Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

CJ0 podniesienie na zawieszeniu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kolcik » 25 maja 2020, o 21:12

Czesc ,mam CJ0 2002r 1.3.Muszę go podnieść na zawieszeniu w góre i to nie mało,wiem wszyscy jada na dół a ja do góry.Być może zaraz poleje sie fala zapytań po co i dlaczego,odrazu odpowiem.Auto musi przejezdzać po duzych nierównościach to tak w skrócie i nie moze łapać spodem o glebe.
Wstepnie ustaliłem ze tylne amory kpl ze sprezynami usiądą P&Pz Volvo V40/S40 starej generacji przed 00r.
Macie sposób na przody?narazie tylko domniemania ze z volvo moze podejda ale moze ktos robił taka niecodzienna modyfikacje i czai od jakiego modelu Mitsu sa kompatybilne i wyzsze całe kolumny zeby to wstało.
Jakby ktoś miał cheć pogadac/popisać na ten temat to zapraszam do luznej dyskusji.
Pozdrawiam :aloha:
kolcik

Dostał piw: 0
Województwo: Małopolskie

Postprzez jerrylos » 25 maja 2020, o 21:57

Na allegro sa takie fajne gumy w sprężyny. Zobacz czy to ci wystarczy :)
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

Postprzez kolcik » 26 maja 2020, o 09:54

Za mało i twardo i wóz zaczyna skakać, próbowałem bo metoda najtańsza ale dzięki za sugestie.
kolcik

Postprzez tomchuck » 26 maja 2020, o 11:40

możesz dać po prostu jakieś dystanse na górne mocowanie amortyzatora.
Inne amortyzatory/sprężyny to metoda prób i błędów. nikt tak nie podnosił colta tutaj.
druga sprawa to jak wysoko chcesz auto podnieść...
Przy całym zestawie z volvo, owszem pójdzie do góry bo same spręzyny sa na inne obciążenie, ale wtedy jednocześnie auto zrobi bardzo sztywne.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 527
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kolcik » 26 maja 2020, o 16:08

ciezko mi okreslic ile cm ale jakby wstalo z 5cm to juz bedzie dobrze a jak wiecej to jeszcze lepiej,wszystko w granicach rozsadku coby kąt przegubów nie zrobil sie za duzy bo wiadome czym sie to skonczy..Nawet jezeli sie troche wysztywni to predzej przy uderzeniu w zawieszenie scisnie sprezyne nizeli gume miedzy zwojami bo to juz probowałem i guma nieustepuje zbytnio :omg:
kolcik

Postprzez Schizo » 6 lip 2020, o 11:56

Mi jedyne co przychodzi do głowy to air ride, ale to będzie raczej drogi biznes i ciężko stwierdzić czy spełni oczekiwania.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ Mój Instagram KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 503
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez YoPiciowy » 7 lip 2020, o 00:45

Były oryginalne tulejki między poduchę a mocowanie, nawet w manualu są wyszczególnione, ale one chyba 1cm podnosiły tylko. Tak jak tomchuck napisał zrób dystans między kolumnami a nadwoziem, jak w terenówkach się robi.
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez kolcik » 21 lip 2020, o 07:58

Witajcie witajcie.
Problem został rozwiązany.
Zaryzykowałem i zamówiłem na necie kpl zawiechy z s40. Całość siada P&p bez przeróbek jakichkolwiek.
Wóz wstał po całości 6cm.Przestrzenie między opona a błotnikami znacznie się zwiększyły, auto straciło na komforcie jazdy w terenie może z 20%,kąt półosi do przeżycia i nic się działo nie będzie.
To teraz wam powiem ze auto leci na zawody WRAK RACE gdyż interesuje się tym tematem już od jakiegoś czasu i to będzie jako moje drugie zapasowe autko.
Będzie trochę części z niego, te które są zbyteczne we wyścigach będą na stałe zdemontowane.
Zderzaki, reflektory, klimatyzacja, wydech, trochę wnętrza i napewno coś jeszcze.
Dziękuję wam bardzo. Pozdrawiam
kolcik

Postprzez adrian.pl3 » 1 paź 2022, o 23:44

Cześć Kolcik,
myślę tez o podniesieniu mojego Colta. Na razie tylko tyłu bo usiadł na sprężynach, a chcę założyć hak (co cięzko dostać i jest rzadkością) i siądzie jeszcze bardziej ( dodatkowe 30 kg) + przyczepka. Masz jakieś zdjęcia jak takie auto wygląda? Moze będzie tak terenowe jak Golf 2 na wysokim zawieszeniu to jeszcze zdecyduję sie na przód. No i może koło na zapasowe na klapę.
Pozdrowionka
adrian.pl3

Województwo: Opolskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum