Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] średnica przewodu, sterowanie turbiną

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez GREGORY » 20 sty 2018, o 16:25

Cześć
Ostatnio mi się trochę nudziło i stwierdziłem że wymienię przewody sterujące turbiną, począwszy od zaworu sterującego do samej gruszki. Na tej drodze spotkałem 6 krótkich gumowych wężyków po części połączonych z metalowymi rurkami. Postanowiłem obejść te rurki i całość połączyć przewodem 4mm (bez zbędnych połączeń) Po całej wymianie pojechałem na testy. Co się okazało silnik na wolnych obrotach jest bardziej stabilniejszy i jadąc na jedynce bez gazu trzyma mi te 800-900 obr bez zadławień i spadków do 500 obr przy nierównościach tak jak to było wcześniej Zauważyłem również różnicę w dynamice. Turbo szybciej reaguje. Zdecydowanie dużo lepiej ciągnie już od dołu, mimo że turbina osiąga tylko 0.4b.(w całym zakresie obr.) I tu moje pytania, jakie znaczenie ma średnica węży sterujących ? Czy użyłem za dużej średnicy ?
Po odłączeniu gruszki przed wymianą check engine przy ok 1.3b, po wymiania przy ok 0.6b.
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez konioklonio » 20 sty 2018, o 17:14

A przed wymiana jakie miałeś doładowanie?
konioklonio

Dostał piw: 25
Województwo: Mazowieckie

Postprzez GREGORY » 20 sty 2018, o 18:04

ok 0,9b 0,8b

Zmieniłem na tak jak było. Nie powróciło to stanu z przed wymiany :facepalm: dalej pompuje 0.4-0.3b.(według zegara i Torque)
Czy u was program Torque pokazuje parametr Intake(ciśnienie w kolektorze dolotowym) ? zastanawiam się czy wina MAP sensor czy N75... :/
GREGORY

Postprzez cztlbn » 21 sty 2018, o 20:00

GREGORY napisał(a):Zmieniłem na tak jak było. Nie powróciło to stanu z przed wymiany :facepalm: dalej pompuje 0.4-0.3b.(według zegara i Torque)

A masz map sensor? ;) 4g15T nie ma map sensora. Ciśnienie jest obliczane na podstawie przepływu przez MAF, dlatego jak masz walnientą przepływkę, to może pokazywać głupoty.
Sprawdź szczelność gruszki ( czy trzyma podciśnienie), zwykłą strzykawką, może stąd tak małe ciśnienie doładowania. Ewentualnie sprawdź czy masz czystą przepływkę.
Jeśli podłaczyles tak jak było, a to nie przywróciło doładowania sprzed "usprawnień", to musiałeś coś uszkodzić (może jakiś króciec ).
N75 możesz sprawdzić tak jak w manualu. (foto poniżej)

Możesz też podać na piny prąd 12v i zobaczyć czy działa.

Obrazek

Obrazek
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez GREGORY » 21 sty 2018, o 22:08

to zażyłeś mnie tym MAP sensorem :facepalm: dzięki cztlbn za tą odpowiedź :kciuk:
a gruszka nie działa na ciśnienie ?
GREGORY

Postprzez cztlbn » 21 sty 2018, o 22:56

GREGORY napisał(a):
a gruszka nie działa na ciśnienie ?

a nie wiem, czy ona działa na ciśnienie czy podciśnienie, to nie jest w sumie istotne( ale mój błąd -działa na ciśnienie, napisałem z rozpędu;) ). Sprawdź to strzykawką, nadmuchaj ją, i tak trzymaj, zobacz czy "sztanga" stoi w miejscu (w pozycji otwartej WG) gdy nie poruszasz tłokiem strzykawki. Tylko nie dmuchaj tam kompresorem !!!
Wklejam procedurę sprawdzania szczelności tych przewodów - zwróć szczególną uwagę na zapisek odnoszący się sprawdzania aktuatora "In order to avoid damage to the diaphragm, do
not apply a pressure of 75 kPa or higher."
Swoją drogą, nie grzebałeś nic przy przepływce ? Bo jeśli tak, to wypadało by sprawdzić doładowanie urządzeniem zewnętrznym, jakoś nie chce mi się wierzyć w 0.3-0.4b bo to by w ogóle nie jechało, a napisałeś że masz lepsze odczucia.
Miłej zabawy :torba:

Obrazek
cztlbn

Postprzez GREGORY » 21 sty 2018, o 23:26

Oj będzie zabawa :ok: Dziękuje za pomoc, będę dawał znać w tym temacie :kciuk:
GREGORY

Postprzez cztlbn » 21 sty 2018, o 23:28

Może po prostu pomieszałeś przewody?
cztlbn

Postprzez GREGORY » 22 sty 2018, o 00:31

nie no to nie wchodzi w grę. Dziwi mnie to że są takie odchyły w doładowaniu a nie wywala żadnego check engine. Ciekawe jest też to że po odłączeniu gruchy przed tym zabiegiem przeładowanie następowało przy ok1.3b a teraz ok0,6b. Co do gruchy, tak na chłopski rozum, gdyby nie reagowała to samochód był by przeładowywany hm...

Swoją drogą, nie grzebałeś nic przy przepływce ? Bo jeśli tak, to wypadało by sprawdzić doładowanie urządzeniem zewnętrznym, jakoś nie chce mi się wierzyć w 0.3-0.4b bo to by w ogóle nie jechało, a napisałeś że masz lepsze odczucia

nic tam nie ruszałem przy MAF. Dół lepiej ciągnie, potem już brakuje tego doładowania, zbiera się ale nie tak jak powinien. Wskaźnik w kabinie pokazuje to samo co Torque.
GREGORY

Postprzez cztlbn » 22 sty 2018, o 16:32

Na chłopski rozum tak, ale z jakiś powodów nie masz doładowania. Użyłeś tych samych przewodów co były oryginalnie ?
Może trochę z dupy pomysł, ale nie przepaliło Ci czasami rury od IC? Bo ona przechodzi dość blisko DP...
cztlbn

Postprzez GREGORY » 22 sty 2018, o 20:05

dzisiaj sprawdziłem szczelność przewodów, gruszki i działanie n75. Wygląda że jest wszystko w porządku. Grucha trzyma ciśnienie, swobodnie reaguje, N75 trzyma ciśnienie i tak jak jest to opisane, otwiera się po rozgrzaniu silnika. Rura od IC jest sporo oddalona, a DP jest owinięty taśmą termiczną. Dziwi mnie to, że wcześniej po odłączeniu gruszki przeładowanie było przy ok1.3b a teraz ok0.6b. Może coś w sofcie...albo MAF
GREGORY

Postprzez cztlbn » 22 sty 2018, o 21:01

Ale co masz na myśli pisząc o przeładowaniu ? Mówisz o jakimś CE, bo nie bardzo rozumiem
cztlbn

Postprzez GREGORY » 22 sty 2018, o 23:01

Tak. Kiedyś chciałem sprawdzić sprawność turbo i odpiąłem wężyk od gruszki. Przy ok 1.3b wpadał w tryb awaryjny (program mam zadany na 1.1-1.2b) Teraz gdy odłączam wężyk wywala CE przy ok 0,6b.
GREGORY

Postprzez poziom1989 » 23 sty 2018, o 10:23

Wedlug mnie faktycznie przyczyna moze tkwic w programie, z tego co kojarze, miales jakies przygody z tym zwiazane. Jaki masz aktualnie zawor upustowy turbosprezarki ?
poziom1989

Województwo: Śląskie

Postprzez GREGORY » 23 sty 2018, o 12:41

fabryczny, demontowałem go wczoraj i sprawdzałem jest szczelny sprężyna twarda. Całkiem się zmieniła charakterystyka pracy silnika i turbo. Od razu ładuje do tych 03-04b, lepiej ciągnie na niskich obrotach niż wcześniej(na każdym biegu, najlepiej czuć na 5) tak do ok 3-3,5 tyś, potem czuć że brakuje doładowania, ale przyśpiesza płynnie bez szarpnięć. Tylko wymieniałem te wężyki, nic innego. :/
GREGORY

Postprzez Fighter001 » 23 sty 2018, o 13:03

Jak idzie z dołu to może jest za bogato. Sprawdź afr żeby później nie było że tłok spłynął. Moim zdaniem padła przeplywka albo ten wspaniały program się wysypal. W tym motorze jest słabe to że nie ma map sensora i jak maf warjuje to się robią cyrki z doladowaniem bo gubi się komp jaką dawkę zapodac.
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T

Postprzez GREGORY » 23 sty 2018, o 19:33

Panowie problem rozwiązany :ok:
Przy demontażu starych wężyków jednego z nich (zaznaczony na obrazku) musiałem przeciąć na pól żeby go ściągnąć. Wszystkie na szczęście zachowałem. Dzisiaj po oględzinach MAF rozłożyłem ręce nie wiedząc co jest nie tak. Zacząłem dmuchać we wszystkie ściągnięte stare rurki z osobna :niegrzeczny: Okazało się że w tej co uciąłem jest zwężka :o Włożyłem zwężkę w nowy przewód i rakieta :taniec:
Zastanawiałem się czy można by było zamontować zamiast zwężki MANUAL BOOST CONTROLLER...

Obrazek
GREGORY

Postprzez YoPiciowy » 23 sty 2018, o 20:03

Można by było, ale masz oryginalnie EBC, sterowane ze sterownika kompa, lepiej je wykorzystać ;) Już chciałem Ci odpisywac, że możliwe, że zwężki jakiejś nie wsadziłeś, ale obstawiałem właśnie jakąś zwężkę przed elektrozaworkiem a nie samą gruchą :)
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez cztlbn » 23 sty 2018, o 20:44

Gdybyś chciał mbc, to musisz zmienić nieco system podłączenia - wywalić ten trójnik
cztlbn

Postprzez GREGORY » 23 sty 2018, o 22:06

albo zamontować go zaraz przed n75. Jak na razie jutro to składam jak należy ;) i ciesze się z jazdy. Podsumowując chyba jednak przekrój ma znaczenie. Gdyby układ miał większą objętość, ciśnienie wolniej by narastało co skutkowało by opóźnieniem reakcji sztangi. Dobrze rozumuje ?
GREGORY

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum