Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Układ chłodzenia

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Układ chłodzenia

Postprzez vitjab4 » 15 gru 2019, o 14:48

Obrazek
jaka to jest temperatura bo skala niema opisu ( czy to jest 40 C) i mam problem z ogrzewaniem słabo grzeje w czym możne być problem niedawno zrobiłem rozrząd + wymiana pompy wody + termostat i wymiana płynu chłodzenia. Czy temperatura jest odpowiednia taka temperatura utrzymuje się cały czas . z nawiewów wychodzi temperatura koło 30 stopni jak zmienię na wyższy bieg wentylator zaraz spada na mniejsza,
Ostatnio edytowano 15 gru 2019, o 15:11 przez vitjab4, łącznie edytowano 1 raz
vitjab4

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

układ chłodzenia

Postprzez tomchuck » 15 gru 2019, o 15:06

w tym położeniu to jest ok 80-95 stopni. ciężko dokładnie stwierdzić be te wskaźniki są mało precyzyjne.
Ale chyba wskaźnik Pb masz popsuty, bo jest jakby pełen zbiornik :o a to dziwne na coltmanii :P hehe
Co do ogrzewania to sprawdź czy masz ciepłe obydwa węże które wchodzą do nagrzewnicy (pod maską na ścianie grodziowej)
bo rozumiem że wentylator działa poprawnie a na pokrętle zmiany kierunku nawiewu nie ma żadnych większych oporów?
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

układ chłodzenia

Postprzez vitjab4 » 15 gru 2019, o 15:15

obydwa przewody cieple (1 przewód zasilania cieplejszy 2 powrót chłodniejszy ) nie wiem co jest przyczyna chyba ze nagrzewnica już padła >
vitjab4

układ chłodzenia

Postprzez vitjab4 » 15 gru 2019, o 15:16

wskaźnik Pb tak wygląda zawsze po wypłacie hehehehehe
vitjab4

układ chłodzenia

Postprzez tomchuck » 15 gru 2019, o 17:30

jeśli nie ma odbioru ciepła w środku, to przewody powinny być podobnej temp. co innego jak wentylator chodzi na max, bo wychładza nagrzewnicę. Także może być lekko niedrożna, ma za mały przepływ żeby prawidłowo grzać.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

układ chłodzenia

Postprzez vitjab4 » 15 gru 2019, o 17:35

czyli nagrzewnica do wymiany pewnie :( a to roboty dużo
vitjab4

układ chłodzenia

Postprzez vitjab4 » 15 gru 2019, o 19:15

chyba ze to coś innego ma ktoś pomysł
vitjab4

układ chłodzenia

Postprzez tomchuck » 15 gru 2019, o 22:09

trzeba do sprawdzić po prostu.
Jeśli nie masz klimy, to możesz odkręcić schowek, i czarną puchę za nim (pomiędzy dmuchawą a obudową nagrzewnicy) i będziesz miał namacalny dostęp do nagrzewnicy, zobaczysz czy jest gorąca.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

układ chłodzenia

Postprzez jerrylos » 16 gru 2019, o 01:03

Jesli juz stwierdzisz, ze to nagrzewnica i bedziesz sie zbieral do jej wymiany, to polecam najpierw maly myk :)
Jesli juz stwierdzisz, ze to nagrzewnica i bedziesz sie zbieral do jej wymiany, to polecam najpierw maly myk :)

Zdejmij oba weze od nagrzewnicy w komorze silnika, zaloz na króćce nagrzewnicy ~metr weza ogrodowego i daj go w dol na ziemię (mozesz w niego dmuchnac by sprawdzic droznosc, a po zabiegu sprawdzic czy jest roznica)
Na drugi koniec zaloz waz ogrodowy, ktory masz podłączony do kranu i ogien :)
Później zalozyc na drugi krociec tez kawalek weza i wlac w nagrzewnice wode z duza iloscia kwasku cytrynowego (uprzednio rozpuszczajac go w naczyniu) i kilka razy tym przeplukac, zostawiajac np na pol godziny za kazdym razem.

Jesli nagrzewnica jest szczelna, to bedziesz mial problem z glowy.
Jesli nie jest - > i tak miales ją wymieniac :)
Tym sposobem mozliwe ze zaoszczedzisz kase za nowa nagrzewice i okolo 2h nie lubianej przeze mnie roboty (zrzucanie deski rozdzielczej).
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

układ chłodzenia

Postprzez rybkania » 16 gru 2019, o 10:11

W moim poprzednim Colcie również nie mogłam dojść do tego, co jest nie tak. Okazało się, że miałam wręcz zapchany CAŁY układ chłodzenia.... Drastycznym sposobem został on wypłukany mieszanką z octem.. Dopiero to pomogło... Zobacz jak wygląda płyn chłodzący. W moim przypadku był wręcz rdzawy. Po odpięciu obu przewodów podczas ich czyszczenia wypadły "gluty" :D
rybkania

Dostał piw: 6
Auto: Colt V 1.3
Województwo: Mazowieckie

układ chłodzenia

Postprzez zubrin » 16 gru 2019, o 16:33

najpierw przepłucz nagrzewnice, dopiero pózniej coś rozbieraj
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A

układ chłodzenia

Postprzez ludinho1 » 12 sty 2020, o 00:00

wskażnik pokazuje optymalną temperaturę. zawsze jest niewiele poniżej połowy skali i to jest git
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum