Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

CZ- dystanse pod głośniki - Proszę o pomoc.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Łysy59 » 30 maja 2018, o 20:41

Chcę założyć w swojej Colcine głośniki 160-165.Czy ktoś może poradzić gdzie kupić dystanse?Colt CZ 2011 rok.
Łysy59
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 75
Auto: Colt RalliArt
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Atomowsky » 30 maja 2018, o 23:10

Nie wiem jak wyglądają boczki w poliftach, ale u mnie po za montowaniu subbasów 165 na 4 dystansach uniwersalnych 8mm każdy (32mm grubości po sklejeniu) musiałem wyrzeźbić taką dziurę w boczkach, że czeka mnie już tylko łatanie tego co z nich zostało laminatem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Atomowsky
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 87
Województwo: Śląskie

Postprzez GREGORY » 31 maja 2018, o 00:16

Dystanse kupiłem na allegro pod cz ale dwa to za mało, z cztery trzeba. Wszystko zależy od głębokości/wysokości głośnika. Największym problemem jest dopasowanie boczków, ponieważ wystający głośnik opiera się tak jak Atomowsky pokazał na foto i trzeba wyciąć wewnętrzny kawałek plastiku. Jeśli nie chcesz się z tym pałować, kupić trzeba głośniki ,,płytkie" lub dobrej klasy wielkości oryginalnych, a na tył większe.
Obrazek
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez ziulas » 5 cze 2018, o 00:01

W polifcie wygląda to tak samo. Sam zamierzam wymienić głośniki ale jeszcze nie pora na to i sam będę sobie robił dystanse. Pierwsze próby i przymiarki są za mną.
Rozumiem że chcesz poprawić jakość dźwięku. Radio seryjne czy była podmianka? Zasada jest prosta zacytuje chłopaków z forum caraudio pierwsza sprawa dobrze ale to dobrze wygłuszyć drzwi i wymiana głośników seryjnych może okazać się zbędna. Jeśli chodzi o wymianę to dystans około 16 mm grubości. Miejsce od blachy do boczku to około 22 mm trzeba wziąć pod uwagę jeszcze grubość głośnika jakieś 6 mm (kołnierza montażowego) 16 + 6 daje 22 mm. W grę wchodzi głośnik z głębokością montażową jak się nie mylę około 65 mm. Jeśli inny wtedy trzeba się liczyć z wyciągnięciem głośnika poza boczek i zastosowanie maskownicy dołączonej do głośnika. Ja planuje to zrobić tak że maskownice seryjną wyrzucam, system mocowań wycinam. Robię dystanse Ty możesz kupić posklejać i wtedy najlepiej szlifierką mimośrodową spiłuje go pod kontem aby równo siedział z tapicerką ukierunkowując go w stronę głowy. Malujemy na czarno albo siwo montujemy i na koniec maskownice dołączoną do głośnika. Obie maskownice mają podobne średnice. W innych samochodach chłopaki robią podobnie i wychodzi to naprawde dobrze.
Wiem że łatwo się pisze ale taki mam plan, jak go wykonam na pewno udokumentuje i zamieszcze. Ale najpierw wygłusze porządnie i dokładnie drzwi.
ziulas

Dostał piw: 2
Auto: COLT RALLIART
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Fighter001 » 30 cze 2018, o 11:31

Jakie wymiary mają ori głośniki? Jaki wejdzie na tył? Radio zmieniłem i grają lepiej ale jednak to jest bieda. Z tego co pamiętam one mają 15watt. Chcę coś lepszego ale bez takiej rzeźby jak wyżej więc w ori rozmiarze.
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T

Postprzez Atomowsky » 2 lip 2018, o 10:19

Zobacz sam, tego sie nie da tak latwo opisac :P
Atomowsky
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 87
Województwo: Śląskie

Postprzez Fighter001 » 5 sie 2018, o 19:00

Jak by ktoś był zainteresowany z tyłu dziura na głośnik ma 12,8cm z drugiej strony głośnik ma 13,2cm więc faktycznie nie typowe. Z przodu głośniki są takie same. Dodam tylko że mają 15W 4ohm więc nie ma żartów :D
Na tył na luzie da się zamontować coś większego jest dużo miejsca.
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum