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[KUPIE] Hamulce GTI tył

W tym dziale możesz zamieścić swoją ofertę dotyczącą kupna.
Regulamin działu
DZIAŁ GIEŁDA

1 - W dziale SPRZEDAM mogą pisać wyłącznie osoby, które dołączą do Grupy SPRZEDAM. Zgłoszenia przyjmuje Administrator w tym temacie – LINK.
2 - Osoby udzielające się tylko w działach należących do kategorii GIEŁDA mają zakaz wystawiania nowych ogłoszeń i mogą zostać usunięte z forum. Handlarzom dziękujemy i zapraszamy do integracji z forum.
3 - Autor wątku ma obowiązek przynajmniej raz na miesiąc informować o aktualności tematu dodając nowy post. Wątki, w których po upływie miesiąca od ostatniego postu nie pojawi się żadna odpowiedź moderator ma prawo uznać za nieaktualne i przenieść do archiwum giełdy. Po sfinalizowaniu transakcji, autor tematu jest zobowiązany poinformować o jej zakończeniu w nowym poście.
4 - Zabrania się autorowi tematu zamieszczania postów nie wnoszących nic do transakcji w celu podniesienia swojego tematu w dziale częściej niż raz na tydzień.
5 - Jeżeli sprzedawane przedmioty są jednocześnie wystawione przez sprzedającego na innych portalach umożliwiających ich zakup (np. allegro.pl, tablica.pl itp), to dopuszcza się umieszczenie w temacie ogłoszenia dodatkowo link do takiej aukcji/ogłoszenia.
6 - Tytuł ogłoszenia musi zaczynać się prefixem [SPRZEDAM] / [KUPIĘ] / [ODDAM]. W przypadku długiego tytułu używając skrótu [S] / [K] / [O] oraz rzeczowo sformułowaną nazwę wraz z typem colta do którego przedmiot się odnosi.
7 - W każdym zakładanym temacie należy obowiązkowo umieścić bezpośrednio wyświetlające się zdjęcie sprzedawanego przedmiotu oraz jego cenę.
8 - Zabrania się zatajania wad lub uszkodzeń sprzedawanych przedmiotów.
9 - Każdy sprzedawany przedmiot musi być dokładnie opisany z uwzględnieniem stanu zużycia oraz ewentualnych uszkodzeń.
10 - W przypadku niespełnienia powyższych wymagań, moderator ma prawo przenieść taki wątek do działu Kosz/Archiwum.
Odpowiedz

[KUPIE] Hamulce GTI tył

Postprzez jabberkonto » 24 maja 2020, o 09:52

Hej

prawdopodobnie bede potrzebowal kompletu hamulcow (zaciski, adaptery, tarcze przeciwkurzowe, moze linki) z colta GTI.

Jesli ktos ma i nie chce sprzedac, to czy moglby pomierzyc mi te odleglosci zaznaczone na zdjeciu:
https://imgur.com/0jtdF2X
Obrazek

Na zdjeciu adapter z volvo s40. Myslalem ze hamulce z volvo podejda do colta 4x4, ale nie pasuja tak jak do FWD.

Ofert na PW poprosze :)
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez Alkanick » 25 maja 2020, o 08:04

Podpowiem Ci że Colt GLi z ABS ma takie same hamulce ale różnią się tarcze kotwiczne te na zdjęciu co wrzuciłeś (są krótsze pod mniejszą tarczę) i prawdopodobnie minimalnie krótsza linka ale tego nie sprawdzałem no i sama tarcza ciut mniejsza.

A nie wolisz bębny? łatwiej dostępne, mniej awaryjne i w cholerę bardziej skuteczne.
Te hamulce tarczowe potrafią bez zapowiedzi stwierdzić ze się popsują. Nie dają żadnego znaku po prostu przestaje działać, nie hamują nic.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jerrylos » 25 maja 2020, o 14:22

Potwierdzam, bębny to jest ręczny niesamowity.
Tarcza tak dobrego efektu nie uzyskasz.
I tak jak mowi przedmówca, potrafia sie zapiec i juz.
Mialem bębny, zmienilem na tarcze dla efektu wizualnego. Poza tym jednym plusow nie ma :lol:

Lepiej byłoby zoriemtowac sie, czy moznaby to podmiebic na tarcze z jakiegos innego modelu, w którym jest ten zestaw popularny (i tani) oraz nie mavtakich problemow ze sobą.
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez tomchuck » 25 maja 2020, o 17:43

Minusem są zaciski ze zintegrowanym ręcznym. Podobno w zaciskach z volvo s/v40 ten problem nie występuje. A jak do sportu to zrobić adapter na 2 zaciski, jeden zasadniczy drugi do ręcznego i jest ogień :D
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jerrylos » 25 maja 2020, o 20:00

A pasuja te zaciski P&P? Mam tarcze z ABS z 1.6
jerrylos

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez Alkanick » 25 maja 2020, o 21:50

tomchuck napisał(a):Minusem są zaciski ze zintegrowanym ręcznym. Podobno w zaciskach z volvo s/v40 ten problem nie występuje. A jak do sportu to zrobić adapter na 2 zaciski, jeden zasadniczy drugi do ręcznego i jest ogień :D

No ten ręczny to była tragedyja. Dobrze że teraz mam tarczobębny :P
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jerrylos » 25 maja 2020, o 21:59

Tarczo-bębny? Opowiedz obszerniej co, jak i z czego?
jerrylos

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez Alkanick » 26 maja 2020, o 11:25

jerrylos napisał(a):Tarczo-bębny? Opowiedz obszerniej co, jak i z czego?

A nie.. Nie w Colcie :) Subaru ma jak Galant tarczobębny. Mały bęben wewnątrz tarczy robi za ręczny, zajebiaszczy patent. Coltem niestety, nie śmigam od roku. Brat przejął kierownicę z diamentami :P
Ostatnio edytowano 26 maja 2020, o 14:28 przez Alkanick, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez tomchuck » 26 maja 2020, o 11:42

zaraz tam jak porsche... jak galant po prostu :P
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jabberkonto » 26 maja 2020, o 12:14

Jest wlasnie plan na adapter. Colt 4x4 mam jednak inny rozstaw srub tarczy kotwicznej niz FWD.
Zostanie zacisk z carismy, a adapter bedzie wlasnie dwuzaciskowy.... Zaciski z volvo/carismy sa dosyc tanie i ogolno dostepne.

Na razie nie bede ujawnial kto rzezbi adapter, ale mozliwe ze moglby zrobic wersje dla coltow FWD.... ;)
jabberkonto

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez Alkanick » 26 maja 2020, o 13:48

tomchuck napisał(a):zaraz tam jak porsche... jak galant po prostu :P

Serio? Nie wiedziałem, tak to bym od razu to wpisał. Już się poprawiam w poprzednim poście :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez tomchuck » 26 maja 2020, o 14:14

spoko, to tak z przymrużeniem oka było ;)

Kurde skoro i tak robisz adapter, to może jakiś zacisk bez zbędnego mechanizmu od ręcznego? Może galant chociaż, albo space wagon bo tam była tarcza wentylowana i wtedy jakąś inna tarcz dobrać? Jakby było 5 śrub to sprawa prostsza trochę... ale przy 4x100 może też coś ciekawego się znajdzie.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jabberkonto » 27 maja 2020, o 09:56

tomchuck napisał(a):Kurde skoro i tak robisz adapter, to może jakiś zacisk bez zbędnego mechanizmu od ręcznego? Może galant chociaż, albo space wagon bo tam była tarcza wentylowana i wtedy jakąś inna tarcz dobrać? Jakby było 5 śrub to sprawa prostsza trochę... ale przy 4x100 może też coś ciekawego się znajdzie.

No zacisk + klocek z Carisma/Volvo z tarcza od Colta GTI byl juz wkladany do coltow, wiec zakladam, ze spasuje u mnie.
Inne tarcze i zaciski sa jak najbardziej możliwe, ale tu trzebaby robic dodatkowe pomiary. Byc moze trzebaby zmieniac kola (mam 15 stki).

Umowmy sie, ze colt wazy 1 tone. Volvo ponad 1400kg. Tylne hamulce odpowiadaja zgrubnie za jakies 30%. Biorac to wszystko pod uwage, mysle ze zestaw z volvo/carismy bedzie "wystarczajacy" (przod mam zacisk dwutloczkowy + tarcza 276).

Zacisku bez recznego nie chce, bo nie chce rezygnowac ze standardowego recznego (auto ma byc w pelni legalne).
Adapter bedzie umozliwial dolozenie w kazdym momencie, niezaleznie drugiego ukladu hydraulicznego i takie rozwiazanie jest moim zdaniem najlepsze.

A jak ktos chce koniecznie miec lepszy zacisk z tylu, to zamiast hydrolapy, moze spiac rownolegle dwa zaciski i miec "dwutloczek" ;)

ps tematow o tylnych hamulcach jest malo na forum, wiec moze warto podpiac ten watek gdzies indziej ?
jabberkonto

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez tomchuck » 27 maja 2020, o 10:54

no tak, jeśli ma być w pełni legalne to zacisk ze zintegrowanym ręcznym jest ok. mnie po prostu irytowało nawet w volvo gdzie hamulec zasadniczy działał prawidłowo to z ręcznego zblokować koła w czasie jazdy było bardzo ciężko a raczej prawie niemożliwe. Ciekawe jak w lżejszym colcie właśnie.
Też muszę w fto podejść do tego tematu, tylko jakoś czasu brakuje zawsze... U mnie z racji innego rozstawu i felgi 16" myślałem o tarczy z asx, też niewentylowana, ale 300mm i moze zacisk i adapter tez z asx przypasuje ;)
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jabberkonto » 27 maja 2020, o 11:29

W nowszych mitsu masz czesto tarczobebny..... Dobry reczny i hamowanie.
jabberkonto

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez tomchuck » 27 maja 2020, o 17:40

w większości tak, ale właśnie asx ma układ jak colt, fto, cari, tylko że na większej tarczy i dlatego mnie zaciekawił bo może być łatwa przeróbka ;)
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jabberkonto » 27 maja 2020, o 18:31

A ja wlasnie mowie, ze warto moim zdaniem zainteresowac sie rozwiazaniami z tarczobebnami.

Na przyklad do colta/evo 1-3 podobno mozna wstawic cale hamulce od outlandera CU9. Zyskujesz wtedy tarczobeben, rozstaw jarzma 113mm i podobno duze mozliwosci dobierania zaciskow z innych Mitsu. Z outlandera bierze sie cala tarcze kotwiczna, do ktorej mocowany jest zacisk.... I prawie poszedlem ta droga, ale znalezc nie zjedzone przez rdze tylne hamulce do CU9 w dobrych pieniadzach, graniczy z cudem :D
jabberkonto

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jerrylos » 27 maja 2020, o 22:15

Bacznie śledzę wątek :) bo wnerwia mnie ten słaby ręczny, a zaciski regenerowane byly jakis rok-dwa temu i o ile na początku wygladalo to obiecujaco (musialy ulozyc sie nowe klocki), tak pozniej jakos sie to zrobilo nijakie :/
Przód mam tarcze z Mini + zaciski z Carismy, wiec na "nozny hamulec nie ma co narzekac :) tylko ten reczny...

Myślę, ze ten tarczo-bęben bedzie super rozwiązaniem, czekam na wasze pomysly :)
jerrylos

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez tomchuck » 27 maja 2020, o 22:19

taki tez miałem pierwotny plan ;) mam cały tylny zawias z outka 4wd, i taki pewnie pasuje też do colta 4wd, bo konstrukcja wahacza wzdłużnego jest prawie identyczna. ja robiłem przymiarke całości w fto jak był pomysł montażu napędu.
Tylko że w kwestii colta to chyba wymusiłoby to zmianę rozstawu na 5x114, bo jest inny otwór centrujący tarczy i wiercenie jej na 4x100 niewiele by dało.
Co do możliwości z tarczami to owszem jest ich sporo wtedy, bo wentylowane z legnuma, space wagona, a nawet z evo.

A w kwestii colta 2wd to z outka w ośce też chyba by wtedy podszedł taki zestaw.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

[kupię] Hamulce GTI tył

Postprzez jerrylos » 27 maja 2020, o 22:45

Bacznie śledzę wątek :) bo wnerwia mnie ten słaby ręczny, a zaciski regenerowane byly jakis rok-dwa temu i o ile na początku wygladalo to obiecujaco (musialy ulozyc sie nowe klocki), tak pozniej jakos sie to zrobilo nijakie :/
Przód mam tarcze z Mini + zaciski z Carismy, wiec na "nożny" hamulec nie ma co narzekac :) tylko ten reczny...

Myślę, ze ten tarczo-bęben bedzie super rozwiązaniem, czekam na wasze pomysly :)
jerrylos

Następna strona

Odpowiedz