Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Automatyczne włączanie świateł

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez plotkaludojadka » 7 lut 2015, o 23:52

Witam,
Orientujecie sie może jak włączyć to opcje aby światła mijania zapalały sie automatycznie po odpaleniu silnika nawet jeżeli przełącznik od świateł jest w pozycji "0"? Czy mozna to zrobic w jakiś domowy sposób, czy tylko poprzez podpięcie kompa? A jeżeli juz podepnę kompa czy takim programem jak evoscan da sie to zrobic czy trzeba mieć jakieś drogie i oryginalne programy? To samo tyczy sie wyłączenia pikania i kontrolki niezapetych pasów? Da sie to jakoś na kompie wyłączyć?
plotkaludojadka

Dostał piw: 1
Auto: CZT
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez philip » 30 sty 2019, o 17:55

Podpinam się ponieważ mam odwrotne pytanie :) Jak wiadomo przełącznik ma 4 tryby - mijania, pozycyjne, auto i 0. U mnie sytuacja wygląda tak, że mijania świecą na wszystkich trybach poza pozycyjnymi, nawet na 0 Jest to dla mnie mega dziwne ponieważ nie mogę zgasić świateł na odpalonym silniku np. przed domem... U mnie na zero gaśnie tylko podświetlenie wszystkich klawiszy radia (oprócz wyświetlacza) Jest jakiś patent jak to zmienić? OBD bluetooth + jakiś program?
philip

Dostał piw: 0
Auto: Colt Ralliart
Województwo: Małopolskie

Postprzez ziulas » 30 sty 2019, o 22:39

Na początku po zakupie szukałem rozwiązania u mnie światła zapalają się po włączeniu zapłonu. Szukałem na forum i dzwoniłem do serwisu okazuje się że to jakiś tryb skandynawski i jeśli chce się zmienić to na pewno serwis i komputer ETACS. Wchodziło jeszcze w grę jak dobrze pamiętam ktoś pisał że w przełączniku jest jest przepięte na stałe świecenie ale nie jestem tego pewien to już rok minął i moja pamieć dokładnie tego nie zweryfikuje.

Zostaje serwis. Mi wyskoczył błąd poduszki i czeka mnie wizyta w serwisie wiec i tą sprawę załatwię ze światłami jak wygospodaruje trochę czasu.
ziulas

Dostał piw: 2
Auto: COLT RALLIART
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fighter001 » 2 lut 2019, o 11:07

Tylko MUT III i kodowanie ETACS, ewentualnie dołożenie jakiegoś modułu.
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez philip » 3 lut 2019, o 15:13

To kiepsko, ile to może kosztować w ASO? Wogóle to jakieś ułomne rozwiązanie, żeby światłą świeciły tak samo na mijania, auto i 0. A też macię tak, że na 0 gasną przyciski od radia?
philip

Dostał piw: 0
Auto: Colt Ralliart
Województwo: Małopolskie

Postprzez Usucki » 5 lut 2019, o 22:59

philip napisał(a):Podpinam się ponieważ mam odwrotne pytanie :) Jak wiadomo przełącznik ma 4 tryby - mijania, pozycyjne, auto i 0. U mnie sytuacja wygląda tak, że mijania świecą na wszystkich trybach poza pozycyjnymi, nawet na 0 Jest to dla mnie mega dziwne ponieważ nie mogę zgasić świateł na odpalonym silniku np. przed domem... U mnie na zero gaśnie tylko podświetlenie wszystkich klawiszy radia (oprócz wyświetlacza) Jest jakiś patent jak to zmienić? OBD bluetooth + jakiś program?

Ja mam to samo. Tez bym to chetnie zmienil ;)
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez diablo » 7 lut 2019, o 09:57

A zasloniecie czujnika i jazda na pozycji auto ? Tez światła by sie zapalaly praktycznie cały czas. Przekraczając na pozycje 0 by sie wyłączaly.
diablo

Auto: Colt 1.5t 2009r ralliart
Województwo: Podkarpackie

Postprzez Usucki » 7 lut 2019, o 17:44

Diablo, niewazne co zrobie, jezeli przekrece kluczyk zawsze swieca mi swiatla. Jedyny moment kiedy dzienne sie wylaczaja to kiedy przelacze na pozycyjne
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez diablo » 8 lut 2019, o 10:54

Tak wiem bo masz tryb skandynawski włączony. Ja u siebie nie mam tego włączonego i dzisiaj zaslonilem czujnik zmierzchu i teraz w pozycji auto świeca mi cały dzień; w innych pozycjach mogę wyłączyć na postojowki lub całkowicie zgasić. To jest wg mnie lepsze rozwiązanie. Wyłącz tryb skandynawski
diablo

Postprzez Usucki » 8 lut 2019, o 21:43

Wlasnie auto stamtad bylo kupowane :). Zgaduje ze musze jechac do mechanika podpiac auto.

Z ciekawosci... Sa jakies ciekawe opcje "dodatkowe" ukryte w systemie auta? Pytam, bo w niektorych autach mozna wlaczyc szereg opcji
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez diablo » 8 lut 2019, o 22:24

Tu raczej wiele do wylaczania nie ma , to nie renault gdzie jest komputer 10 x bardziej rozbudowany. Sam tego nie wylaczysz nie majac komputera do tego.
diablo

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum