Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Cj0] [1.3 12V] Obrotomierz wariuje przy przysprzyspieszaniu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez xGogi » 16 sty 2019, o 18:16

Cześć. Sprzedawca upewnił mnie, że są z wersji 1.3 12V. Dzisiaj założyłem go i na luzie działają super, więc zamieniłem prędkościomierz żeby mieć swój przebieg. Chciałem się przejechać i w trakcie przyspieszania obrotomierz wariuje. Gdy puszczę gaz pokazuje faktyczne obroty. Nagrałem filmik ale jest bez dźwięku https://youtu.be/fLoKHdSzV-0
Z prędkościomierzem z kompletu działa tak samo. Nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić jak wygląda przebieg sygnału do obrotomierza ale multimetr pokazuje od 300-1000 Hz jak dodaję gazu więc sterowany jest częstotliwością. Może to zakłócenia z cewki? Gdy mam podłączony telefon do ładowania i aux to słychać obroty w głośnikach :P Napięcie na aku w zależności od obrotów i obciążenia wacha się 13.5- 14.4V
Edit: filmik jest z dźwiekiem. Mój telefon nie miał dźwięku :torba:
xGogi

Dostał piw: 0
Auto: Colt cj0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez xGogi » 16 sty 2019, o 23:19

Zauważyłem, że problemy są gdy napięcie jest wyższe niż 14,3V, czyli podczas przyspieszania i hamowania silnikiem. Muszę podłączyć multimetr bo miernik w radiu nie jest zbyt dokładny i szybki. Może napięcie sygnału jest za wysokie i nie widzi "zer". Może obniżę mu napięcie zasilania albo sygnału jakimś rezystorem. Skąd bierze info o obrotach? Czujnik położenia wału, aparat zapłonowy? Jezeli aparat to który pin?
xGogi

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2019, o 23:59

info o obrotach z cewki zapłonowej. szarpnij sobie schemat z działu zrób to sam.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez xGogi » 17 sty 2019, o 10:58

Z tym napięciem to dzisiaj zauważyłem, że napięcie potrafi wzrosnąć do 14.6V. Mam walnięty regulator?
xGogi

Postprzez ludinho1 » 17 sty 2019, o 23:00

nie sądzę. ta wartość V jest nieszkodliwa. ponad 14V to norma. bez związku z twoją usterką. najprawdopodobniej masz zegary od 16V
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez xGogi » 19 sty 2019, o 15:23

Czy z 16V nie wariują cały czas?
xGogi

Postprzez ludinho1 » 21 sty 2019, o 09:06

z obrotomierzami w cjo nikt do końca chyba nie wie jak jest. robiłem dużo doświadczeń swego czasu i za każdym razem jak już myślałem że wiem na 100% to coś mnie zaskakiwało . miałem takie które wariowały na postoju , takie które tylko przy przyspieszaniu , takie które w ogóle nie działały , i takie które były z 16V i działały normalniuśieńko w 12V . także tego. :lol: mam nagrany filmik jak zegarki z 1.6 16V działały u mnie normalnie w 1.3 12V. Ale prawie zawsze czyli 99% przypadków był problem jeśli zegary miały pochodzenie z silnika z inną ilością zaworów
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum