Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Zacinajacy się nawiew

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Zacinajacy się nawiew

Postprzez Coltz30 » 15 paź 2018, o 14:47

Witam
Jestem posiadaczem colta z silnikiem o poj. 1,1. 2005 Najgorsze są dla mnie pokrętła od nawiewu zacinają się. Zwłasza pokrętła od regulacji ciepłego powietrza. Nie mogę przekręcic na ciepło nawiewu ponieważ coś blokuje i tylko do pewnego stopnia można regulować. Wyjmowałem I probowalem wlozyc z powrotem I nic. Bede musial Chyba sciagnac caly panel I zobaczyc jak to wyglada. Jesli mil ktos z państwa z tym problem to prosze o porade.

edytowano przez wiewiórka: Na przyszłość umieszczaj pytania tego typu w działach technicznych, a nie w dziale NASZE AUTA.
Coltz30

Dostał piw: 0
Województwo: Podkarpackie

Zacinajacy się nawiew

Postprzez refiko » 8 wrz 2019, o 04:52

U mnie jest problem z pokrętłem od zmiany nawiewu - szyba/ nogi/ etc. Blokuje się, czuć mechaniczny opór.
refiko

Zacinajacy się nawiew

Postprzez zell798 » 20 wrz 2019, o 19:07

W moim Z30 mam podobny problem z pokrętłem do zmiany nawiewu działa tylko na szybę i od przodu a na nogi nie da się przekręcić, czuć mechaniczny opór. Jakiś patent na te nieszczęsne pokrętła?
zell798

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt VI
Województwo: Małopolskie

Zacinajacy się nawiew

Postprzez Usucki » 21 wrz 2019, o 16:40

Ja w podczas krecenia w prawo w okolicy godziny 5-6 mam taki objaw. Ale to taki ze czuc, ale nie przeszkadza bo wszystko dziala. Ale moge Wam powiedziec kiedy ten problem nastapil. Moze wspolnie cos rozwiazemy.

Podczas montazu radia niewiedzialem jeszcze jak dobrze nalozyc plastik jaki jest w okol tych pokretel. Na poczatku na sile probowalem poki nie znalazlem patentu. Po tych probach zaczal sie lekko przycinac. Moze cos nagialem. Same te kolko pod plastikiem ma zebatke ktore przekreca mniejsza. Moze tsm cos jest nie tak. Gdyby ktos chcial sie do tego miejscs dostac dajcie znac. Ja tez za niedlugo bede sam to robic aby dostac sie do kabli radia to moze sam cos ustale
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum