Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

COLT VI [cz] [z] Dziwne dźwięki - ABS, sprzęgło???

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez ziulas » 15 sty 2018, o 20:07

Witam serdecznie
Pacjent Colt Ralliart 1.5 T
Mam zagadkę mianowicie samochód ma 5 lat i przejechane 64 tys. Mechanik nic nie stwierdził bo wszystko wygląda dobrze.

Przy ruszaniu przy osiąganiu prędkości 20km/h słychać " tu tu tu tu " takie bicie lub ocieranie jakby to określić 5 - 6 razy i później cisza. Sprawa powtarza się za każdym razem jak odpali się samochód, później po zatrzymaniu jak ruszam sytuacja nie występuje.

Gdy miałem CJ0 osiągając prędkość 20 km/h słychać było jak włączała się pompa ABS. Tak samo jest w CJ0 mojej siostry. Czy tu jest podobnie, czy wy w swoich coltach macie podobne dzwięki, dodam że nie jest to jakoś głośne ale da się normalnie wyłapać przy wyłączonym radiu.
Dodam że wyjmując bezpiecznik od ABS słychać tylko jedno "tu" i cisza.

Martwi mnie że to słychać tak troszkę jak by coś o coś obcierało.
Czy ktoś się spotkał z podobnym objawem?
ziulas

Dostał piw: 2
Auto: COLT RALLIART
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Alek » 16 sty 2018, o 09:03

Hej,
Mam to samo u siebie tzn. głuche bicie gdzieś między 1 a 2 biegiem (około 20km/h) tylko po odpaleniu samochodu,
Zauważyłem to od początku zakupu colta czyli od około 40 tys. km przebiegu

Konsultowałem to z kolegą mechanikiem i uznał, że "nie jest to nic poważnego raczej cecha fabryczna"

Ale szczerze mówiąc pewności do dzisiaj nie mam...
Alek

Dostał piw: 10
Auto: Colt Z3 Athletic White Edition
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez cztlbn » 16 sty 2018, o 10:45

Pewnie chodzi o dźwięk jakby jakieś małe sprężynki zabrzeczaly. :D U mnie słychać to tylko z rana lub bo bardzo długim postoju. Tez to mam, nie wiem co to, raczej pompa absu to nie jest bo ta znajduje się z lewej strony pod podszybiem, a dźwięk raczej dochodzi gdzieś jakby z okolic półosi(bardziej z prawej strony). Ale dużo aut ma taką dziwną przypadłość także mam to gdzieś.
Słychać to tylko rano przy powolnej jeździe przez ok 1sekundę.
U mojej dziewczyny w samochodzie też tak jest, w prawdzie inna marka, ale od 4 lat nic złego się nie dzieje. Po prostu tak jest i juz ;) No chyba że piszemy o innym dźwięku?
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez tresorex » 16 sty 2018, o 12:02

Może to elektrozawory EGRu?
A jakby zdjąć jedno przednie koło, odpalić, wrzucić 1 bieg i rozpędzić się do 20km/h to można by sprawdzić skąd to dochodzi :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ziulas » 16 sty 2018, o 12:08

Takie brzęczenie ala sprężynki miałem w CJ0, tutaj jest tak jak by bicie coś takiego. Rozmawiałem wczoraj z mechanikiem i na to brzęczenie z CJ0 to powiedział że jakieś oringi czy uszczelniacze coś w pompie ABS dobrze nie pamiętam syfu złapały dlatego jest to słyszalne.
Co do mojego to widzę że macie podobnie też, ztym że u mnie z okolic lewej półosi, po wyjęciu bezpiecznika ABS dźwięk nie występuje.
W weekend będzie inna siostra coltem w dieselku to u niej sprawdze.
Mimo że mechanik ogarnięty powiedział że ciężko to zdiagnozować, mam ochotę przejechać się do chłopaków w Warszawie do serwisu Mitsumaniaków podejrzewam że mieli doczynienie z takimi przypadkami :)
ziulas

Postprzez cztlbn » 17 sty 2018, o 02:54

U mnie to e takim razie nie to o czym piszesz.
A co do egr, colt czt nie ma egru
cztlbn

Dostał piw: 23
Województwo: Lubelskie

Postprzez ttomo » 17 sty 2018, o 22:11

też mam to u siebie w CZT, ale podejrzewam, że jest to nic innego jak coś w rodzaju autodiagnostyki ABSu :)
ttomo

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez Alek » 18 sty 2018, o 11:41

U mnie ten odgłos to też jest bicie i raczej na pewno z okolic półosi...
(też bym stawiał na ABS tym bardziej jak go wyłączasz to bicia nie ma)

Ziulas jak będziesz coś wiedział od mitsumaniaków to daj znać :bye:
Alek

Dostał piw: 10
Auto: Colt Z3 Athletic White Edition

Postprzez ziulas » 19 sty 2018, o 00:40

Nie wiem tylko kiedy, jak się trafi okazja wyjazdu do stolicy to do nich podjadę. Na pewno dam znać :) A na obecną chwilę sie nie martwie skoro macie podobnie :D
ziulas

Postprzez colt1985sz » 4 lip 2021, o 12:07

WITAM MAM TO SAMO W SWOIM COLCIE 1.3 95KM 95 TYS KM PRZEJECHANE 2010 ROK CZY KTOŚ ZNALAZŁ ROZWIAZANIE PRTOSZE O POMOC :aloha:
colt1985sz

Dostał piw: 0

Postprzez ziulas » 4 lip 2021, o 19:53

Jeżdżę do tej pory nic złego się nie dzieje, cały czas to jest słyszalne ale żadnych dodatkowych niepojących objawów z tym związanych nie ma :)
ziulas

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum