Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Eksploatacja
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Spalanie - pytanie

Wszystko na temat użytkowania Coltów, spalania itp.
Odpowiedz

Spalanie - pytanie

Postprzez ella » 29 gru 2017, o 10:18

Witam,

takie pytanie..

Wkrótce być może będę musiała pojechać jako świadek do sądu, który znajduje się w innym mieście (daleko, ponad 300 km). Oczywiście chcę otrzymać zwrot kosztów, i teraz tak.. wg informacji w Internecie moje auto pali średnio 7,1 l na 100 km (Colt V, silnik benzynowy 1.3). W tej sytuacji prawdopodobnie będę miała dodatkowo włączone ogrzewanie (ew. klimę, jeżeli to będzie latem, ale wątpię), na pewno nawigację i kamerkę samochodową, może ładowarkę komórki. W jakim stopniu może wrosnąć zużycie paliwa przy tych włączonych urządzeniach, i jak mam liczyć zużycie na 100 km? Tak mniej-więcej, żeby to było sensowne? Nie mam zamiaru "wzbogacać się" na tym, potrzebuję tylko zwrotu wydatków.
ella

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Spalanie - pytanie

Postprzez tresorex » 29 gru 2017, o 12:05

A sąd nie zwraca tylko kasy za podróż pociągiem, autobusem lub czymś za co możesz przedstawić rachunek?
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Spalanie - pytanie

Postprzez ella » 29 gru 2017, o 12:13

No właśnie czytałam, że samochodem też. Liczą od ilości km, spalania, jakichś kwot maks. 0,8 coś itd, i czasami kwoty się różnią (zależy od sędzi). Na razie próbuje wyjaśnić kwestię zużycia paliwa.
ella

Spalanie - pytanie

Postprzez tresorex » 29 gru 2017, o 13:34

Wydaje mi się że na trasie nie będzie widać różnicy w spalaniu z podłączonym urządzeniami do zapalniczki.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Spalanie - pytanie

Postprzez ella » 29 gru 2017, o 14:17

A ogrzewanie/klima?
ella

Spalanie - pytanie

Postprzez tomchuck » 29 gru 2017, o 14:39

klima zwiększa spalanie, ogrzewanie nie. Ale takie drobnostki to jest taki szczegół i znikome różnice że nikt nawet tego dokładnie nie jest w stanie sprawdzić w warunkach drogowych, bo te nigdy nie są idealnie takie same.

Nie wiem nie znam się, ale wydaje mi się ze takie zwracanie kosztów to działa bardziej na zasadzie stałej kwoty, tak jak przy delegacjach i jest to ok 83 groszy/km przy samochodzie powyżej 900cm3.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Spalanie - pytanie

Postprzez ella » 29 gru 2017, o 14:52

No właśnie czytałam artykuł, że komuś zwrócili licząc ok. 30 groszy/km przy takim samochodzie, i ten ktoś napisał w zażaleniu, że sędziom zwracają ok. 50 gr/km. I też było coś o tych 83 gr/km, więc próbuję się zorientować.

Ale ciekawe, że ogrzewanie nie zwiększa spalania... Ja zimą zawszę płacę o wiele więcej za paliwo, niż w innym sezonie. Różnica wynosi co najmniej 100-150 zł miesięcznie, ciekawe dlaczego ;)
ella

Spalanie - pytanie

Postprzez WojtaZ » 29 gru 2017, o 15:26

Różnica w spalaniu latem i zimą nie wynika bezpośrednio z korzystania ogrzewania w samochodzie, a bardziej z tego że przy niższych temperaturach silnikowi trudniej jest się nagrzać, trwa to dłużej i wymaga więcej energii.
WojtaZ
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 9
Auto: Mitsubishi Colt CJ4A '96

Odpowiedz

Powrót do Eksploatacja

Powrót do Strona główna forum