Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

falujący przyrost mocy CZT

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Mały38 » 9 maja 2018, o 14:31

Witam, mam pytanie uprzejme do kolegów, właścicieli Cezetek. Nie zawsze ale czasami podczas mocnego przyspieszania odczuwam, że moc przychodzi jakby falami, nie jest płynna i równa. Auto ma 190 kucy, co ciekawe badanie na hamowni wykazało prawidłowy równomierny przyrost mocy. Colt generalnie przyspiesza super, ale czasami, szczególnie na 5 biegu np. ostatnio od 100-180 podczas wyprzedzania przyspieszał jakby łapał hausty powietrza, nie umiem tego lepiej opisać. Czy coś komuś świta, gdzie szukać przyczyny, czy zostawić, bo ten typ tak ma.
Ostatnio edytowano 9 maja 2018, o 14:45 przez Mały38, łącznie edytowano 2 razy
Mały38

Dostał piw: 1
Auto: colt czt
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez konioklonio » 9 maja 2018, o 14:34

Doładowanie też faluje? Ten typ zdecydowanie tak nie ma.
konioklonio

Dostał piw: 25
Auto: CZT
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Mały38 » 9 maja 2018, o 14:40

tak, raczej to się dzieje podczas działania turbiny, bo w trakcie szybkiego i długiego przyspieszania, tak na 80-100 % możliwości. Przypomniało mi się że parę miesięcy temu mechanik mówił coś o kolektorze, że pomału trzeba by coś z nim zrobić. Może o to chodzi?
Mały38

Postprzez Spiochu » 11 maja 2018, o 17:53

Sprzeglo Ci sie nie slizga? U mnie byl podobny objaw przed wymiana.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006
Województwo: Łódzkie

Postprzez Mały38 » 11 maja 2018, o 21:55

Nic na to nie wskazuje, działa normalnie mam wrażenie
Mały38

Postprzez Atomowsky » 12 maja 2018, o 09:07

Może knock sensor opóźnia zapłon i przymyka przepustnicę ?
Atomowsky
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 87
Województwo: Śląskie

Postprzez GREGORY » 12 maja 2018, o 12:34

masz wskaźnik turbo? doładowuje ta jak powinien ? Na początek sprawdziłbym szczelność przed sondą i dolotu
GREGORY

Dostał piw: 14
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Mały38 » 14 maja 2018, o 14:12

Nie mam wskaźnika :-/ dzięki wszystkim za sugestie, w pierwszej kolejności zajmę się pękniętym kolektorem, może to coś da, i sprawdzeniem ogólnej szczelności.
Mały38

Postprzez konioklonio » 14 maja 2018, o 16:53

Mały38 napisał(a):Nie mam wskaźnika :-/ dzięki wszystkim za sugestie, w pierwszej kolejności zajmę się pękniętym kolektorem, może to coś da, i sprawdzeniem ogólnej szczelności.

Kup elm na obd2 i sprawdź apką na telefonie. Koszt 20zł.
konioklonio

Dostał piw: 25
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum