Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] chrobotanie, zalany silnik

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Lukasz_3090 » 27 paź 2018, o 10:54

Dzisiaj też zauważyłem pod maską, że mam zarzygany silnik olejem. Może nie w takim stopniu jak użytkownik rybkania ale widać z w tylnej częsci silnika, że jest ufajdolone przy wtryskiwaczach. Ciekawostką jest, że nawet na osłonie kolektora wydechowego również miałem plamę. Objawów kultury pracy colta nie zauważyłem - odpala i jeździ normalnie.
Lukasz_3090

Dostał piw: 1
Auto: Colt cj0 2002r
Województwo: Łódzkie

Postprzez rybkania » 27 paź 2018, o 13:48

Oj współczuję...
A mnie chyba czeka remont silnika...
Czy ktoś z Was orientuje się, jakie są koszta?
rybkania

Dostał piw: 6
Auto: Colt V 1.3
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Lukasz_3090 » 27 paź 2018, o 15:54

Może to problem z odmą? Albo poszedł simmering wałka rozrządu.
Koszty są różne, zależy jaki jest typ uszkodzenia. Lepiej czasami kupić słupek (silnik) koszt silnika 350 - 600zł w zależności od stanu.
Lukasz_3090

Postprzez rybkania » 27 paź 2018, o 20:20

Łukasz, dzięki. Obawiam się tylko, że mogę kupić kota w worku. Myślisz, że zakup silnika jest bezpieczny pod tym względem? Chciałabym się zamknąć w miarę rozsądnej kwocie.

Na dziej dzisiejszy moje auto już nie odpala, być może dlatego że został odkrecony i przykrecony aparat zapłonowy. Podobno aby go odpowiednio ustawić trzeba skorzystać z lamp. Tym tematem zajmiemy się nr 1, kupimy nowe świece i kable rozruchowe. Zostanie kwestia silnika....

A jak z Twoim? Wiesz już co się dzieje? Pozdrawiam z kuchni :)
rybkania

Postprzez ludinho1 » 27 paź 2018, o 21:30

proponuję oddać to auto komuś kto się zna zamiast działać po omacku. zacząć trzeba od znalezienia nieszczelności w smarowaniu i zmierzenia ciśnień w garnkach. remontować 12V się nie opłaca według mnie. 1000zł nie starczy raczej. ale zamiast wróżyć z fusów i wymieniać po kolei części to trzeba go zdiagnozować najpierw. może jakaś pierdoła. a odpalić powinien bez lampy stroboskopowej. poprostu pokręcić aparatem na chybił trafił i musi odpalić. oczywiście ciężko o idealne ustawienie bez lampy , natomiast odpalić musi , nie ma bata :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez rybkania » 27 paź 2018, o 21:41

Ok dzięki ludinho1 :)
Niestety colt nie odpala... Mimo włożenia aparatu.

A czy tak jak napisał Łukasz inny silnik jest lepsza opcją wrazie uszkodzenia obecnego?
rybkania

Postprzez Lukasz_3090 » 28 paź 2018, o 16:31

U mnie prawdopodobnie puściła uszczelka, nowa zakupiona także na dniach będzie wymieniana - będę obserwował.
Tak jak napisał ludinho oddać do sprawdzonego mechanika, niech on zdiagnozuje. BTW. Ciężko zepsuć te silniki.
Lukasz_3090

Postprzez rybkania » 28 paź 2018, o 17:53

Łukasz powodzenia :)

My dziś próbowaliśmy odpalić, udało się dopiero na holu, Colt zaczął się po czasie dławić i w końcu załapał.
Nie chce podjąć pracy na jednym cylindrze, kaszle, dławi się, telepie i nie ma mocy. Mocno dymi na biało, brat uznał , że pewnie uszczelka pod głowicą padła.
Jutro dzwonię do mechanika, wstawię go na diagnozę.
A ja jak to kobieta zbyt mocno przeżywam awarię, nie oddam na złom, będę walczyć :D
rybkania

Postprzez Lukasz_3090 » 31 paź 2018, o 18:27

Własnie mój colcik wrócił od mechanika. Miało być tak pięknie, wymiana oleju, uszczelki, okazało się, że fajki od cewek były roztopione i rozleciały się. Druga sprawa jedna fajka od kabla WN jest nie dociśnięta i mam wrażenie jakby auto lekko dławiło się. Spróbuje ją docisnąć, choć chyba nie będzie to łatwe.
Lukasz_3090

Postprzez rybkania » 1 lis 2018, o 15:59

Uu... Daj znać jak poszło :(

Mój colt w czwartek został odstawiony do mechanika.. Pierwsze o czym mechanik mnie poinformował to takt, że colt nie pracuje na dwóch cylindrach. Dodatkowo niepokoi go to, że dostaje się woda.

Pierwsze co zrobi to wymieni rozdzielacz zapłonu (był przepalony). Mam nadzieję, że nie skończy się uszkodzoną uszczelką pod głowicą.
rybkania

Postprzez rybkania » 6 lis 2018, o 23:30

Mój problem został załatwiony, po wymianie rozdzielacza, kabli zapłonowych udało się przywrócić auto do żywych :)
rybkania

Postprzez Lukasz_3090 » 7 lis 2018, o 00:20

U mnie podobnie, świece zapłonowe, cewki, uszczelka pod pokrywą i mam spokój na dłuższy okres :)
Lukasz_3090

Postprzez rybkania » 7 lis 2018, o 00:50

Łukasz, wspaniała wiadomość :) nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się do najbliższej usterki :D
rybkania

Postprzez Usucki » 7 lis 2018, o 08:02

Szczerze to nic tylko sie cieszyc, ze tylko tyle i ze to nic powazniejszego :). Szerokiej drogi :kciuk:
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3
Województwo: Śląskie

Postprzez rybkania » 15 lis 2018, o 09:39

Wykrakałam, jednak to nie koniec problemów.

Pierwsza sprawa mocno smierdzi benzyną, szczególnie ma to miejsce kiedy stoję w korku, na światłach... Druga sprawa mam wrażenie, że więcej spala. Trzecia sprawa bardzo słabo przyspiesza, przy przyspieszaniu nadal słyszę dziwny dźwięk(tak jak pisałam wcześniej prawdopodobnie dobiega z katalizatora) i niestety ale dziś znów się raz zatkał więc problem powoli powraca...
:/ znów go oddam do mechanika, zobaczymy....
rybkania

Postprzez ludinho1 » 15 lis 2018, o 13:15

Wszystkie objawy pasują do uszkodzonego aparatu zapłonowego. Pomiar cewki najpierw.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rybkania » 15 lis 2018, o 21:57

Hmmm był wymieniany rozdzielacz, kable zapłonowe. Oddam go do mechanika niech szuka dalej :(
A czy takie objawy mogą być przy zapchanym katalizatorze?
To chrobotanie jakby od niego pochodzi, gdzieś wyczytałam że przy problemie z katem są podobne objawy.

Jakie są też wasze zdania na temat usuwania kata?
rybkania

Postprzez ludinho1 » 15 lis 2018, o 22:51

rybkania napisał(a):gdzieś wyczytałam że przy problemie z katem są podobne objawy.
Jakie są też wasze zdania na temat usuwania kata?

W CJ0 12V nie występuje problem z katalizatorem. W ogóle zapomnij o tym temacie moim zdaniem . Usuwanie nie ma żadnego sensu. Jedynie możesz nabawić się problemów z przejściem przeglądu z powodu zawyżonej emisji spalin. Daj auto komuś kto się zna . Ileż można improwizować. :zzz:
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rybkania » 20 lis 2018, o 21:45

Hej:)
Trzeba było jednak ten katalizator wyciąć.. Był w stanie agonalnym. Po wycięciu śmiga, nie chrobocze, ma więcej mocy i nie tnie się. Zupełnie nie spodziewalam się takiego efektu :)
rybkania

Postprzez ludinho1 » 21 lis 2018, o 09:37

masz możłiwość zrobić fotkę wnętrza tego kata ?. miałem juz ich sporo w ręku i zawsze "blaszing :lol:" wyglądał idealnie. ps. jak zamierzasz przejść przegląd ?. ostatnio trzepią równo. no chyba że masz kogoś kto klepnie bez pytania ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum