Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Giełda ‹ Zakup kontrolowany
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Jakie następne auto po Colcie CJ0 ?

Planujesz zakup auta, jednak kompletnie się na tym nie znasz?
Skorzystaj z naszej pomocy.
Odpowiedz

Postprzez toretto23 » 1 sty 2018, o 21:38

Cześć,

Jeżdżę coltem CJO 1.3 75KM LPG, ok. 6 lat( aktualnie 256tys) i zastanawiam się nad jego następcą. Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu i praktycznie nigdy mnie nie zawiódł przez ten okres. Teraz mam dylemat bo wiem, że muszę dużo więcej odłożyć aby przesiąść się na lepszy samochód.
Zależy mi na tym aby to było niezawodne, szybsze i lepiej się prowadził a zarazem możliwie ekonomiczne auto. Dlatego zamierzam również przerobić go na LPG.Nie zależy mi na dużym bagażniku czy 5 drzwiach.
Z Mitsubishi zastanawiałem się nad Eclipsem do 99r lub FTO(musiałoby być przerobione na kier po lewej stronie). Jest niestety mało egzemplarzy w dobrym stanie. Cenowo planuję wydać ok. 13 000-20 000 pln
z innych marek:
Honda Civic VII (type r lub 1.6)/ Civic ufo 1.8 benzyna , Toyota Celica VII, Hyunadai Coupe III, Lexus IS, Alfa Romeo GT/ 159 jtd (nie ma dobrych benzyniaków) , Seat Leon I topsport 1.8t , Ford Fiesta VII 1.6, BMW e46 coupe 2.5l.

Co byście polecili z samochodów wymienionych i dlaczego?
toretto23

Dostał piw: 3
Auto: Colt CJO 1.3 12v
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez Krzemol » 1 sty 2018, o 21:58

toretto23 napisał(a):Alfa Romeo GT/ 159 jtd (nie ma dobrych benzyniaków)

Są, ale musiałbyś dozbierać. W przypadku GT masz 3.2 V6 240KM - bezawaryjny, mocny i świetnie brzmiący piec, mam go u siebie w 166. Utrzymanie jednak nie jest specjalnie tanie - rozrząd ~1200-1500zł (a zalecana wymiana dosyć często - co 60tys), padające cewki zapłonowe po 200-250tys przebiegu (6x 160zł) itd. No i do tego przy tym motorze potrafi się posypać seryjny dyferencjał różnicowy (przerabiałem to, taką dziurę mi wywalił że i skrzynia poszła na śmieci :/ ), sposobem na uniknięcie tego jest montaż szpery Q2, ale taka zabawa to ~3500zł. Do tego sporo pali. O ile w trasie jest spoko (potrafię zejść do 11L LPG), tak w mieście 20L LPG nie jest problemem. Za to dobrze znoszą gaz pod warunkiem porządnej, dobrze wystrojonej instalacji. Dobre GT z tym silnikiem to raczej okolice 25tys, choć nie śledzę na bieżąco - może w okolicach 20 też da radę coś wyrwać. W 159 masz 1.75 TBI 200KM - dobry silnik, ale z bezpośrednim wtryskiem niestety. I też nie ten budżet. JTD są bardzo ok i jak nie przeszkadza Ci Diesel to śmiało możesz się za GT/ 159 rozejrzeć bo to raczej udane modele. W GT trzeba uważać niestety na rdzę i trwałość zawieszenia na naszych drogach szału nie robi.
Obrazek
Krzemol

Dostał piw: 0
Auto: 166 3.2 V6 & Colt CJ0 1.3
Województwo: Śląskie

Odpowiedz

Powrót do Zakup kontrolowany

Powrót do Strona główna forum